Να βγάλει η ΔΗΜΑΡ το φίδι από την τρύπα; Ε, ναι! Γιατί όχι;

Μπορεί σήμερα το ενδιαφέρον όλων να είναι στραμμένο στο ντέρμπι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο βασικός ρυθμιστός παράγοντας της επόμενης μέρας, το κόμμα που θα συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία κυβέρνησης θα είναι η ΔΗΜΑΡ.

Είτε κερδίσει η ΝΔ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ τα κουκιά δε θα φτάνουν και θα χρειάζεται η συνδρομή δεύτερου ή και τρίτου κόμματος. Με όλες τις ενστάσεις απέναντι στο κόμμα του Φ. Κουβέλη (βλ. καταψήφιση PSI) αυτή τη στιγμή η στήριξη της ΔΗΜΑΡ είναι αναγκαία ως ανάσχεση στις ακραίες φωνές της νέας κυβέρνησης που θα σχηματιστεί. Η χώρα μας δε σηκώνει τρίτες εκλογές, ο Κουβέλης το ‘χει δηλώσει κατ’ επανάληψη και επομένως θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης.

Τα σενάρια είναι απλά δύο: α) συνεργασία με ΝΔ και ενδεχομένως ΠΑΣΟΚ, β) συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ. Και στις δύο περιπτώσεις θεωρώ ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να συμμετέχει ενεργά στο κυβερνητικό σχήμα αναλαμβάνοντας Υπουργεία, αν θέλει φυσικά να λέγεται Αριστερά της ευθύνης. Είναι ευνόητο ότι θα υπάρξουν όροι για τη συνεργασία στους οποίους πρέπει να δεσμευτούν ακόμα και εγγράφως όλες οι πλευρές. Η ΔΗΜΑΡ οφείλει να μετουσιώσει σε πράξη όλο τον ψύχραιμο λόγο που εξέφρασε προεκλογικά αρνούμενη να κλείσει το μάτι στο λαϊκισμό, στην εύκολη ρητορεία.

Δε θέλω να μπω στη λογική του «γιατί δεν πρέπει να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», αλλά να βρω του λόγους για τους οποίους η ΔΗΜΑΡ θα κερδίσει την ψήφο μου.

Κατ’ αρχάς προτιμώ να δω τη ΔΗΜΑΡ τέταρτο κόμμα παρά τη Χρυσή Αυγή.

Εν συνεχεία η ΔΗΜΑΡ πέρα από τη βούλησή της να παραμείνει στην ευρωζώνη και σύμφωνα με την εικόνα της προεκλογικής της εκστρατείας έχει κομίσει στον πολιτικό λόγο, σπάνιο για αριστερό κόμμα, τη λέξη «μεταρρύθμιση». Φαίνεται ότι καταφέρνει να αποδεσμευτεί από τα βαρίδια της ενοχικής αριστεράς που δεν τολμά να θίξει για παράδειγμα το ιερό τέρας που λέγεται Δημόσιο και να επιθυμεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του.

Ακούγονται διάφορες φωνές για έλλειψη ρεαλιστικού οικονομικού προγράμματος ή για να το πω καλύτερα για αδυναμία των στελεχών της να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα «πού θα βρείτε άμεσα λεφτά». Δε θα μπω στη διαδικασία να παρουσιάσω το πρόγραμμα της ΔΗΜΑΡ. Ας δεχτούμε ότι τα στελέχη της δεν είναι έτοιμα να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Ποτέ όμως δεν υποστήριξαν ότι «λεφτά υπάρχουν», ποτέ δεν υποσχέθηκαν την επιστροφή σε μια χώρα επίπλαστης ευμάρειας έτσι όπως τη ζήσαμε πριν την κρίση. Δεν τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Φαίνεται ότι έχουν συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και όταν θα κληθούν να συμμετέχουν στην επόμενη κυβέρνηση, τότε εκ των πραγμάτων θα πρέπει να εφαρμόσουν τις πολιτικές εκείνες που δε θα μας οδηγήσουν εκτός του ευρώ, που θα φέρουν μακροπρόθεσμα στη χώρα την ανάπτυξη, που θα εξυγειάνουν τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Είναι έτοιμη η ΔΗΜΑΡ να κερδίσει το στοίχημα και να αναδειχθεί ο νέος κεντρώος πόλος που θα συσπειρώσει τις εκσυγχρονιστικές, μεταρρυθμιστικές δυνάμεις που σήμερα αναζητούν εναγωνίως μια στέγη;

Μένει να αποδειχτεί στην πράξη. Σήμερα σκέφτομαι να την εμπιστευτώ. Αύριο περιμένω να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλλει αποφασιστικά στη πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Αν δεν το κάνει αυτό δε θα ‘χει λόγο ύπαρξης και θα κλειστεί στο καβούκι της μίζερης αριστερής αντιπολίτευσης.

Β.Λ.

Advertisements

Ένα Σχόλιο

  1. Από πότε η επιβίωση των δυνάμεων της εργασίας( για να μην ξεχνάμε τη βασική αντίθεση κεφάλαιο εργασία που καθορίζει το αν είσαι αριστερός) θεωρείται «επιστροφή σε μια χώρα επίπλαστης ευμάρειας»;
    Γιατί η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στη κυβέρνηση Σαμαρά δεν πρόκειται καμία ανακούφιση να προσφέρει στο λαό αλλά και καμία μεταρρύθμιση που θα «θίξει το ιερό τέρας που λέγεται Δημόσιο» δεν θα υπάρξει.Αντίθετα το ξεπούλημα της περιουσίας του λαού θα γίνει με «δημοκρατικό αριστερό» fast-track τρόπο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: