Μας φαρμάκωσες γιατρέ μου!

Το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην επέκταση της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία. Καταρτίστηκε μάλιστα από τον ΕΟΦ κατάλογος με τα εμπορικά σκευάσματα που αντιστοιχούν σε δραστικές ουσίες, και στον οποίο προστέθηκαν οι τιμές αναφοράς για κάθε δραστική ανά μορφή και περιεκτικότητα. Ο γιατρός θα συνταγογραφεί τη δραστική ουσία και το αντίστοιχο εμπορικό σκεύασμα. Εφόσον το σκεύασμα που συνταγογραφείται έχει μεγαλύτερη τιμή από την τιμή αναφοράς της κατηγορίας του, ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται από τη διαφορά λιανικής τιμής του σκευάσματος και της τιμής αναφοράς.

Συγγνώμη τώρα αλλά ποια είναι η λογική του Υπουργείου Υγείας; Θέλει να εξοικονομήσει χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ και επιβαρύνει την τσέπη των ασφαλισμένων; Στηρίζει την επέκταση των γενοσήμων ή ουσιαστικά δε θέλει να θίξει την παντοδυναμία των γιατρών, την υπερσυνταγογράφηση και την άσκοπη χρήση φαρμάκων; Από τη στιγμή που δέχεται να υπάρχει και η εμπορική ονομασία μαζί με τη δραστική, δεν ακυρώνει έτσι την έννοια της δραστικής;

Ο γιατρός στην φαρμακόπληκτη Ελλάδα -κακά τα ψέμματα- είναι η απόλυτη αυθεντία. Πείτε μου τώρα ποιος από τους ασθενείς θα τολμήσει να τον αμφισβητήσει και να ζητήσει από τον φαρμακοποιό άλλο σκεύασμα απ’ αυτό που του έχει συνταγογραφηθεί. Προσωπικά, αν ο γιατρός μού συνιστούσε το τάδε συγκεκριμένο φάρμακο γιατί θεωρεί ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό, θα δίσταζα να επιλέξω κάποιο άλλο και ενδεχομένως να πλήρωνα τη διαφορά.

Ο κόσμος λοιπόν, χρειάζεται να ενημερωθεί επαρκώς για το τι σημαίνει γενόσημο και τι πρωτότυπο φάρμακο. Όπως επίσης είναι απαραίτητο να διασαφηνιστεί ο ρόλος του ΕΟΦ κι αν οι έλεγχοι που γίνονται σε γενόσημα αλλά και τα πρωτότυπα διασφαλίζουν την υγεία του ασφαλισμένου.

Αλλιώς, ο γιατρός θα συνταγογραφεί όποιο φάρμακο θέλει, θα παρακινεί τους ασθενείς τους να το προτιμήσουν και αν μάλιστα έχει κάνει την κοιλιγιά του με τις φαρμακευτικές εταιρείες θα παίρνει ευτυχισμένος τα δωράκια του.

Ασ’ τα, βρασ’ τα Ιπποκράτη δηλαδή!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: