«Έτσι κερδίζει ψήφους η Χρυσή Αυγή»

Γράφει ο Γιώργος Στόγιας.

«Ο ξάδελφος της κουμπάρας μου έχει ένα διαμέρισμα στην Αθήνα. Το είχε ξενοίκιαστο και πήγε μια μέρα για να δει σε τι κατάσταση βρίσκεται. Τι βρήκε όμως όταν άνοιξε την πόρτα; Μια δεκαριά ξένοι από την Αφρική είχαν μπει και έμεναν μέσα. Τους ζήτησε να φύγουν αλλά αυτοί τίποτα. Πήρε τηλέφωνο την Αστυνομία αλλά από εκεί του είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι, χρειάζονται χαρτί εισαγγελέα, θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον τρεις μέρες. Έτσι, αυτός πήρε τηλέφωνο τη Χρυσή Αυγή. Από εκεί του ζήτησαν τη διεύθυνση τού διαμερίσματος και του είπαν να μείνει ήσυχος. Πραγματικά, μετά από λίγες ημέρες, όταν άνοιξε την πόρτα, όχι μόνο είχαν φύγει όλοι οι ξένοι, αλλά οι Χρυσαυγίτες είχαν βάψει και τους τοίχους! Έτσι κερδίζει ψήφους η Χρυσή Αυγή».

Την παραπάνω ιστορία, μαζί με το επιμύθιο, την άκουσα χτες τη νύχτα τρώγοντας έξω με κάποιους γνωστούς μου. Κατευθείαν, μου «βρώμισε» για αστικό μύθο˙ ότι δηλαδή, η ιστορία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Κυκλοφορώντας όμως από στόμα σε στόμα, η αληθοφάνειά της και το αυταπόδεικτο του συμπεράσματος ισχυροποιούνται εκθετικά.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όλοι άκουσαν με ενδιαφέρον τις ενστάσεις μου και τα παραδείγματα που έδωσα για ανάλογες ιστορίες όπως τον κατασκευασμένο «βιασμό» από ξένους στην Κόρινθο. Μάλιστα, προς τιμή της, η κοπέλα που διηγήθηκε την ιστορία, ανέτρεξε στην πηγή της ύστερα από δικό μου αίτημα. Αποδείχτηκε πως η ιστορία δεν αφορούσε τον ξάδέλφο της κουμπάρας αλλά κάτι που του μετέφερε μια οικογενειακή του φίλη (!).

(Ύστερα από σχετική συζήτηση στο διαδίκτυο ενημερώθηκα ότι αυτή η ιστορία κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές, κάτι μεταξύ δημοτικού τραγουδιού και κακού ανέκδοτου. Αλλού το θύμα είναι χήρα μόνη κι έρημη, αλλού οι ξένοι είναι Πακιστανοί και το διαμέρισμα μαγαζί. Στην πιο ολοκληρωμένη εκδοχή, ο αστυνομικός δίνει ο ίδιος το τηλέφωνο επικοινωνίας της Χρυσής Αυγής!)
Έτυχε να ήμουν εκεί, αλλιώς η ιστορία θα περνούσε ως στοιχείο της κανονικότητας, των αυτονόητων που μας περιβάλλουν. Έτυχε στην παρέα να μην υπάρχει κανένας που να υποστηρίξει την αντίθετη από τη δική μου άποψη. Αν υπήρχε, και διαφωνούσαμε έντονα, ποιος θα φαινόταν ο «παράξενος», αυτός «που χαλάει τη βραδιά» στα μάτια των υπολοίπων, εκείνος ή εγώ; 

Πόσες τέτοιες ιστορίες κυκλοφορούν, μας «εξοικειώνουν» με τους νεοναζί εγκληματίες και εξωραΐζουν την εικόνα τους; Οι αστικοί μύθοι συμπυκνώνουν σε λίγες ευκολομνημόνευτες αράδες τις τάσεις προς τον ανορθολογισμό μιας ολόκληρης εποχής και μπορούν, υπό περιστάσεις, να πείσουν πολλούς ανθρώπους, ανεξάρτητα μορφωτικού επιπέδου και πολιτικών τοποθετήσεων. Μέσα στη σούπα της εποχής μας κολυμπάμε όλοι. Προβλήματα υπάρχουν, με διαφορετικούς βέβαια ορισμούς, ερμηνείες και  ιεραρχήσεις, ανάλογα με το ποιος μιλάει. Η οικονομία όμως των αστικών μύθων παραπέμπει σε μαγικές λύσεις και δαιμόνιους εχθρούς, σε μια ιλουστρασιόν απλοποίηση των προβλημάτων. Είναι κατανοητή μια στάση απορίας, μια αίσθηση αδυναμίας απέναντι σε ένα φαινόμενο που γιγαντώνεται με τρελές ταχύτητες. Ο κόσμος έχει ξεφύγει˙ αλλά δε χρειάζεται να τον ακολουθήσουμε: We won’t get fooled again.

Ο Γιώργος Στόγιας είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας του διαδικτυακού μυθιστορήματος Εαρινό Εξάμηνο.

10 Σχόλια

 1. Οσο πιο μεγάλο είναι ένα ψέμα τοσο πιό πιστευτό γίνεται (Γιοζεφ Γκαίμπελς)

 2. Την ιστορία με το διαμέρισμα φρόντισε να διαδώσει πρόσφατα στη Γαλλία η ανταποκρίτρια Alexia Kefalas: «Les gens de l’Aube dorée – c’est tragique – ont non seulement nettoyé les quartiers, mais quand quelqu’un se fait voler son sac, ou quand quelqu’un est propriétaire d’un appartement et qu’il y a des squats d’immigrés, eh bien il n’appelle plus la police, il appelle l’Aube dorée. Et non seulement ils nettoient l’appartement des immigrés, mais ils le repeignent, ils changent la serrure et ils vont le donner à tout le monde.» Το βίντεο της εκπομπής μαζί με σχετικό σχόλιο στα γαλλικά υπάρχουν εδώ: http://www.rue89.com/zapnet/2012/06/08/grece-les-neonazis-font-du-travail-social-pour-la-correspondante-de-france-24

 3. Τέτοιες ιστορίες είναι αληθινές και επιβεβαιώσιμες, απλώς οι παραλλαγές είναι αποτέλεσμα σπασμένου τηλεφώνουν από άτομο σε άτομο. Εγώ είδα από το μπαλκόνι μια τέτοια περίπτωση. Δεν τους χτύπησαν, αλλά τους περίμεναν κάτω και τελικά οι νοικάρηδες έφυγαν από μόνοι τους.

 4. Τηλεφώνουν = τηλεφώνου

  • Παραμυθια τουμπανα,γιατί κι εγω το ακουσα απο διαφορετικους ανθρωπους που καμια σχεση δεν ειχαν μεταξυ τους ,οι οποίοι αμφοτεροι το πληροφορήθηκαν απο συγγενικά η φιλικά τους προσωπα που το εμαθαν από γνωστούς,»εγκυρους» ανθρώπους.URBAN LEGEND?,με την ταχυτητα που μεταδοθηκε,καλοστημενη απάτη-προπαγανδα συνώνυμο του Γκαιμπελισμου και της αλητείας. Μιχαλάκη αντε στο αφεντικάκι σου να παρεις το χαρτζιλίκι.

 5. Αν ειναι λοιπον διαφημιση – προπαγανδα, ειναι τουλαχιστον ανεξοδη για το δημοσιο χρημα, ΣΩΣΤΑ?

 6. Και έτσι λοιπόν κερδίζει ψήφους η χρησή αυγή! Μάλιστα. Πραγματικά υποτιμάς την πραγματικότητα με το να εντοπίζεις το σύμπτωμα της Χ.Α. σε αποτέλεσμα ενός Urban Legend, Γκεμπελικού σχεδιασμού, που απλά μας εξικοιώνει με τους ναζί. Παραδέχομαι την ορθότητα της σκέψης σου αλλά αυτή αγγίζει το θέμα , φοβάμαι , μόνο επιφανειακά. Αναζήτησε το γιατί πουλάει ο αστικός μύθος, υπάρχει κάτι βαθύτερο που τον ενισχύει και τον κάνει πιστευτό, και όχι αν και κατα πόσο είναι κατασκευασμένος η όχι. Εκεί είναι η ουσία. άλλωστε απο αστικούς μύθους άλλο τίποτα. Δεν περιμέναμε την Χ.Α. Αλλά δεν θα τα καταφέρεις έτσι όπως την προσεγγίζεις την ιστορία, ούτε εσύ ούτε η πλειοψηφία όσων σκίζουν τα ρούχα τους για την ανάδυση στο πολιτικό σκηνικό αυτής της άθλιας κατάστασης. Το αποτέλεσμα θα είναι λοιπόν να συνεχίζει να κερδίζει ψήφους. Νομίζω ότι βλέπω μπροστά μου τον Κασσιδίαρη με κοντό μπλέ παντελονάκι και άσπρο φανελάκι με κονκαρδίτσα την κουκουβάγια να σου τραγουδάει «Ψάξε, ψάξε, δεν θα το βρείς…….» Γιατί απλά λές «Οι αστικοί μύθοι συμπυκνώνουν σε λίγες ευκολομνημόνευτες αράδες τις τάσεις προς τον ανορθολογισμό μιας ολόκληρης εποχής» ενώ φοβάμαι συμβαίνει το ακριβώς ανάποδο. Όχι τον «ανορθολογισμό» αλλά τον υποδόριο πόθο για «ορθολογισμό». Εκεί είναι η δύναμή τους.

 7. Θέλω να προσθέσω δυο στοιχεία για να αποσαφηνίσω τη θέση μου και τον στόχο του πιο πάνω κειμένου μου:
  Δεν έχω καμία πρόθεσω να ειρωνευτώ ή να το παίξω «ανώτερος» απέναντι σε οποιονδήποτε είναι, ή νιώθει, ανασφαλής ζώντας σε υποβαθμισμένες περιοχές.Υπάρχουν καταστάσεις που κάνουν τους κατοίκους να νοσταλγούν τη δεκαετία του ’80 λες και αποτελεί το χαμένο παράδεισο (κάτι που βέβαια απέχει πολύ από την τότε πραγματικότητα). Εκεί που το κράτος και η αστυνομία απουσιάζουν, είναι κατανοητό πως μια νεοναζιστική οργάνωση, όπως η ΧΑ, βρίσκει χώρο να ελιχθεί και να παρουστεί ως μια Άρεια εκδοχή των Μουσουλμάνων Αδελφών και της Χαμάς.

  Δεν αμφιβάλλω ακόμη ότι περιστατικά παραπλήσια με αυτό της ιστορίας που περιέγραψα στο κείμενο, μπορεί μεμονωμένα να έχουν συμβεί. Άλλο όμως αυτό, και άλλο μια διάδοση που τείνει να παρουσιάσει τη ΧΑ ως μια ΜΚΟ, μια ανοιχτή γραμμή βοήθειας! Εκεί βρίσκεται ο ρόλος του συγκεκριμένου «αστικού μύθου»: να εξωραΐσει την εικόνα της ΧΑ, τραβώντας την προσοχή από τις εγκληματικές ενέργειες της οργάνωσης (και το βεβαρημένο ποινικό μητρώο αρκετών από τα μέλη της). Να συσκοτίσει το ιδεολογικό της προφίλ ρίχνοντας δυσανάλογο βάρος στην όποια κοινωνική της «δράση».

  Ο στόχος του άρθρου ήταν πρώτιστα να συμβάλει, έστω στο ελάχιστο, στην αποκάλυψη αυτού του μηχανισμού. Βέβαια, η κριτική εξέταση της προπαγάνδας της ΧΑ αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της συνολικής αντιμετώπισης του φαινομένου. Συμφωνώ απόλυτα και αντιγράφω εδώ ένα σχόλιο του Γιώργου Αρχοντά από τη συζήτηση του κειμένου στο φβ: » Το ζητούμενο είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι συμπολίτες μας να ψηφίσουν ΧΑ στις επόμενες εκλογές. Κι αυτό σημαίνει κατά τη δική μου γνώμη πρώτον αντιμετώπιση, όσο είναι δυνατόν, των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων αυτών των κοινωνικών ομάδων και αυτών των περιοχών και δεύτερον νομοκρατία ώστε να μην υπάρχουν κενά που, στ’ αλήθεια ή στα παραμύθια, τα καλύπτουν με μαχαίρια και σιδερογροθιές οι τραμπούκοι της ΧΑ.»

 8. Πως κερδίζουν ψήφους οι αυτοαποκαλούμενοι δημοκράτες; Ο Ράπανος είναι ή δεν είναι βομβιστής εναντίον αθώων και με προμήθειες κατ’ ευθείαν από Γερμανία; Με ποιά παραμύθια εξυψώνονται οι μέν για να αδράξουν ψήφους ή να πάρουν μισθούς 420.000 ευρώ όπως ο Ράπανος; Το μεγαλύτερο παραμύθι είναι ότι η Χρυσή Αυγή τα φταίει όλα και για ότι γύρισε η Ελλάδα 500 χρόνια πίσω.

  • Αλλα διαβάζεις κι άλλα καταλαβαίνεις. Κανείς δεν μίλησε για αυτό που αναφέρεις.
   Τα Επιχρυσωμένα Αυγά θέλουν να γυρίσουν την Ελλάδα στα μαύρα χρόνια του Μεσαίωνα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: