Η μετεκλογική ελαφρότητα του είναι

Του Βασίλη Λυρίτση

Τελείωσαν λοιπόν, κι αυτές οι ευρωεκλογές και οι πολιτικές αναλύσεις θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων τις επόμενες μέρες. Τα σύντομα σχόλια (για να μη σας κουράσω με πράγματα που θα διαβάζετε ήδη στις εφημερίδες) έχουν να κάνουν με:

1. Τα exit polls απέτυχαν παταγωδώς να προβλέψουν με σχετική ακρίβεια τη διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων. Ενώ η αρχική εκτίμηση κυμαινόταν στο 6-6,5% καθώς κυλούσε η βραδιά τα κανάλια προσπαθούσαν να διορθώσουν το σφάλμα τους με εμφάνιση νέων εκτιμήσεων. Αν λοιπόν, τα exit polls πέφτουν τόσο έξω, σκεφτείτε τι γίνεται με τις δημοσκοπήσεις που μας ζαλίζουν κάθε λίγο και λιγάκι.

2. Ο δικομματισμός προφανώς και δε χτυπήθηκε. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παρουσίασαν βέβαια, χαμηλά ποσοστά αλλά όχι τέτοια που να καθιστούν την αυτοδυναμία άπιαστο όνειρο. Αρκεί να σημειώσω ότι η ψήφος των ευρωεκλογών είναι «χαλαρή» και ότι θα αλλάξει και ο εκλογικός νόμος.

3. Το ΚΚΕ ελαφρώς πεσμένο δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει. Μία μονάδα σχεδόν κάτω από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, θα ψάξει λογικά να βρεί τους αόρατους εχθρούς και θα μας βομβαρδίσει με θεωρίες συνομωσίας.

4. Ο ΛΑΟΣ έχει κάθε λόγο να χαίρεται και εμείς να τραβάμε τα μαλλιά μας. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι ως αντίλογο στην πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων οι Έλληνες επέλεξαν δύο κόμματα με ακραίες θέσεις. Το σταλινικό ΚΚΕ με την ξύλινη γλώσσα και το ξενοφοβικό-εθνικιστικό ΛΑΟΣ. Ο Πλεύρης, ένα γνήσιο παιδί της Χρυσής Αυγής στην ευρωβουλή! Μπράβο, να μας χαιρόμαστε.

5. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον έπαθε καθίζηση. Για την τρίτη θέση πήγαινε, στην πέμπτη κατέληξε: «Κράτα με να σε κρατώ ν’ ανεβούμε το βουνό». Μόνο που στο βουνό  ανέβηκαν μάλλον οι εν δυνάμει ψηφοφόροι˙ είχε και ζέστη βλέπετε. Το κόμμα έμεινε στα χαμηλά να παθαίνει θερμοπληξία. Η κινηματική νεολαία τού γύρισε εύκολα την πλάτη και ο πύρινος λόγος του κ. Τσίπρα και του κ. Αλαβάνου (γιατί οι ευθύνες πρέπει να αποδωθούν ισομερώς και στους δύο) κινδυνεύει να θέσει το κόμμα εκτός βουλής.

6. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι κατάφεραν τελικά να εκλέξουν τον ευρωβουλευτή τους, τριπλασιάζοντας σχεδόν τα ποσοστά τους και περιμένουμε να ξεδιπλώσουν τις οικολογικές τους ανησυχίες. Η κυρία μάλιστα, πίσω από τον Τρεμόπουλο (κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του) που κρατούσε έναν ηλιανθό και μόνο που δεν τον έπλεξε στα μαλλιά της, μ’ έπεισε ότι τα παιδιά των λουλουδιών ακόμα υπάρχουν.

7. Τα μικρότερα κόμματα κάτι τσιμπήσανε κι αυτά. Ξεχώρισαν οι Έλληνες Κυνηγοί (πάντα διακρινόμασταν ως λαός για τις φυσιολατρικές μας δράσεις και το σημάδι) και το ΠΑΜΜΕ, κυρίως στη γνωστή για τους «προοδευτικούς» και «ριζοσπαστικούς» προσανατολισμούς Μακεδονία.

8. Η αποχή, που πολλοί την εξέλαβαν ως πολιτική στάση, ξεπέρασε ακόμα και τις προσδοκίες τους. Αν θέλατε βρε παιδιά α) τη συντήρηση του δικομματισμού, β) το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ ως ισχυρή απάντηση στην Ε.Ε. των πολυεθνικών και του ιμπεριαλισμού, ήταν ανάγκη να μας πρήξετε με το τσιτάτο: «Η αποχή αν είναι συνειδητή επιλογή, είναι πολιτική θέση»; Και μη μου πείτε ότι δεν το ξέρατε ποιον ενισχύατε με αυτή σας την στάση; Γιατί δε θα το πιστέψω.

39 Σχόλια

  1. Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει ποσοστό 0.46% (23,560 ψήφοι) !!!!!!!!

    και ακολουθεί η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α με 0.43% ή 21.949 ψήφους.

    23,560 ψήφοι!!!!

  2. Ίσως τώρα είναι η ώρα να κάνουμε την συζήτηση πάνω στα ερωτήματα που είχες θέση προεκλογικά Βασίλη.
    Ποια αριστερά θέλουμε?
    Και θα προσέθετα:
    Πως θα την κάνουμε έτσι όπως την θέλουμε?
    Αν σε ρωτούσαν, Σωτηρίου ή Πλεύρης τι θα απαντούσες?

  3. Alex, μη με βάζεις να διαλέξω. Είναι το ίδιο ψευτο-δίλλημα «θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ για να μη βγει η ΝΔ». Για το ΣΥΡΙΖΑ (για να πάρω και λίγο το μέρος του): άκουσα ότι πολλοί πρώιμοι αριστεροί θα τον ψήφιζαν αν είχε άτομα σαν το Παπαγιαννάκη, αν ήταν ο Παπαδημούλης επικεφαλής κ.ο.κ. Που είσασταν βρε παιδιά όταν ο Παπαγιαννάκης έβαζε υποψηφιότητα και ο ΣΥΝ έπαιρνε 3%; Ξαφνικά θυμηθήκατε τον φιλοευρωπαϊκό και συγκροτημένο λόγο του Παπαγιαννάκη;
    Β.Λ.

  4. Δεν σε βάζω να διαλέξεις. Απλά μερικά πράγματα που τα θεωρούμε δεδομένα (αναφέρομαι στο ποιος είναι ο Πλευρης) ίσως τελικά δεν είναι και τόσο δεδομένα για πολλούς …

  5. Alex, δε νομίζω ότι αυτοί που ψήφισαν ΛΑΟΣ δεν ήξεραν ποιος ήταν ο Πλεύρης, Η επιλογή τους ήταν συνειδητή, δεν παραπλανήθηκαν. Παρεπιπτόντως θα ήθελα να αναφέρω τη δύναμη του ΛΑΟΣ στο υπόλοιπο Αττικής, σε περιοχές (π.χ. Σπάτα, Γέρακα, Παλλήνη κ.ά.) που επιβιώνουν κατά κύριο λόγο από τους μετανάστες (χωράφια, οικοδομές κλπ.). Για να μην ξεχνάμε με ποιο τρόπο βγάζουν το χρήμα τα δεκανίκια του κ. Καρατζαφέρη.
    Β.Λ.

  6. Απλά, άκουσα από πολλούς ότι ο Καρατζαφέρης τα λέει καλά. Απογοητευμένοι όντας από τον Καραμανλή που δεν κατάφερε να τους εκφράσει με το να μην παίρνει γενναίες αποφάσεις, στραφήκαν στο ΛΑΟΣ. Ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν ποιος πραγματικά είναι ο Πλευρης JR. Άλλωστε ο ίδιος έχει καταφέρει να δήξει στα media στα οποία εμφανίζετε τακτικότατα πως είναι πολύ ποιο μετριοπαθής από ότι ο πατέρας του. Πόσοι όμως γνωρίζουν την σύμπραξη του ΛΑΟΣ με το Ελληνικό Μέτωπο του Μάκη Βορίδη, τα συγκοινωνούντα δοχεία ΛΑΟΣ – ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΥΣ και τι όλα αυτά συνεπάγονται?
    Πόσοι γνωρίζουν πως ο Πλευρης JR ήταν ο δικηγόρος του Πατέρα του σε γνωστή δίκη προ καιρού?
    Και τέλος πόσος κόσμος έχει πειστεί πως η μοναδική λύση για την λαθρομετανάστευση είναι οι θέσεις του ΛΑΟΣ?
    Αν όλος αυτός ο κόσμος δεν παραπλανήθηκε και γνώριζε ξεκάθαρα τι είναι το ΛΑΟΣ και γιατί το ψήφισε επέτρεψε μου να ανησυχώ βαθύτατα για τις κοινωνικοπολιτικές εκρήξεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.,.,.

  7. loupos vasilis loupou chionia 32.000.000

  8. arisfrydas

  9. FRYDAS’ SHOULDER FRYDAS’ STITCHES

  10. enopion tou kou anakritou

  11. frydas’ kideia

  12. cbcbbcbbbbbb

  13. ta sapia kreata tis platis tou fryda aristide

  14. fileto apo tin plati tou fryda sta kalytera estiatoria tou kosmou.

  15. as nekrofilisei i mpouti i stavroula tin plati tou fryda tou aristide.

  16. fryda pelagia’s anakomidi leipsanon.

  17. i sgoutsou lipothimise molis emathe oti rapsane ton fryda ton aristides me ergaleia pasaleimenna me skata.

  18. i loupou chionia einai panta epikairi.Vgale to fryda ton aristide stis efimerides kai sta kanalia.

  19. vgalte ton fryda ton aristide sta kanalia na ourliazei apo ton pono apo ta rammata.

  20. vgalte ton fryda ton aristide na ourliazei apo ton pono apo ta rammata

  21. soste ton , soste ton!

  22. enas anthropos monos ki erimos san tin kalamia ston kampo.

  23. Gerontokoros , akrives antigrafo tou Vourou tou lykeiarhi , ena mideniko.

  24. As pantreutei tin katsigini na enosoun tis monaxies tous.

  25. wrerwrwrreerrrrr

  26. enas anikanos.

  27. o frydas aristides i vromeri nyfitsa , to sihamero erpeto.

  28. o frydas kai o lagoutaris dyo kaloi filoi kai symmathites.

  29. frydas’ skalene muscles.

  30. frydas’ katsigini engagement.

  31. frydas’ katsigini marriage.

  32. to monysmeno velonokatoho pou edose i zarmali ston baker xeskize tin plati tou fryda.

  33. zarmali is preparing her contaminated velonokatoho for frydas’ shoulder.

  34. o repanis o manolis egdare zontano ton aristide ton fryda.

  35. kalytera na eiha pethanei para na do auti tin aidia-ta rammata tou fryda stin plati.

  36. euhomai ston fryda ton aristide na ton thapsoun dipla ston tapho tis miteras mou.

Σχολιάστε