Για πόσο ακόμα θα ΜΑΤώνουμε;

Ο πρώτος και ο βασικός ρόλος κάθε Αστυνομίας ως κοινωνικής υπηρεσίας και φορέα εξουσίας είναι να έχει τους πολίτες ικανοποιημένους με τις υπηρεσίες που παρέχει. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο οφείλει να σέβεται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως να μην τιμωρεί αλλά να εξασφαλίζει τη δυνατότητα της πολιτείας να τιμωρήσει. Με λίγα λόγια δηλαδή να συλλαμβάνει, όταν καταστρατηγείται η δημοκρατική νομιμότητα, και να διασφαλίζει τις περαιτέρω ενέργειες: προανάκριση, παραπομπή σε εισαγγελέα κλπ. και πάντως όχι να σαπίζει στο ξύλο διαδηλωτές και να τους στέλνει στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό οίδημα.

Αναφέρομαι φυσικά στην απαράδεκτη ενέργεια κάποιων λεβέντηδων από τα Μ.Α.Τ. που θεώρησαν σωστό να βγάλουν όλο το μένος τους στο κεφάλι του άτυχου τριαντάχρονου.

Δε το συζητάω ότι πρέπει να γίνει Ε.Δ.Ε., να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν αυστηρά ο/οι υπεύθυνος/οι. Όμως αυτή είναι η αντίδραση που κάθε φορά συμβαίνει εκ των υστέρων και αφού έχει γίνει το κακό.

Επανειλημμένα με αφορμή τέτοια περιστατικά, εγείρονται συζητήσεις για το πόσο καλά εκπαιδευμένοι είναι οι αστυνομικοί, αν παρακολουθούνται από ψυχολόγους κ.ο.κ. Και κάθε φορά τα λόγια παραμένουν λόγια καθώς ο χρόνος οδηγεί στη λήθη την ανεπάρκεια των οργάνων της τάξης να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και χωρίς ανθρώπινες απώλειες.

Εκείνο όμως που εξοργίζει -ιδιαίτερα στην περίτωση των Μ.Α.Τ.- είναι η έλλειψη κάθε ίχνους σεβασμού σ’ αυτόν/ήν που έχουν απέναντί τους. Οι αστυνομικοί όμως, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούν ότι βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με την κοινωνία και να διαχωρίζουν τους πολίτες σε «κακούς» και «καλούς» σύμφωνα με ιδεολογικά κριτήρια και στερεοτυπικές συμπεριφορές. Αλλιώς στη συνείδηση των πολιτών χάνουν τη νομιμοποιητική τους δράση.

Μπορεί κάποιος να πει ότι άνθρωποι είναι κι αυτοί, τη δουλειά τους κάνουν, πώς θα αντιδρούσες εσύ αν κινδύνευες να καείς.

Μα η αποτυχία της αστυνομίας εδώ ακριβώς έγκειται. Στην αδυναμία της να σταματήσει, πριν ακόμα γίνει η πορεία, η διαδήλωση, κάθε ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τόσο των διαδηλωτών, όσο και των αστυνομικών. Αντ’ αυτού προτιμάει να πνίγει τους δρόμους με δακρυγόνα, να ασκεί βία, πολλές φορές τυφλή, να παίζει το γνωστό και αγαπημένο της παιχνίδι του κλέφτη και του αστυνόμου.

Η αστυνομία θα έχει επιτύχει την αποστολή της μόνο όταν δε θα χρειάζεται να κάνει αισθητή την παρουσία της. Για να γίνει εφικτό όμως κάτι τέτοιο, ας σκεφτούν σοβαρά και υπεύθυνα όλοι αυτοί που ασχολούνται με την οργάνωσή της και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της δράσης της, αλλιώς θα συνεχίσουν να συντηρούν την παράδοση του «κακού χωροφύλακα» που στοιχειώνει την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.

Να ευχηθώ τέλος, στον άτυχο νέο ταχεία και πλήρη ανάρρωση!

Advertisements

4 Σχόλια

  1. «Μα η αποτυχία της αστυνομίας εδώ ακριβώς έγκειται. Στην αδυναμία της να σταματήσει, πριν ακόμα γίνει η πορεία, η διαδήλωση, κάθε ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τόσο των διαδηλωτών, όσο και των αστυνομικών.»: Λάθος! Όχι μόνο δεν σταματάει αυτές τις ενέργειες, αλλά τις προκαλεί. Με τη στάση της και με τους παρακρατικούς μηχανισμούς. Δες και http://tvxs.gr/node/84351 . Όσο για τον φαιδρό Παπουτσή, ποιος θυμάται το ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ και το «μαχαίρι στο κόκκαλο» που θα έβαζε ο υπουργός; Γελοία άτομα εκτελούν μια επικίνδυνη πολιτική. Οι πράξεις των ΜΑΤ είναι η προέκταση των σκέψεών τους. Όταν θέλεις να τσακίσεις κάθε αντίδραση τελικά τσακίζεις ανθρώπους.

  2. «Η αστυνομία θα έχει επιτύχει την αποστολή της μόνο όταν δε θα χρειάζεται να κάνει αισθητή την παρουσία της».
    Ναι, έτσι είναι, μόνο που έχει δυστυχώς απέναντί της τη σεληνιασμένη αριστερά.

    • Δηλαδή ο Γρηγορόπουλος, η υπόθεση ζαρτινιέρα, τα πράσινα σταράκια, οι απρόκλητες επιθέσεις ΜΑΤαδων σε ειρηνικές πορείες (που έχω δει με τα μάτια μου να γίνονται), οι επιθέσεις σε συνταξιούχους, η μηχανή που πήγε καταπάνω στην διαδηλώτρια (αυτή η λίστα μπορεί να γίνει σεντόνι) ήταν αποτέλεσμα της σεληνιασμένης αριστεράς? Λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει….

  3. Αυτές τις μέρες απογραφής πληθυσμού και κτιρίων πολλές πόρτες παραμένουν ερμητικά κλειστές. Από ψιθύρους γειτόνων και από παράξενη οσμή οι νεαροί απογραφείς αντιλαμβάνονται,εδω συνωστίζονται Αφγανοί και εκεί κρυβονται Πακιστανοί και Μπαγκλαντέζοι. Στη Κυψέλη κρύβονται και από τους ελληναράδες φονιάδες της Χρ Αυγής και για να τρομάζουν οι σκιές της νύχτας σκουρόχρωμοι Αργερινοι και Μαροκινοί αυτοί που ξέρουν να χειρίζονται το μαχαίρι (ερμε Μιχάλη) καλά και να διαπρέπουν στη λεγόμενη μικροεγκληματικότητα και είς βάρος ομοεθνών τους.Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και η ΕΕ μας εγκαλεί γιατι δεν έχουμε περιποιημένα κρατητήρια…. Μα μας έχουν κάνει όλους μια ανοιχτή φυλακη και να διαχειριστούμε τη γύμνια των θεσμών μας δεν προκάνουμε. Αστυνομία,λιμενικό,μπαταχτσίδες εργοδότες, φοροκλέφτες αφεντικά άντε και απευλάνουσα δικαιοσύνη και πάλι έξω στους δρόμους και τα πάρκα στο κέντρο μιας Αθήνας διεθνές κατουρητήριο. Α ξέχασα τους μεσίτες που μαρκάρουν με σπρέυ τάχα γραφικών γράφιτι τα εγκαταλελημένα, που θα χτυπήσει το γραφείο του λεφτά για μια καλή μπάζα real estate, υποβαθμισμένη ζωή χωρίς πάρκο και επαφή αναβαθμισμένες τιμές στα συμβόλαια του κέρδους. Τα σύνορα πρέπει να φυλαχτούν, οι λαθραίοι να προωθηθούν στο τόπο τους, οι ελάχιστοι πολιτικοί πρόσφυγες να ξεχωρίσουν και να φυλαχτούν, οι υπόλοιποι γύρω στο ένα εκατομύριο ψυχές να συνεχίσουμε να τους προσφέρουμε κοινωνικό κράτος όπως και αυτοί προσφέρουν υπηρεσίες και προκοπή στην ελληνική κοινωνία. Αν θέλουμε να επιπλήξουμε πρώτους τους βουλευτές που τα παιδιά τους μεγαλώνουν Φιλιππινέζες και Βουλγάρες, δεύτερους τους εφοπλιστές που ορέγονται να “υποστηρίζουν” το ΝΑΤ Μπαγκαντες και τα ρέστα στις ασφάλειες,να μάθουμε τους Αλβανούς να διεκδικούν με σωματεία τα δίκαια της δουλιάς τους και τους Ρουμάνους ότι δεν είναι σκλάβοι του όποιου ψωροπατριώτη ξενοδόχου. Αλλες χώρες πως καταφέρνουν να μην είναι ξεφραγα αμπέλια όπως καταντήσαμε από την Ολυμπιάδα και δώθε. Οταν δε ο Λαφαζάνης μιλάει για πυρήνες ΧΑΥγής στα ΜΑΤ, και στα λύκεια, και στα γυμναστηρια και στα μπλόγκ θάλεγα να μην το υποτιμάμε. Οτι ψιθύρισε ο από τα ξένα Παπουτσής έχουν κατατεθεί στη βουλή με στοιχεία από 14 μήνου
    Εμένα πάλι μου μυρίζει ανεξέλεκτα κέντρα μέσα σε διμοιρίες των ΜΑΤ και της ασφάλειας για πρόκληση ταραχών των συνήθων φασιστικών άκρων χουλιγκάνων στη συμπεριφορά για να μην απασχολεί η βαθειά χρεοκωπία, οι υπαίτιοι που κυκλοφορούν σαν σωτήρες και βγάζουν και δουλίτσες από τα δάνεια και βέβαια στην ανεμοζάλη καίγονται αρχαία μεγάλων φοροκλοπών όπως στη διαδήλωση της 5-5-2010 που δεν συζητά κανείς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: