Χτες, έγινε η αρχή!

Στη χθεσινή εκδήλωση αποδείξαμε ότι δεν είμαστε οι επαναστάτες του πληκτρολογίου, ότι μπορούμε να θυσιάσουμε ένα απόγευμα και να κάνουμε το αυτονόητο: να μαζευτούμε σε μια πλατεία, να γνωριστούμε, να κουβεντιάσουμε χωρίς το φόβο της μολότοφ, των καλυμμένων προσώπων, των ροπάλων και των μαχαιριών.

Όσοι μαζευτήκαμε, «πνιγμένοι» από την παράνοια των τελευταίων ημερών, πιστεύω ότι αποτελούμε την αρχή της προσπάθειας για την ανάκτηση του δημόσιου χώρου από φιλειρηνικούς, ανεκτικούς, διαλεκτικούς πολίτες ενάντια στις φασιστικές, βίαιες συμπεριφορές που τείνουν να κυριαρχήσουν σε κάποιες γειτονιές της πόλης.

Ναι, δεν είμασταν καθόλου οργανωμένοι, δράσαμε εντελώς αυθόρμητα και διαδικτυακά αλλά δε θα απολογηθούμε γι’ αυτό. Δε χρειαζόμαστε την καθοδήγηση κανενός φορέα κομματικού ή μη. Είμαστε εχέφρονες άνθρωποι και τουλάχιστον μπορούμε να συνομιλούμε χωρίς στερεότυπα και αγκυλώσεις.

Είμαστε ενεργοί πολίτες και ας κατηγορήθηκε η εκδήλωση ως «απολιτίκ». Μαζευτήκαμε για να καταγγείλουμε απερίφραστα και με συνείδηση της ευθύνης μας κάθε φαινόμενο αυτοδικίας που τείνει να διαλύσει την κοινωνική συνοχή, να δημιουργήσει αντίπαλα στρατόπεδα, να εξαπλώσει το φόβο.

Φυσικά και γνωρίζουμε ότι η βία έχει πολλές μορφές. Δεν είμαστε τόσο αφελείς για να θεωρούμε ότι η βία εμφανίζεται έτσι, χωρίς κοινωνικές, οικονομικές ή άλλες αιτίες. Φυσικά και δε βλέπουμε μόνο βίαιους ανθρώπους, αλλά τη βία ως ένα κοινωνικό φαινόμενο που έντονα μας ανησυχεί.

Η εκδήλωση μας ξεκίνησε συζητήσεις που μπορεί μερικές φορές να μη συμφωνούμε αλλά τουλάχιστον τις προκάλεσε. Τι πιο «πολιτικό»; Τι πιο υγιές;

Επιλέον ας μην ξεχνάμε ότι χτες δε συμμετείχαμε σε κάποιο ακαδημαϊκό συνέδριο με θέμα τη βία. Ευχόμαστε, εννοείται, να γίνουν τέτοια συνέδρια και να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή.

Η χθεσινή εκδήλωση ήταν μια πρώτη παρουσία των πολιτών για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα ακραία φαινόμενα που συνθέτουν την καθημερινότητα μας και η επιτυχίας της έγκειται στο γεγονός ότι αυτοί οι πολίτες απέδειξαν ότι έχουν φωνή, δεν βρίσκονται κάπου κρυμμένοι και φοβισμένοι.

Σας ευχαριστούμε για άλλη μια φορά και μην ξεχνάμε ότι δείχνουμε «τα πρόσωπά μας ενάντια στη βία».

Advertisements

4 Σχόλια

  1. Συμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενά σας και χαίρομαι που συμμετείχα!
    Ας έχουν δε ορισμένοι υπ’ όψιν τους, ότι πολλές φορές το πληκτρολόγιο ή μια φωτογραφική μηχανή εχουν πολύ περισσότερη δύναμη από τις μολότοφ ή οποιαδήποτε άλλη μορφή βίας.
    Ας θυμηθούν επίσης ότι το «Οφθαλμός αντί οφθαλμού» το μόνο που καταφέρνει είναι να τυφλώσει όλον τον κόσμο.

  2. Καλή αρχή, καλύτερη συνέχεια!

  3. Ναι, Παντελή και Stamati, συνεχίζουμε όλοι μαζί!

  4. Έστω και από απόσταση γεωγραφική αλλά με ταύτιση συναισθηματική θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια για αυτή και για κάθε τέτοια πρωτοβουλία.
    Γιατί πέρα από τη μιζέρια που έχει δημιουργήσει η λεγόμενη οικονομική κρίση, ακόμα πιο μιζέρο και επικίνδυνο είναι το σημείο μηδέν του φόβου στο οποίο μας οδηγούν οι οπαδοί της ‘πεφωτισμένης ηγεσίας’ που επαγγέλεται σαν λύση στα προβλήματα τη βία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: