Και ξαφνικά αποκτήσαμε αστέγους!

Και φέτος το χειμώνα θυμηθήκαμε ότι έχουμε αστέγους. Λες και περιμέναμε να έρθει ο χιονιάς για να αντιληφθούμε ότι γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται στους δρόμους. Και νααα τα συγκινητικά στάτους στο facebook και νααα τα άρθρα από εύπορους επιστήμονες σε εφημερίδες!

Ήδη γίνονται προσπάθειες και από τους Δήμους και από ΜΚΟ για βρεθεί μια άμεση και βραχυπρόθεσμη λύση όσες μέρες κρατάει το κρύο. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Τι θα απογίνουν οι άστεγοι όταν έρθουν πάλι οι ζεστές μέρες; Θα βγουν από το κάδρο και θα αποτελούν αξιοθέατο για τους περαστικούς που βιαστικά θα τους προσπερνούν.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να υπάρξει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και από το Υπουργείο Υγείας αλλά και από άλλους φορείς (Υπουργείο Εσωτερικών, Δήμοι κλπ.) προκειμένου να βρεθούν λύσεις και μάλιστα σύντομα για όσους μένουν στο δρόμο. Εδώ θα μου πείτε ότι κανείς δε γνωρίζει πόσοι άστεγοι βρίσκονται στο δρόμο. Σωστό, αλλά δε θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσει η προσπάθεια καταγραφής τους; Όσο κλείνουμε τα μάτια και αναλωνόμαστε σε ατέρμονες συζητήσεις το πρόβλημα θα διογκώνεται.

Λύσεις υπάρχουν και μάλιστα -απ’ αυτά που διαβάζω- σκέφτονται να τις υιοθετήσουν τα σχετικά Υπουργεία.  

Μία απ’ αυτές θα ήταν η επιδότηση ενοικίου για να εξασφαλιστούν δωμάτια από ξενοδοχεία και παράλληλα να υπάρξει η απαραίτητη ψυχοκοινωνική στήριξη. Επίσης, θα ήταν ευχής έργον να αξιοποιηθούν τα ολυμπιακά ακίνητα αλλά και ανεκμετάλλευτα δημόσια κτίρια.

Βέβαια για να πραγματοποιηθούν οι όποιες λύσεις δεν αρκεί μόνο η πολιτική βούληση (που φαίνεται ότι υπάρχει από τα αρμόδια Υπουργεία) αλλά πρέπει να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές δυσκαμψίες και να επέλθει μια αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς. Κομμάτι δύσκολο σε μια Ελλάδα που καταρρέει και βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Μέχρι τότε μάλλον θα αρκεστούμε να βλέπουμε την ευαισθησία μας να βρίσκει καταφύγιο στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή μας.

Advertisements

2 Σχόλια

  1. Σωστός. Τόσα κτήρια άδεια, γιατί να μην κοιμούνται εκεί;. Πρόβλημα η φωτιά, Χρειάζεται κάποια οργάνωση βεβαίως. αλλά ποιος…….

  2. Την ευαισθησία του Καμίνη την είδαμε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: