Μια βόλτα στο Σύνταγμα με τους αγανακτισμένους

Από  «έναν εδώ και καιρό αγανακτισμένο»

Πήγα λοιπόν, κι εγώ στο Σύνταγμα γιατί δεν αγανάκτησα τώρα. Είμαι αγανακτισμένος εδώ και καιρό.

Περπάτησα ανάμεσα στον κόσμο αλλά δε θέλω πίσω την «Ελλάδα που μου έκλεψαν», όπως άκουσα πολλοί να λένε.

Χάζεψα τα πανό, όμως δε φώναξα «να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή» γιατί φοβάμαι το τι θα την αναπληρώσει.

Μίλησα με ανθρώπους σε πηγαδάκια που τους ανέβαινε η πίεση με το Μνημόνιο όμως στέκονταν αμήχανοι όταν τους ρωτούσα τι θα ψήφιζαν αν αυτή τη στιγμή γινόταν δημοψήφισμα με το ερώτημα «Είστε υπέρ του ευρώ ή της δραχμής;»

Ακούσα πολλούς να λένε ότι οι Έλληνες επιτέλους ξύπνησαν και κάπως αισθάνθηκα με την τόση «ελληνικότητα». «Οι μετανάστες άραγε ακόμα κοιμούνται;» σκέφτηκα να ρωτήσω όμως το άφησα, όχι γιατί φοβήθηκα αλλά γιατί την ίδια στιγμή κάποιος από μια παρέα δίπλα μου φώναξε «¨Ετσι για να βλέπουν οι Ισπανοί».

Γέλασα και του ανταπάντησα: «Ξέρεις ότι μάλλον ποτέ οι Ισπανοί δεν είπαν ότι οι Έλληνες κοιμούνται;» Με κοίταξε παράξενα αλλά δε θύμωσε και συνέχισα τη βόλτα μου. Συμμετείχα και σε άλλες συζητήσεις που δεν έχει και πολλή σημασία να αναφέρω.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι για πρώτη φορά κατεβαίνω σε μια συγκέντρωση (και πιστέψτε με έχω συμμετάσχει σε πολλές) που μπορώ να πω και να κάνω ό,τι θέλω. Μπορώ να βγάλω φωτογραφίες, να διαφωνήσω, να περπατήσω, όχι συντεταγμένα.

Οι «αγανακτισμένοι» είναι ένα ετερόκλητο πλήθος που ζητάει μια συνολική λύση χωρίς να είναι σίγουρο για το ποια θα είναι. Είναι απολιτίκ; Πολλοί πιστεύουν ότι είναι. Τουλάχιστον όμως μας δίνουν την ευκαιρία να μαζευτούμε, να κουβεντιάσουμε, να συνδιαλαγούμε σε μια πλατεία για κάποιες ώρες. Κάτι που είχαμε εδώ και καιρό ξεχάσει να κάνουμε. Κι αυτό είναι ανεκτίμητο!

Advertisements

11 Σχόλια

 1. Ήμουν κι εγώ εκεί. Για κοινωνικούς, πολιτικούς και φωτογραφικούς λόγους. Μου θύμισε εποχές που οι κάτοικοι έβγαιναν από τα σπίτια τους μετά από δυνατό σεισμό και μαζεύονταν στις πλατείες για να διασκεδάσουν το φόβο τους. Ο φόβος και η ανασφάλεια για το τι πρόκειται να επακολουθήσει μετά από τον σεισμό διαρκείας που βιώνει η Ελλάδα, ήταν αυτό που κατέβασε τον κόσμο στο Σύνταγμα. Δεν ξέρω για εσάς αλλά για μένα αυτή η μάζα ανθρώπων αντιπροσωπεύει στην πλειοψηφία της, τον «κανένα» το 35% αυτών που απείχαν στις εκλογές. Άνθρωποι «ακοματίκ» αλλά σίγουρα όχι «απολιτίκ». Άνθρωποι που έπαψαν να είναι «ιδιώτες» και βγήκαν έξω από το σπίτι τους για να δηλώσουν (έστω και εν αγνοία τους) ότι είναι πολίτες!

 2. Πολύ σωστή οπτική μαρέσει και συμφωνώ. Είναι κάτι θετικό, να μην έχεις τον Παναγόπουλο διοργανωτή, την κουκούλα νταβατζή, και το ΠΑΜΕ να στρίβει από τη γωνία σαν στρατός σε παρέλαση. Αν και να μην έχεις και τα παρακμιακά συνθήματα που τα φωνάζουν χοντροί με ντουντούκες

 3. @Stamati Gr, πολύ ωραίες οι φωτογραφίες!

 4. Όταν, μπροστά στις συγκλονιστικές και κρίσιμες στιγμές που βιώνει η χώρα, την αποκάλυψη των συνεπειών του διαρκούς πολιτικοοικονομικού εγκλήματος των τελευταίων δεκαετιών, η συνείδηση έρχεται αντιμέτωπη με τις επόμενες γενιές που θα πληρώσουν, χωρίς να φταίνε, την ακολασία της καταναλωτικής κραιπάλης και της ξενδιατροπιάς, της γενιάς της ρεμούλας, του ατομικού βολέματος, της αρπαχτής, και του «να περνάω καλά κι όλα τ άλλα είναι για τους μαλάκες», της καμαρίλας του κάθε χρώματος και απόχρωσης κομματικού μηχανισμού και των οσφιοκλαστών της κάθε εξουσίας, τότε μπορεί κάποιος που δεν έχει εντελώς αλλοτριωθεί να νοιώσει και να γράψει: «…Πήγα (με τους αγανακτισμένους) γιατί δεν με χώραγε το σπίτι. Έφυγα γιατί δεν με χώραγε ο εαυτός μου…»

  Για περισσότερα: http://panayotiskoutsopinis.blogspot.com/2011/05/blog-post_27.html

  Π.Κουτσοπίνης

 5. Ίσως φίλοιμου όλη αυτή η κρίση και οι πλατείες είναι ή να γίνει μια οδυνηρή τελετή πολιτικής ενηλικίωσης του νεοέλληνα….

  Γιά περισσότερα βλέπε: http://panayotiskoutsopinis.blogspot.com/2011/05/blog-post_27.html

  Παναγιώτης Κουτσοπίνης

 6. Τελικά έχουν δίκιο αυτοί που υποστηρίζουν οτι το.. απλό είναι παρα πολύ πιο δύσκολο να το καταλάβει κάποιος απότι το πολύπλοκο… Κρίμα..

 7. Το καταληκτικό σχόλιο είναι και η ουσία…..

 8. Ψήφισμα Λαϊκής Συνέλευσης Πλατείας Συντάγματος

  Εδώ και πολύ καιρό παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.

  Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, που έχουμε έρθει στο σύνταγμα για να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας.

  Είμαστε εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι οι λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να προέλθουν μόνο από εμάς.

  Καλούμε όλους τους Αθηναίους, εργαζόμενους, ανέργους και νεολαία στο Σύνταγμα, και όλη την κοινωνία να γεμίσει τις πλατείες και να πάρει τη ζωή στα χέρια της.

  Εκεί στις πλατείες θα συνδιαμορφώσουμε όλα μας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας.

  Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν την επόμενη περίοδο να καταλήγουν και να παραμένουν στο Σύνταγμα.

  Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, Τρόικα, Τράπεζες, Μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται.

  Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας.

  ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ!

  ΙΣΟΤΗΤΑ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

  Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!

 9. Λίγο πιο συγκεκριμένα παιδιά.
  Χρωστάμε. Και αυτά που χρωστάμε τα φάγανε οι πολιτικοί και οι παρέες τους που είναι δύο ειδών: Μεγάλα συμφέροντα και συντεχνίες δημοσίου κυρίως αλλά όχι μόνον.
  Και τώρα ήλθε ο λογαριασμός που θα πληρώσουμε όλοι. ‘Αρα ο αγώνας είναι για να πληρώσουν πρώτα αυτοί που τα φάγανε.
  1. Οι εθνικοί εργολάβοι που κυνηγάνε μόνο συμβάσεις παραχώρησης και αποφεύγουν κάθε παραγωγική επένδυση.
  2. Οι συντεχνίες, π.χ. με νόμο του 1999 με υπογραφή Βενιζέλου, το δημόσιο (εμείς) πληρώνει στο ταμείο της ΓΕΝΟΠ όλα του τα ελείμματα. Θέλετε νούμερα; Πάνω από 600 εκατομμύρια ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. Για πόσους συνταξιούχους; 21 χιλιάδες εργάζονται, υποθέτω καμιά 10 χιλιάδες θα είναι οι συνταξιούχοι. Κάντε τη διαίρεση. Βγαίνει 60 χιλιάρικα το χρόνο για τον καθένα. Τα ίδια ισχύουν για ΟΣΕ, λιμάνια, ΕΛΠΕ, ΗΛΠΑΠ κλπ κλπ. Όλοι αυτοί που είναι πάντα πρώτοι στις απεργίες δήθεν για το δημόσιο συμφέρον, είναι αυτοί που τα φάγανε.
  Αυτοί να πληρώσουν πρώτοι, παρέα με τους πολιτικούς που διορίζουν τα κουμπαράκια τους στα συμβούλια, στις Βουλές κλπ, παρέα και με τους κρατικοδίαιτους δήθεν επιχειρηματίες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: