Οι ήρωες δεν τελείωσαν στη δεκαετία του ’40

Γράφει η Αλεξάνδρα Πατρικίου.

«H γενιά της Αντίστασης είναι μια γενιά που δεν θα τελειώσει ποτέ.» έγραφε η «Αυγή» στις 30/08/2011.

Ο θάνατος του Λεωνίδα Κύρκου, ενός ανθρώπου με πλούσια διαδρομή, φέρνει στην επιφάνεια μία σύγχρονη τάση: την τάση μυθοποίησης του παρελθόντος και μάλιστα μίας συγκεκριμένης περιόδου του παρελθόντος, αυτής της Κατοχής, της Αντίστασης, του Πολέμου και του Εμφυλίου Πολέμου. Με έκανε να αναρωτιέμαι, εμένα μία ιστορικό που ασχολείται μ’ αυτήν την περίφημη δεκαετία του 1940 και για την οποία θα μπορούσα να συζητάω επ’ άπειρον: μήπως μας έχουν πείσει για το πόσο αξιοζήλευτη υπήρξε αυτή η εποχή; Γιατί κατά τη γνώμη μου δεν είναι καθόλου: πείνα, πόλεμος, αντίποινα, φόβοι, κακουχίες, διώξεις συνθέτουν κραυγαλαία φρικιαστικές συνθήκες και όχι μια ελκυστική ζωή.

Η πληθώρα των επιστημονικών μελετών που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια μαρτυρούν ακριβώς αυτή την κατάσταση. Μέσα από αυτό το πρίσμα γιατί είναι θετικό ότι η γενιά της Αντίστασης είναι μία γενιά που δεν θα τελειώσει ποτέ; Ευτυχώς σήμερα, όσο δύσκολη κι αν είναι η κατάσταση, δεν έχει τα χαρακτηριστικά της δεκαετίας του ’40.

Και αναρωτιέμαι οι επόμενες γενιές δεν μπορούν αφ’ εαυτού τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους; Κάποια στιγμή δεν τελειώνουν οι γενιές για να έρθουν οι επόμενες; Δε μας έμαθαν ότι οι μαθητές (με την ευρεία έννοια της επόμενης γενιάς) πρέπει να ξεπερνούν τους δασκάλους τους (δηλαδή την προηγούμενη γενιά); Ή πρέπει να μείνουμε στην υπεραπλούστευση του «κάθε πέρσι και καλύτερα», μία διαπίστωση που έχει ένα «έξτρα μπόνους»: δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε για τίποτα καθώς πάντα πηγαίνουμε προς το χειρότερο ενώ ο δρόμος προς ο,τιδήποτε θεωρηθεί καλύτερο θέλει κόπο, προσπάθεια, επιλογές, ρίσκα (ίσως ακόμη και αποτυχίες) και πολλά άλλα τέτοια «αντιηρωϊκά» πράγματα.

ΥΓ.: Να σημειωθεί ότι το άρθρο αυτό της Αυγής γράφτηκε πριν από το θάνατο του Κύρκου, αλλά με αφορμή το θάνατο άλλων «αξιόλογων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: