Ελλάδα 2015: άσκηση προσομοίωσης

Ελλάδα 2015.

Η δραχή έχει υποτιμηθεί επτά φορές χάνοντας σχεδόν το 97% της αξίας της σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο. Τα επίσημα αποθέματα εξαντλήθηκαν και η Εθνική Τράπεζα ρευστοποιεί τα αποθέματά της σε χρυσό και συνάλλαγμα για να στηρίξει τη δραχμή.

Καθώς καλπάζει ο πληθωρισμός η νέα τάξη των νεόπλουτων, αυτών που είχαν καταφέρει να μεταφέρουν τα εισοδήματά τους στο εξωτερικό συγκεντρώνει στα χέρια της το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου και τα φαινόμενα αποθησαυρισμού αναδεικνύουν το κράτος ως τον κύριο χρηματοδότη της ελληνικής οικονομίας. Η αύξηση του κυκλοφορούντος νομίσματος παραμένει η βασική πηγή της οικονομίας.

Η κάθε είδους κερδοσκοπία, η μαύρη αγορά δίνει και παίρνει προς όφελος των νεόπλουτων.

Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις εισαγωγές προκειμένου να ισορροπηθεί το εμπορικό ισοζύγιο και να αντιμετωπιστεί ο ξένος ανταγωνισμός οδηγούν σε μια υποτυπώδη εκβιομηχάνιση με υψηλό κοινωνικό κόστος.

Η κρατική διαχείριση τεράστιων ποσών της ξένης βοήθειας από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα που υπερβαίνουν το 50% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος διευκολύνει την παγίωση τόσο του κράτους όσο και της ανερχόμενης δύναμης των νεόπλουτων.

Στην καθημερινότητά τους οι Έλληνες έχουν στενάξει από τις φακές και τα χόρτα. Το κρέας ζήτημα αν μπαίνει μία φορά το μήνα στο τραπέζι καθώς τα μικρά και τα μεσαία στρώματα έχουν ξεπατωθεί στη δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί. Δε συμβαίνει βέβαια κάτι τέτοιο για τους νεόπλουτους που με τα αυτοκίνητά τους, αντικείμενο θαυμασμού από την πιτσιρικαρία, παρκάρουν με άνεση στο Zonar’s και απολαμβάνουν το καφεδάκι τους, κουβεντιάζοντας για την πολιτική και την πολιτιστική κατάσταση.

Τα μικρότερα και μεσαία στρώματα αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τις φιάλες με το γκάζι για να μπορέσουν να μαγειρέψουν στο πετρογκάζ και περιμένουν τον παγοπώλη για να αγοράσουν τον πάγο της ημέρας.

Το γιασεμί όμως μοσχοβολάει στις αυλές και στα μπαλκόνια των Ελλήνων. Οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ανοιχτά, ξεκλείδωτα καθώς οι μετανάστες έχουν φύγει προς αναζήτηση καλύτερης ζωής.

Στα καφενεία δε λείπουν βέβαια οι συζητήσεις με συνοδεία ρετσίνας, λίγο τυράκι, ντοματούλα και αγγουράκι. Εννοείται ότι δε λείπει το χαρτοπαίγνιο, γενικά οι περισσότεροι στην Ελλάδα του 2015 χαρτοπαίζουν.

Οι νοικοκυρές βέβαια, μένουν στο σπίτι, μαγειρεύουν, μπαλώνουν ρούχα, πίνουν καφεδάκι και προβλέπουν το μέλλον.

Τα παιδιά μεγαλώνουν ακούγοντας για το αδούλωτο πνέυμα του Έλληνα και για τη δυστυχία που μας έριξαν οι ξένοι και οι κακές δυνάμεις. Η αίσθηση αδικίας είναι διάχυτη.

Ο κινηματογράφος είναι ένας φτηνός τρόπος διασκέδασης και οι ταινίες που προβάλλονται κινούνται στα πλαίσια της ηθογραφίας: η φτωχή ελληνική οικογένεια, ο αγώνας για την επιβίωση, φυσικά με μουσική συνοδεία Τσιτσάνη.

Είμαστε όλοι όμως περήφανοι γιατί πριν κάποια χρόνια παρολίγο το ελληνικό DNA να απορροφηθεί από τους δράκουλες του ΔΝΤ και της Ευρώπης και εμείς το εμποδίσαμε.

Ωχ, σταματώ! Ανατρίχιασα!

Το παρόν κείμενο ειλικρινά γράφτηκε χωρίς καμία διάθεση κινδυνολογίας, μόνο και μόνο για να εξορκιστεί η όποια πιθανότητα επιστροφής στη δραχμή.

Advertisements

10 Σχόλια

 1. Και όλα αυτά σε ένα ασπρόμαυρο φόντο! :)

 2. Μάλλον τα πράγματα θα ειναι ακόμα χειρότερα! Ειναι απίθανο να υπάρξει εισροή κεφαλαίων από την Βενεζουέλα, την Ρωσία και την Κίνα . Η Βενεζουέλα δεν έχει, μάλλον για χρεοκοπια πάει και αυτη, Η Ρωσία μάλλον ήθελε να μας χρησιμοποιήσει για τα γεωπολιτικά τηε παιχνίδια, ουτε μεγάλα ποσά διαθέτει παρά τους μύθους που κυκλοφορούν και όταν δίνει λίγα ζητάει γη και υδωρ. Οι Κινεζοι ειναι στυγνοι επιχειρηματιές που δεν θα ρισκάρουν επενδυσεις σε ένα καμμένο χαρτι. Μάλλον πάλι στην Ευρώπη θα απευθυνθούμε. Εκει θα κλαψουρίζουμε σαν κουτάβια μπας και μας λυπηθούν (εμάς που προσφέραμε τόσα στον πολιτισμό κλπ), ενω στο εσωτερικό θα πουλάμε και θα καταναλώνουμε φούμαρα περι εθνικής υπερηφάνιας, αντιστασης στους τοκογλύφους και κουμουνιστικής προέλευσης ανοησιες. Όσο για την ντοματούλα και το τυράκι, αυτή τη στιγμή τα εισάγουμε, μέχρι να αποκτησουμε δική μας παραγωγή, μάλλον πολύ μετα το 2015 θα μπορούμε να τρωμε τις βλακειες που σερβίραμε όλο αυτο το διάστημα!

 3. «Οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ανοιχτά, ξεκλείδωτα καθώς οι μετανάστες έχουν φύγει προς αναζήτηση καλύτερης ζωής»….και δεν υπάρχει εγκληματικότητα ??? Φελέκι, συγκεντρώσου !!

 4. Όπου δραχμή βάλε ευρώ και είσε μέσα (αν εξακολουθεί να υπάρχει ως τότε το ευρώ, και δεν το έχουν εγκαταλείψει πρώτοι οι εταίροι μας).

  Προσέθεσε μόνο τα εξής:

  Το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 1500% και οι μισθοί σε 8 ευρώ τον μήνα, αλλά το ΔΝΤ είπε πως θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα με νέα δάνεια για να συνεχίσουν να πληρώνονται τα παλιά και να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός.

  Το 90% των ελλήνων ζούνε χωρίς ρεύμα, καθώς δεν έχουν χρήματα να πληρώνουν τους λογαριασμούς των ιδιωτικών εταιριών ρεύματος, ενώ πίνουν νερό από πηγάδια, στέρνες και λασπόνερα, κρυφά και παράνομα, διότι οι ιδιωτικές εταιρίες ύδρευσης έχουν αγοράσει όλα τα δικαιώματα του νερού, ακόμα και αυτά της βροχής.

  Η Ελλάδα μπορεί μεν να έγινε Ουγκάντα με τα μνημόνια, αλλά κατάφερε να παραμείνει εντός ευρώ, αποφεύγοντας τις πιθανές αρνητικές συνέπειες μιας εξόδου από το ευρώ, που θα μπορούσαν να την είχαν μετατρέψει σε Ουγκάντα.

  • Και μετά ξύπνησες, μνησίκακε ελληνάρα. Χωρίς το μνημόνιο δηλαδή θα ήμασταν τώρα ένας σοσιαλιστικός παράδεισος, με τα λεφτά να πέφτουν από τον ουρανό. Μάθε πρώτα τι σημαίνει πρωτογενές έλλειμμα και μετά έλα να μας μιλήσεις για τις τσιπρο-σαχλαμάτρες σου.

   • Μάθε εσύ καλύτερα αγαπητέ ευρωλιγούρη πως η Ελλάδα από το 1994 έως το 2002 είχε συνεχώς πρωτογενή πλεονάσματα… 4-5 δις ευρώ ετησίως…

    Σε ελλειμματική οικονομία μετατράπηκε από την είσοδό της στο ευρώ και μετά.

 5. Ξεκίνησα να διαβάζω το φελέκι την εποχή της συζήτησης για το θέμα της ιθαγένειας των μεταναστόπουλων. Πόσο λυπάμαι για το κατρακύλισμά σας…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: