Όταν η ακροδεξιά «παίζει μπάλα»!

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα επιδιώκει να έχει ο Καρατζαφέρης με τη δήλωσή για αποχώρηση του κόμματός του από τη Βουλή. Ό,τι λοιπόν, δεν καταφέρνουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, το πετυχαίνει ο ίδιος με τις «απλές»,  λαϊκίστικες δηλώσεις του. Ουδόλως μ’ ενδιαφέρει αν θα πραγματοποιήσει την απειλή του.

Εκείνο που μ’ ενδιαφέρει όμως είναι ότι ένα ακροδεξιό κόμμα πραγματικά «παίζει μπάλα» ανενόχλητο στη χώρα μας. Και δεν είναι τυχαίο.

Καθώς η κρίση ολοένα και διογκώνεται οι πολίτες αρχίζουν να στρέφονται σε ό,τι τους είναι οικείο, ασφαλές. Ο κυρίαρχος λόγος έχει πια υιοθετήσει τις έννοιες της πατρίδας και του έθνους, έτσι όπως διδάσκονται από τα πρώτα σχολικά χρόνια. Φοβική αντιμετώπιση του άλλου (π.χ. κακοί Ευρωπαίοι που επιβουλεύονται τη εθνική κυριαρχία), ενστερνισμός εθνικοκεντρικών προταγμάτων, «μεταφυσική» πεποίθηση της ανωτερότητας του εθνικού «εαυτού». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στο Σύνταγμα έχουν πληθύνει οι μικροπωλητές με τα ελληνικά σημαιάκια.

Το έχω ξαναπεί πολλές φορές: η «θυματοποίηση» της Ελλάδας, η άρνηση για αυτοκριτική και αναγνώριση των λαθών μας, η εξ ολοκλήρου μετατόπιση των ευθυνών στους άλλους, έτσι γενικά και αόριστα, ευνοούν κόμματα, οργανώσεις, κινήσεις, που χρησιμοποιούν ένα απλοϊκό, μανιχαϊστικό λόγο, βολικό για εκτόνωση, επικίνδυνο για τις ελευθερίες μας.

Και ως γνωστόν, ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: