Το ασανσέρ της ανάπτυξης: Σε ποιον όροφο θα κατέβετε;

Γράφει ο Γιώργος Προκοπάκης.

Μερικά ακόμη για την περιπόθητη ανάπτυξη.

Θυμίζω:

1. Χριστοδουλάκης: ζητάει άμεση ενεργοποίηση του mini-Marshall των €17 δισ. Ζητάει να πάνε σε μεγάλα έργα, υποδομές, κλπ.

2. Κουβέλης: ζητάει πρόσθετο δάνειο €15 δισ σε δόσεις (με ρήτρα επιτυχίας της εκτέλεσης του προγράμματος του Μνημονίου). Δεν λέει λέξη για το πού θα πάνε.

3. Χρυσοχοίδης: υπόσχεται (από τις 29/9/2010, πρώτη του συνέντευξη ως Υπουργός Ανάπτυξης) κάπου €4.5 δισ μοχλευμένα (τόχει υποσχεθεί τόσες φορές που δεν μπορεί, κάποτε θα πέσει μέσα!). Γενικώς στην αγορά.

4. Ράιχενμπαχ: έχει ετοιμάσει μηχανισμό μόχλευσης που τα λεφτά του ΕΣΠΑ θα γίνουν κάπου €30-€40 δισ, με προσδιορισμένα έργα προτεραιότητας (μεγάλα έργα, αναδιάρθρωση του κράτους, υποδομές, κλπ).

5. Ο Σαμαράς δεν είναι σαφές τι λέει.

Όλα τα παραπάνω (πλην του δανείου Κουβέλη) κάτι κάνουν με το ΕΣΠΑ. Το διοχετεύουν εδώ ή εκεί, το βάζουν εγγύηση, κλπ.

Ας δούμε το πράγμα από μια άλλη οπτική.

Στη διαδικασία επανακεφαλαιοποίησης οι Τράπεζες θα βρεθούν με φρέσκο χρήμα €30 με €50 δισ. Ναι μεν θα είναι τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ικανοποίηση κανονιστικών όρων (Core Tier 1, 10% ή 7%), άρα δεν θα τα δώσουνε σε διακοποδάνεια, αλλά κάτι θα τα κάνουν. Δεν θα τα φυλάνε στο χρηματοκιβώτιο με τόνους αντισκωριακού. Τι θα τα κάνουν; Θα καλύψουν κάποιες τρύπες (άμεση έκθεση) και θα τα κάνουν χορηγήσεις (δάνεια δηλαδή) υψηλής εξασφάλισης.

Γιατί δάνεια υψηλής εξασφάλισης; Γιατί οι κανονιστικοί περιορισμοί δεν λένε «φυλάτε λεφτά στο σεντούκι» – απλώς υπολογίζουν το ίδια κεφάλαια σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, ομόλογα, δάνεια,…) σταθμισμένα σε κίνδυνο (Risk Weighted Assets). Άρα, δάνειο χωρίς κίνδυνο (ή μικρό κίνδυνο) είναι μια χαρά.

Ποιά είναι τα δάνεια υψηλής εξασφάλισης; Είναι τα δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις (κατά προτίμηση και με κρατική εγγύηση) με εξασφαλισμένες (κατά το δυνατόν) χρηματορροές: η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, ο ΤΙΤΑΝ, η 3Ε, η Μότορ Όιλ, η Αττική Οδός, τα φωτοβολταϊκά της ΤΕΡΝΑ, τα έργα παραχώρησης (δρόμοι, γέφυρες, μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα,…), τα δίκτυα διανομής ηλεκτρισμού, αερίου, τηλεπικοινωνιών – τέτοια πράγματα. Οπωσδήποτε δεν είναι τα δάνεια στις βιοτεχνίες και στους μικρομεσαίους.

Αν αυτά που λένε οι πρωταθλητές της ανάπτυξης, ότι δηλαδή το κεϋνσιανό «παρεμβαίνει το κράτος και σπρώχνει υποδομές» είναι λύση για την ανάπτυξη, θα ήταν δυνατόν να μας πουν γιατί, εάν υπάρχουν σοβαρά επενδυτικά πλάνα, η «κεϋνσιανή» ανάπτυξη δεν θα έλθει από σπόντα, με τα λεφτά της επανακεφαλαιοποίησης; Η διαφορά είναι ότι τα λεφτά δεν θα τα χειριστεί το κράτος απ’ ευθείας, με όλα τα παραπανίσια έξοδα (τόπιασα το υπονοούμενο!). Εν προκειμένω, το ζήτημα τίθεται σχετικά με τον σχεδιασμό και την επιλογή των έργων. Δηλαδή, σχεδιασμό των έργων παραχώρησης, συναινετικές διαδικασίες με την όποια υπάρχουσα βιομηχανία. Κι ακόμη ένα δηλαδή, μερικών μηνών σταθερότητα με καθαρούς όρους, και σοβαρότητα από όλους.

Το πρόβλημα που δεν λύνεται, εκτός εάν υπάρξει άφθονη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα (δηλαδή, επιστροφή καταθέσεων – από τις Ελβετίες και τα σεντούκια), ή εκτός εάν υπάρξουν χρήματα που μπορεί με κάποιο τρόπο να διοχετευθούν καταλλήλως, είναι οι μικρομεσαίοι, δηλαδή το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων, από όπου προκύπτει – δυστυχώς – η ανεργία.

Ας μιλήσουμε επί τέλους ΚΑΙ για την τιμημένη την ανάπτυξη με τα πραγματικά στοιχεία. Ας δούμε επί τέλους ποιά προβλήματα μπορούμε να λύσουμε στο υπάρχον πλαίσιο (2ο πακέτο) και ποιά απομένουν. Εκεί να στραφούμε.

Το κείμενο αναρτήθηκε στο facebook και δημοσιεύεται μετά από άδεια του συγγραφέα.

Advertisements

Ένα Σχόλιο

  1. Τα φωτοβολταικα συστήματα είναι όντως ένας τομέας αρκετά «σίγουρος» στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: