Οι εκλογές δεν είναι δημοψήφισμα

Το τηλεφώνημα της Μέρκελ αναστάτωσε τη χώρα και ακολούθησε μια σειρά δηλώσεων αν πρότεινε κάτι τέτοιο, αν το είπε ακριβώς έτσι, αν το εννοούσε κλπ.

Θεωρώ ότι η παρέμβαση της καγκελαρίου είναι άκαιρη τη δεδομένη χρονική στιγμή και ότι αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνει την Ελλάδα, η Γερμανία και ενδεχομένως κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 1. Κατ΄αρχάς δεν έχει γίνει κατανοητή η πόλωση που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της χώρας και η ρευστότητα στη διάθεση των ψηφοφόρων που μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.  Αν δεχτούμε ότι η Μέρκελ ήθελε να «μαζέψει» του έλληνες ψηφοφόρους σ’ ένα φιλομνημονιακό μέτωπο -απαράδεκτη έτσι κι αλλιώς η παρέμβασή της- τότε δεν έχει αντιληφθεί ότι η οργή από τα μέτρα του Μνημονίου δε χειραγωγείται με διλημματικά ερωτήματα.
 2. Οι επικείμενες εκλογές δεν είναι δυνατόν να θεωρηθούν ένα είδος δημοψηφίσματος για έξοδο της χώρας από το ευρώ ή όχι. Τα κόμματα οφείλουν να εξηγήσουν, στο λιγοστό χρόνο που απομένει, με ποιους τρόπους θα επιτευχθεί και ποιες θα είναι οι συνέπειες της επαναδιαπραγμάτευσης, της απαγκίστρωσης, της καταγγελίας της δανειακής σύμβασης κοκ. Είναι απαραίτητο να αναδειχθούν οι τρόποι, οι μεταρρυθμίσεις, οι αλλαγές που προτείνει το κάθε κόμμα για την έξοδο από την κρίση. Θα είναι ολέθριο να πάμε στις εκλογές με το διακύβευμα ευρώ ή όχι.
 3. Έχω την αίσθηση ότι η Μέρκελ δεν έχει καταλάβει τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ ή όπως θα το γνωρίζει στα αγγλικά radical left party. Και το λέω αυτό γιατί προφανώς ο αντίπαλος της είναι πια το δεύτερο κόμμα του κ. Τσίπρα. Καμία σχέση δεν έχει με τη ριζοσπατικότητα, ούτε είναι ένα ακραίο αριστερίστικο κόμμα. Είναι καθαρά συστημικό κόμμα, που αναλώνεται στο να πετάει δήθεν αριστερίστικες-ριζοσπαστικές κορώνες και την ίδια στιγμή να εναγκαλίζεται και να εγκολπώνεται ό,τι πιο συντηρητικό και αντίθετο στις αλλάγες, στοιχείο της ελληνικής κοινωνίας. Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι και η ίδια η Μέρκελ μπαίνει στο ίδιο παιχνίδι, εκσφεδονίζει μανιχαϊστικού τύπου προτάσεις, ηθικολογεί και αδιαφορεί να οικοδομήσει τα πολιτικά εκείνα επιχειρήματα που θα οδηγούσαν την Ε.Ε. σε μια πραγματική, στέρεα πολιτική ένωση. Η Μέρκελ δε φαίνεται να το καταλαβαίνει και εμμονικά προτάσει την αυστηρή λιτότητα χωρίς να προσμετρά την πολιτική αστάθεια.
 4. Φυσικά κι εμείς δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών. Δίνουμε το δικαίωμα στη Μέρκελ να μας συμπεριφέρεται ωσάν την αυστηρή νταντά. Και δεν έχω στο μυαλό μου τους αμφότερους χαρακτηρισμούς που ακούγονται και διαβάζονται στα Μ.Μ.Ε., στο διαδίκτυο κλπ περί ναζί, τεμπέληδων και χαραμοφάηδων προς τέρψιν βέβαια του εκλογικού σώματος. Αναφέρομαι στην αβουλία και στην ασοβαρότητα των ελλήνων πολιτικών όλο το προηγούμενο διάστημα, όταν κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Εν ολίγοις, στις εκλογές του Ιουνίου πρέπει να αναδειχθούν τα προγράμματα, τα σχέδια των κομμάτων που θα πείσουν τους ψηφοφόρους ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί να είναι εφικτή χωρίς να τίθεται ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ. Ας κυριαρχήσει η πολιτική σκέψη, το πως θέλουμε πια να ζήσουμε σ’ αυτή τη χώρα κι ας σταματήσουμε να θέτουμε τη ζωή μας σε ερωτήματα που προϋποθέτουν ένα ναι ή ένα όχι.

Β.Λ.

Advertisements

8 Σχόλια

 1. νομίζω ότι όλα αυτά που γράφετε αγαπητοί μου είναι πλέον εκτός τόπου και χρόνου. οι εκλογές και το παραμύθι της «επαναδιαπραγμάτευσης», «απαγκίστρωσης», «καταγγελίας» μας οδηγούν όχι μόνο στη δραχμή, αλλά πιθανότατα και εκτός ευρώπης. ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε την εξέλιξη αυτή είναι πλέον το δημοψήφισμα. θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει και στην περίπτωση που συνέχιζε η κυβέρνηση παπαδήμου. αυτό όμως δε συνέβη.
  το μεγάλο δυστύχημα ήταν ότι το δημοψήφισμα δεν έγινε όταν το πρότεινε ο Παπανδρέου. αλλά τότε η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν αντιλαμβανόταν που οδηγούνταν τα πράγματα. σήμερα το αντιλαμβάνεται και με τον τρόπο της προσπαθεί να επανορθώσει. φοβάμαι ότι δε θα το πετύχει…

  υ.γ. αυτή τουλάχιστον είναι η άποψή μου. ελπίζω να κάνω λάθος και να έχετε δίκιο εσείς

  • Το δημοψήφισμα τότε φίλε μου δυστυχώς ξεβόλευε πολλούς. Εκεί που όλοι είχαν στριμώξει τον ΓΑΠ να βγάζει αυτός τα κάρβουνα από τη φωτιά καλυπτόμενοι πίσω από τους μπαχαλάκηδες όλων των ειδών, θα αναγκαζόντουσαν να τοποθετηθούν πάνω στην Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και η συζήτηση θα αποκτούσε επιτέλους πολιτικές διαστάσεις, τη στιγμή που το ενδιαφέρον μας ήταν στραμμένο στο ποιός έδειρε ποιόν. Επίσης το άλλο που δεν άρεσε τότε ήταν το γεγονός ότι θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα μάλλον θα ενίσχυε την θέση του ΓΑΠ για ένα διάστημα και θα απονομιμοποιούσε εν μέρει το απεργιακό μπάχαλο της περιόδου εκείνης. Έτσι όλοι (αντιπολίτευση και μέρος του ΠΑΣΟΚ) είχαν καλούς κοντόφθαλμους λόγους να το πνίξουν παρόλο που ήταν «δημοκρατικά λυτρωτική» ιδέα όπως πρόλαβε να πει τότε ο Βενιζέλος πριν την κωλοτούμπα του την αμέσως επόμενη μέρα. Τέτοιοι είμαστε … όπως είπε και ο Στ. Ράμφος «ο Έλληνας σκέφτεται τη δεύτερη κίνηση αλλά όχι την τρίτη». Και δεν εξαιρέθηκαν από τον κανόνα αυτό ούτε τα wannabe πεφωτισμένα αριστερά μυαλά του τότε κυβερνώντος κόμματος βλ. Μ. Ανδρουλάκης. Τόση μυωπία…Λυπάμαι που και το Φελέκι δεν έβλεπε μπροστά τότε αλλά και ποιός έβλεπε; – με λίγους είχα την χαρά να συμφωνήσω τότε.

   Βέβαια ως κλασικοί κοντόφθαλμοι δεξιούληδες ούτε και οι Μερκοζί έδειξαν διορατικότητα. Και εντάξει ας πούμε δεν τους άρεσε που δεν ρώτησε πρώτα αυτούς ο ΓΑΠ (που κατά τα άλλα κατηγορείται για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας!). Το ότι έδειξαν ότι στράβωσαν και κίνησαν την αρχή του τέλους του τι καλό έκανε; Κανένα. Ευτυχώς που μας έκατσε ο Παπαδήμος (και όχι οι αδιανόητες προτάσεις ΓΑΠ για Κακλαμάνη-Πετσάλνικο) αλλά κάπως έτσι φτάσαμε στο χάος εδώ και μάλιστα ενώ ήξεραν ότι ο Σαμαράς επέμενε για εκλογές και κάθε άλλο παρά αξιόπιστος μεταρρυθμιστής είναι. Αν είχαν λίγο μυαλό παραπάνω οι Μερκοζί δεν θα έβγαιναν με εκείνο το στυλάκι «άντε γιατί μας τα ζαλίσατε» αλλά αντίθετα θα έλεγαν «φυσικά και ο λαός έχει λόγο για το μέλλον του» αποσπώντας και θετική ψήφο και βάζοντας και τον κόσμο (πριν πάθει παράκρουση) στο παιχνίδι. Αλλά που μυαλό…Ακόμη και κακοποιημένη η ιδέα του δημοψηφίσματος είχε θετικό αποτέλεσμα για ένα διάστημα αφού ηρέμησαν τα πνεύματα για λίγο καιρό και είχαμε την τύχη να έχουμε (αμισθί) τον πλέον καταρτισμένο Πρωθυπουργό των πολλών τελευταίων ετών με επιτελείο που δεν συγκρίνεται με τα προηγούμενα. Τώρα αν ο κόσμος ήθελε να αφήσει τον Παπαδήμο και να πάει να…

   Για το αν οι τελευταίες τοποθετήσεις από τη Γερμανία θέλουν να μαζέψουν τα πράγματα πλέον έχω αμφιβολίες (εκτός και αν είναι ΤΟΣΟ άσχετοι επικοινωνιακά.) Μάλλον επενδύουν στο Τσίρκο Τσίπρα για να τους διευκολύνει με τους φωστήρες του στα οικονομικά να τραβήξουν την πρίζα από την Ελλάδα και να αναγκαστούμε (χωρίς ρευστό ούτε σε φωτογραφία) να πούμε μόνοι μας αντίο.

   Όταν λείπει το μυαλό το μόνο που μπορώ να ευχηθώ είναι καλή τύχη.

   • Υ.Γ. Παιδιά συγνώμη για τα μακριά κείμενα…έχω ξεφύγει…τράτζικ :)

   • Και ενδεχομένως -για να συμπληρώσω- θα έπρεπε ο ΓΑΠ να είχε πάει σ’ εκλογές πολύ νωρίτερα, Ορέστη. Οι απαντήσεις σου πάντα έχουν ενδιαφέρον, οπότε δεν πειράζει αν έχεις ξεφύγει.

  • Ας δώσω ένα απλοϊκό παράδειγμα!
   Έχω αγοράσει το υπόγειο διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία στην Κηφισιά.
   Λόγω του ότι δεν έχω αρκετό χρήμα δεν πληρώνω τα κοινόχρηστα.
   Οι υπόλοιποι ένοικοι με απειλούν με έξωση για αυτόν τον λόγο, και μου προτείνουν ως λύση να πουλήσω το διαμέρισμα για να εξοφλήσω τα κοινόχρηστα.
   Αν ρωτούσα τον Παπανδρέου ή τον Παπαδήμο τι νομίζετε ότι θα μου πρότειναν να κάνω;

   Καλή Λευτεριά και καλό βόλι στις εκλογές.

 2. Θα σας έλεγαν να αξιοποιήσετε το υπόγειο: Να το καθαρίσετε, να το επισκευάσετε, να σηκώσετε τα μανίκια γενικώς, να στεγάσετε καμιά επιχείρηση που μπορεί να εξάγει κάτι που θα σας φέρει έσοδα – και να μπορείτε να εξοφλείτε τα κοινόχρηστα για τις επόμενες δεκαετίες. Και σίγουρα όχι να του βάλετε λουκέτο, βγαίνοντας στο δρόμο – και απειλώντας οτι θα «τινάξετε όλη την πολυκατοικία στον αέρα», να βαυκαλίζεστε οτι θα σας φοβηθούν και θα διαγράψουν τις οφειλές σας…

 3. Φίλε prokopisdoukas τούτη η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων παράγει πλούτο αξία 220 δις euro κάθε χρόνο (όσο το ΑΕΠ) κατέχουν οι πολίτες της, οι εξόριστοι πολίτες της, το 50% της ναυτιλίας της ΕΕ ή το 18% της παγκοσμίου.

  Σαν χώρα διαθέτει έναν φυσικό και πολιτιστικό πλούτο μοναδικό στον κόσμο.

  Με το ίδιο πρόγραμμα (σηκώνουμε τα μανίκια, διορθώνουμε το Δημόσιο) ήλθαν και οι πιστωτές το 1897 http://toufekiastoskotadi.blogspot.it/2012/02/1897-1978.html με τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο. (Αν είσαι παλιός θα θυμάσαι το μονοπώλιο στα σπίρτα στο καθαρό πετρέλαιο κλπ)

  Κανένας δεν θέλει και δεν απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.
  Όμως σαν Έλληνες έχουμε υποχρέωση έναντι των κατοίκων του υπολοίπου πλανήτη να τσακίσουμε την χούντα των τραπεζιτών και να φέρουμε ξανά την δημοκρατία στην Γη.

  Τούτη η χώρα για μια ακόμα φορά καλείται να φυλάξει Θερμοπύλες.

  Αν και ο Λεωνίδας είναι σίγουρος ότι οι Βάρβαροι στο τέλος θα περάσουν.

 4. Να το δούμε αν το ΑΕΠ θα παραμείνει τόσο ψηλό, με τέτοια ύφεση. Πλούτο μπορεί να έχουμε, αλλά αν δεν εγκαθιδρύσουμε δομές και θεσμούς σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, θα μας φεύγει συνέχεια από τα χέρια.

  Είμαι αρκετά «παλιός», για να θυμάμαι τη μετεμφυλιακή Ελλάδα και τη χούντα. Γι αυτό και δεν μπορώ να συνεννοηθώ με κάποιον που μιλάει σήμερα για «χούντες» και «Θερμοπύλες». Αν νομίζετε οτι με τριτοκοσμικές μεθόδους, εμείς τα 10 εκατομμύρια, θα «τσακίσουμε» το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και «θα ξαναφέρουμε τη δημοκρατία» – λυπάμαι, δεν μπορώ να συζητήσω άλλο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: