Ζούμε ιστορικές στιγμές

Γράφει η Αλεξάνδρα Πατρικίου.

Ζούμε ιστορικές στιγμές. Νομίζω ότι είναι η πιο συνηθισμένη σήμερα φράση μετά το «οι αποφάσεις του Europgroup» και το «τι δήλωσε ο Γιούνκερ».
Είναι βέβαιο ότι ζούμε ιστορικές στιγμές; Θα έλεγα πως μάλλον ναι. Ποια όμως απ’ όλες είναι πιο ιστορική στιγμή από τις άλλες: ξεκινώντας από τον Παπανδρέου  στο Καστελόριζο και την ανακοίνωση εισόδου της χώρας στο ΔΝΤ, έκτοτε είχαμε πολλές ιστορικές στιγμές: ιστορική η απόφαση της 21ης Ιουνίου, ιστορική η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και βεβαίως ιστορική και η προχθεσινή.

Το θέμα με τις στιγμές αυτές είναι ότι αντιλαμβανόμαστε συνήθως εκ των υστέρων πόσο ιστορικές πράγματι είναι. Είναι γνωστό το μυθιστόρημα του Σταντάλ, το «Μοναστήρι της Πάρμας», όπου ο πρωταγωνιστής (νομίζω ότι είναι από τις πρώτες σκηνές του έργου) παρακολουθεί μια μάχη, η οποία αποδεικνύεται – εκ των υστέρων – η μάχη του Βατερλώ: από τις ιστορικότερες μάχες των τελευταίων αιώνων.

Η τάση, νομίζω, είναι ότι το μέγεθος των ιστορικών στιγμών αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος και άρα εκ των υστέρων. Αφήνω απ’ έξω όλη τη συζήτηση των επετείων, που κυριολεκτικά καθορίζουμε για πολιτικούς, ιδεολογικούς και άλλους λόγους ποια είναι η πιο ιστορική στιγμή, και ενίοτε τις φτιάχνουμε από την αρχή (πχ. 25 Μαρτίου).

Παρά ταύτα, ας μη σηκώνω συνέχεια αντιρρήσεις και θέτω θέματα: ζούμε ιστορικές στιγμές. Μια παράκληση μόνο, μπορούμε παρακαλώ να το δεχτούμε όλοι: από τα συνδικάτα μέχρι το Βενιζέλο, διότι προς το παρόν νομίζω ότι μόνο οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι το έχουν καταλάβει.

4 Σχόλια

  1. Συμφωνώ απόλυτα Αλεξάνδρα, και αντί να σταθούμε λίγο να αφουγκραστούμε τη «στιγμή» για να αξιολογήσουμε ψύχραιμα τι θα αφήσουμε πίσω και τι θα αλλάξουμε, τα μόνα που κυριαρχούν είναι κραυγές και ψίθυροι…

  2. Συμφωνώ απόλυτα Αλεξάνδρα, και αντί να σταθούμε λίγο να αφουγκραστούμε τη «στιγμή» για να αξιολογήσουμε ψύχραιμα τι θα αφήσουμε πίσω και τι θα αλλάξουμε, τα μόνα που κυριαρχούν είναι κραυγές και ψίθυροι…

  3. «Το θέμα με τις στιγμές αυτές είναι ότι αντιλαμβανόμαστε συνήθως εκ των υστέρων πόσο ιστορικές πράγματι είναι.¨Μόνο που κουραστήκαμε να ζούμε Βατερλω..

  4. » το μέγεθος των ιστορικών στιγμών αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος»
    «προς το παρόν νομίζω ότι μόνο οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι το έχουν καταλάβει.»
    Αυτοί είναι που ήδη βιώνουν τα αποτελέσματα της σημερινής κατάστασης- οπότε δεν τους παίρνει να είναι υπερφίαλοι – το σύμπαν τους ταρακουνήθηκε και αυτό από μόνο του είναι ιστορικό γεγονός. –

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: