Δημοκρατία vs εθνική κυριαρχία

Το σχόλιο του έτερου φελέκιου (Φίλιππου) στο facebook με τη μεγάλη του επιτυχία δίνει αφορμή σε σκέψεις για ξετύλιγμα. Παραθέτουμε αρχικά το σχόλιο:

«Aυτή η απώλεια εθνικής κυριαρχίας, για την οποία ολοφύρονται πολλοί, ώχου και δε με νοιάζει. Τόσα χρόνια με «δώσ’τα όλα», με «δεν κάνει για τίποτα, βάλ’τον κάπου», με υπερεξοπλισμούς και υποβρύχια, με μίζες και Siemens, με greek statistics και οδηγούς τρένων με χιλιάδες ευρώ το μήνα κάποιοι αισθάνονταν εθνικά υπερήφανοι προφανώς. Σιγά μην κλάψω κιόλας, που αντί να κάνουν κουμάντο οι Τσοχατζόπουλοι και οι Στυλιανίδηδες, θα κάνει ο Τόμσεν κι ο Ράιχενμπαχ.»

Η φημολογούμενη εγκατάσταση τεχνοκρατών από την Τρόικα στα Υπουργεία για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των μέτρων εγείρει ερωτήματα για την απώλεια ή μη της εθνικής κυριαρχίας. Να ξεκαθαρίσουμε ότι πραγματικά δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αν η κυβέρνηση τούτη χρησιμοποιήσει τεχνοκράτες συμβούλους, προκειμένου να τρέξουν τα μέτρα μπας και κάποια στιγμή βγούμε από τη δίνη της κρίσης. Προσωπικά, λοιπόν, καμία κάψα δεν έχουμε για τον κάθε Τσοχατζόπουλο και Στυλιανίδη  και πιθανόν οι Τόμσεν και Ράιχενμπαχ να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί. Η μεγάλη διαφορά ανάμεσά τους είναι ότι οι μεν εκλέχτηκαν, ενώ οι δε διορίστηκαν. Θα πρέπει να κρίνουμε τις επιλογές των πρώτων και να αποφασίσουμε μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες για το αν αξίζουν να μας κυβερνούν. Οι δεύτεροι δεν μπορεί και ούτε πρέπει να έχουν καμία αποφασιστική δύναμη καθώς δεν έχουν αναδειχθεί  από την ετυμηγορία του εκλογικού σώματος.

Προς διευκρίνιση, πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση μέχρι τώρα διατηρεί την νομιμοποίησή της, εφόσον θεωρούμε ότι τις κυβερνήσεις τις εκλέγουμε για τέσσερα χρόνια και καλούνται να αντιμετωπίσουν ό,τι προκύψει στο ενδιάμεσο. Επίσης, θεωρούμε υπόλογη την κυβέρνηση για τη μη εφαρμογή των μέτρων και ότι αν όντως η τρόικα είχε κυριολεκτικά αναλάβει τα ηνία της χώρας μπορεί και το όλο ζήτημα να είχε τακτοποιηθεί (τότε όμως πρόκειται για άλλη κουβέντα). Ωσόσο, δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο και η τύχη της χώρας βρίσκεται στα χέρια του Γεώργιου Παπανδρέου, του Βενιζέλου, του Λοβέρδου κλπ. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση μπορεί να έχει ως συμβούλους οποιονδήποτε θέλει. Όπως είναι γνωστό κάθε υπουργός έχει καμιά δεκαριά. Ενδεχομένως μάλιστα, η εξωτερική τεχνογνωσία και πειθαρχία να αποδειχτεί σωτήρια. Όμως οι αποφάσεις, ο τελευταίος λόγος πρέπει να ανήκει στην κυβέρνηση. Αν τεθεί σε εφαρμογή το σενάριο ελέγχου και λήψης αποφάσεων από τους εμπειρογνώμονες της Τρόικας, τότε τίθεται και το θέμα της νομιμότητας της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Αν διαλέξουμε λοιπόν, ανάμεσα στον εκλεγμένο και το διορισμένο τη δεύτερη επιλογή, τότε πρέπει ρητά να βάλουμε ένα όριο. Πού θα τραβήξουμε τη γραμμή του «desperate times call for desperate mesures» ή «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»; Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς αν στηριζόμαστε μόνο σε αποφάσεις που λαμβάνονται από διορισμένους και μη εκλεγμένους, τότε δεν απέχουμε μακριά από τη σκέψη της ανάγκης για μία δικτατορία, γιατί πράγματι μία δικτατορία είναι πολύ πιο γρήγορη (αποφασίζομεν και διατάσσομεν) -και κατ’ αυτήν την έννοια πιο αποτελεσματική- από τη δημοκρατία. Επιλέγουμε λοιπόν, τη δημοκρατία ακόμη και όταν διαφωνούμε κατάφορα με τις αποφάσεις της εκλεγμένης κυβέρνησης.

Μήπως τότε θα ήταν καλύτερα να μιλήσουμε για προάσπιση της δημοκρατίας και όχι της εθνικής κυριαρχίας;

Για το σχολιασμό Βασίλης και Αλεξάνδρα.

Advertisements

5 Σχόλια

 1. Συμφωνώ μαζί σας, παιδιά. Εδώ κι ένα άλλο σχετικό άρθρο: http://www.rednotebook.gr/details.php?id=3559

 2. Γεια σας, παίδες!
  (Στο «παίδες» [= παιδιά] συμπεριλαμβάνονται ΚΑΙ τα κορίτσια, έτσι;)

  Άκουσα για πρώτη φορά την εκπομπή σας και χάρηκα για τις πολιτικές θέσεις- απόψεις- τοποθετήσεις σας. Διότι έχει καταντήσει δυσεύρετη η απλή και κοινή Λογική, στις μέρες μας. ΕΙΔΙΚΌΤΑΤΑ στα ραδιόφωνα. Λόγω Λαϊκισμού, -που απευθύνεται σε ποταπά ένστικτα, αφελή μυαλά, και ρηχές γνώσεις => στην πλειοψηφία του κόσμου = ΠΟΥΛΑΕΙ. Επί πλέον, τα ΜΜΕ είναι με τις Τράπεζες, γιατί χρωστάνε, μεν, και θέλουν κι άλλα δάνεια, δε. Οπότε κάνουν ό,τι τους λένε αυτές, που, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε κόντρα με τα κράτη- κυβερνήσεις- φορολογούμενους. Διότι, ως γνωστόν, θέλουν τα κέρδη δικά τους και τις ζημιές δικές μας! Η μέχρι τα ξημερώματα συνεδρίαση στις Βρυξέλες, προχθές, αυτό είχε αντικείμενο, όπως πολύ καλά ξέρετε.

  Από δω και πέρα η πολιτική θα πολωθεί στο δίπολο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ – Αντι_λαϊκισμός/ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ/ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Η πολωση, δε, θα είναι οριζόντια, αφού σε ΟΛΑ τα κόμματα υπάρχουν θιασώτες των δυο αυτών πολιτικών.

  Εδώ είναι κάποια άρθρα στο μπλογκ «Το Μώλυ», σχετικά με το θέμα. Διαλέξτε και διαβάστε όποιο σας ενδιαφέρει.

  1) ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΛΑΪΚΙΣΜΟ, των “ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ” Σαμαρο- σωτηρο_μεσιών του “ώριμου φρούτου”

  “The party, -πάρτε το χαμπάρι-, is OVER” -& OUT!

  2) 10 Πασόκοι ψηφοβόροι και ψυχοβρώμοι λαϊκιστές

  ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ! ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ !! ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ!!!

  3) Ποιος είναι πιο …μαργιόλης; Το ΚΚΕ, οι δάσκαλοι ή ο Μαργιόλης;;;

  Συνειδητή ΠΑΡΑ_ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ από δασκάλους, “Αυγή”, “Ελεύθερο Τύπο”,“Δεξιό Ριζοσπάστη”- aka antinews, in.gr και δεκάδες μπλογκ

  4) Η νέα Νέα Δημοκρατία, aka “Δίκτυο21″, και ο Σαμαράς- Σαμουήλ στο Κούγγι- ΕΕ

  «Εκτός χρόνου ο κ. Σαμαράς»- Πάσχος Μανδραβέλης

  5) ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΛΑΪΚΙΣΜΟ!

  Διαβάστε τι γράφει ο Γιάννης Δήμας, εκτελεστικός Σύμβουλος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, -λίγο πριν …του πεταχτούν τα ξύγκια από την μύτη και τ’ αυτιά…

  6) Μιχελάκης, δεξιός Ριζοσπάστης- aka antinews.gr, olympia κλπ ακροδεξιοί λαϊκιστές: Το Γουδί, το γουδοχέρι! (βιντεο_απάντηση)

  Η διεύθυνση που θα τα βρείτε είναι:
  http://gkdata.wordpress.com/?s=%CE%BB%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82

  Κι ένα μεμονωμένο: «Περί “εθνικής κυριαρχίας”: Ο Καραγκιόζης λαϊκιστής»- http://gkdata.wordpress.com/2011/10/27/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-

  ΓΕΙΑ + ΧΑΡΑ, -και καλή συνέχεια στην προσπάθειά σας

 3. Να ‘σαι καλά @tomoly.

 4. […] το φελέκιΤο σχόλιο του έτερου φελέκιου (Φίλιππου) στο facebook με τη […]

 5. Πολύ καλό. Τα περιγράφει όλα όλα. Ίσως να χρειαστεί μια metafrasi για να αντιληφθούν και οι ξένοι κάποια πράγματα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: