Μίκης, μια ζωή αδικημένος!

Είχαμε αποφασίσει να μην ξανασχοληθούμε με τον κο Μίκη Θεοδωράκη αλλά όσο και να θέλουμε ν’ αγιάσουμε δε μας αφήνει. Αναδημοσιεύουμε σήμερα ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του, το 2004, στο δημοσιογράφο της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ, Άρι Σαάβιτ, η οποία είναι αναρτημένη στον ιστότοπο του Άρδην. Όπως θα διαπιστώσετε το παρακάτω κείμενο βρίθει από συνομωσιολογία και μανιχαϊστικές απόψεις. Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τίποτα παραπάνω παρά μόνο ότι έχουμε βαρεθεί να ακούμε τον Μίκη εδώ και δεκαετίες να θεωρεί το εαυτό του θύμα και αδικημένο ενώ στην πραγματικότητα έχει υμνηθεί και επιχορηγηθεί ουκ ολίγες φορές.

«[…] ο ισχυρισμός περί νέου αντισημιτισμού δεν αποτελεί μόνο άρρωστη αλλά και ανέντιμη αντίδραση.» Υποστηρίζει ο Μίκης αλλά στη συνέχεια της συνέντευξης μάλλον αποδεικνύει το αντίθετο.

 «– Γιατί το λέτε αυτό;
Επειδή πιστεύω ότι επιτρέπει στους Εβραίους να κάνουν ό,τι θέλουν. Όχι μόνο ψυχολογικώς αλλά και πολιτικώς παρέχει στους Εβραίους μια δικαιολογία. Την αίσθηση ότι είναι θύματα. Τους επιτρέπει να κρύψουν την αλήθεια. Δεν υπάρχει εβραϊκό πρόβλημα στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει αντισημιτισμός. […]» Μπορεί στην Ευρώπη να μην υπάρχει αλλά για τον ίδιο διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας.

«[…] – Πιστεύετε ότι οι Εβραίοι είναι φανατικοί;

 Κάτι που είναι πολύ αρνητικό μπορεί να είναι και θετικό. Αν οι Εβραίοι δεν είχαν φανατισμό, δεν θα υπήρχαν. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Οι Εβραίοι χρειάζονται αυτόν τον φανατισμό, ο αποκαλούμενος φανατισμός έχει πιο πολύ να κάνει με την αυτοάμυνα. Μέσω της θρησκείας τους κατάφεραν οι Εβραίοι να συνδεθούν και να συνεργαστούν. […]

[…] – Βρίσκετε τους Εβραίους λίγο επηρμένους και επιθετικούς;

 Ναι.
– Διακρίνετε στο Ισραήλ του Σαρόν μια έκφραση αυτού του στοιχείου του εβραϊκού ψυχισμού;
Όχι, δεν θα το έλεγα. Αλλά αυτό το ζήτημα της ανωτερότητας δεν είναι απλώς ένα συναίσθημα. Γιατί, στον αγώνα τους για αυτοάμυνα, οι Εβραίοι κατάφεραν να διακριθούν. Περίπου 200 Εβραίοι έχουν τιμηθεί με βραβεία Νόμπελ. Ο Χριστός, ο Μαρξ και ο Αϊνστάιν ήταν Εβραίοι. Οι Εβραίοι συνεισέφεραν τόσα πολλά στην Επιστήμη, την Τέχνη και τη Μουσική. Κρατούσαν στα χέρια τους το παγκόσμιο χρήμα. Επομένως, ήταν πολύ φυσικό να θεωρούν τους εαυτούς τους πολύ ισχυρούς. Κάτι που τους δίνει το αίσθημα της ανωτερότητας.
– Οι Εβραίοι έχουν στα χέρια τους το παγκόσμιο χρήμα;
Ελέγχουν μεγάλο μέρος των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών μέσων.
 Ελέγχουν μεγάλες ορχήστρες

– Επομένως, ο σύγχρονος παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός ελέγχεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους Εβραίους;»

Και σ’ αυτό το σημείο της συνέντευξης επιτέλους καταλαβαίνουμε το μένος του Μίκη για τους Εβραίους.

 «Αφού μιλάμε με ειλικρίνεια, θα σας πω κάτι άλλο. Οι Εβραίοι ελέγχουν τις περισσότερες από τις μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου. Όταν έγραψα τον εθνικό ύμνο της Παλαιστίνης, η συμφωνική ορχήστρα της Βοστώνης σκόπευε να προχωρήσει σε μια εκτέλεση του έργου μου. Η ορχήστρα ελεγχόταν από Εβραίους. Και αυτοί δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή της συναυλίας. Από τότε δεν μπορώ να συνεργαστώ με καμία μεγάλη ορχήστρα. Μου το αρνούνται.

– Αντιμετωπίσατε αυτό το πρόβλημα και με άλλες ορχήστρες;

 Οπουδήποτε υπάρχουν Εβραίοι. Όπου οι ορχήστρες ελέγχονται από Εβραίους, μποϊκοτάρουν το έργο μου.
– Πραγματικά αισθάνεσθε ότι οι Εβραίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος του κόσμου της μουσικής;
Ναι.»
 Και συνεχίζει απτόητος.

«– Και το ίδιο ισχύει με την παγκόσμια οικονομία;

 Στην Αμερική, η εβραϊκή κοινότητα είναι πολύ ισχυρή. Ελέγχει μεγάλο μέρος της οικονομίας. Ασφαλώς, και των μέσων ενημέρωσης. Επιτρέψτε μου να εξηγηθώ:
 Όταν συγκροτήθηκε το κράτος του Ισραήλ, ήμαστε όλοι στο πλευρό του Ισραήλ. Υπήρχε μεγάλη συμπάθεια για τον σιωνισμό εξαιτίας των όσων είχαν υποφέρει στον πόλεμο. Αυτή είναι η μία πλευρά των Εβραίων. Αλλά η διεθνής εβραϊκή κοινότητα έχει να επιδείξει και αρνητικά φαινόμενα. Οι Εβραίοι εμφανίζονται σήμερα να ελέγχουν τις μεγάλες τράπεζες. Συχνά και κυβερνήσεις. Έτσι, οτιδήποτε άσχημο ή κακό έρχεται από τις κυβερνήσεις, είναι φυσικό να συνδέεται από τους απλούς ανθρώπους με τους Εβραίους.

-Εσείς, προσωπικά, πιστεύετε ότι οι Εβραίοι, η διεθνής εβραϊκή κοινότητα, ελέγχουν τις τράπεζες, τη Γουόλ Στρητ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης;

 Ναι. […]»
Στη συνέχεια ο Μίκης αφήνει να εννοηθεί ότι η Μοσάντ έπαιξε ρόλο στο τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

«[…] – Άλλα η τρέχουσα αμερικανική πολιτική είναι μια αντίδραση στην 11η Σεπτεμβρίου. Είναι μια απάντηση στην απειλή του Μπιν Λάντεν.

 Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναρωτηθείτε ποιος είναι ο Μπιν Λάντεν. Εδώ υπάρχουν παράξενα πράγματα. Στο παρελθόν δούλευε για τους Αμερικανούς. Ακόμη και την 11η Σεπτεμβρίου, θα μπορούσε να εργαζόταν για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Δεν θέλω να πω ότι αυτοί που χτύπησαν τους Δίδυμους Πύργους ήταν οι ίδιοι Αμερικανοί. Θα ήταν παρανοϊκό να ειπωθεί κάτι τέτοιο. Αλλά την 11η Σεπτεμβρίου χρησιμοποιήθηκε αμερικανική τεχνολογία.
– Θα μπορούσε να είναι προβοκάτσια;
Στην Αμερική υπάρχουν πολλές δυνάμεις. Υπάρχουν υπερπατριώτες. Πιστεύω ότι ο ρόλος που έπαιξε ο Μπιν Λάντεν είναι ύποπτος.
– Λέτε, δηλαδή, ότι υπήρξε κάποιο είδος αμερικανικής συνωμοσίας.

Δεν πιστεύω ότι το έκαναν εκείνοι οι ξυπόλητοι Αφγανοί. Αυτό είναι αστείο. Ούτε καν η γιαπωνέζικη τεχνολογία δεν θα μπορούσε να πετύχει κάτι τέτοιο. Ούτε η γερμανική.

– Είναι πιθανό να έπαιξε κάποιο ρόλο η Μοσάντ στην 11η Σεπτεμβρίου;

Η Μοσάντ έχει την ανάλογη τεχνολογία. Αλλά ούτε κι αυτή δεν είναι υπερδύναμη. Οι Αμερικανοί ελέγχουν τα πάντα.»

Είναι τελικά ο Μίκης Θεοδωράκης αντισημίτης; Μα, το απαντάει ο ίδιος στο παρακάτω βίντεο έστω και αν μετέπειτα αναφέρει ότι δεν είναι. Εξάλλου, και να δεχτούμε την παραδρομή της γλώσσας ως δικαιολογία της ηλικίας τους δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι ο ίδιος αποτελεί ακόμα φωτεινό παράδειγμα για πολλούς νεοέλληνες.

Advertisements

6 Σχόλια

 1. Μίκης Θεοδωράκης: «Εγώ είμαι Αντισημίτης»!..

 2. Από την ίδια συνέντευξη στην οποία παραπέμπει πιο πάνω ο Abravanel, έχω το καλύτερο (μεταξύ πολλών):

  «Α, ναι! Τα σπίτια μας είναι δίπλα-δίπλα με της κυρίας Λάτση, κάπου στην Πολιτεία και στην Ταϊτή… Δε λέω πως είναι φτωχός ο Θεοδωράκης. Τι είναι όμως αυτός ο μύθος! Επιπλέον δεν είναι δυνατόν να αναφέρονται σε έναν πνευματικό άνθρωπο, τον μεγαλύτερο παγκοσμίως συνθέτη του 20ού αιώνα, και να ασχολούνται συνεχώς με τα λεφτά του»

  Οι παιδοψυχολόγοι λένε ότι όλοι περνάμε τη φάση που νομίζουμε πως οι γονείς είναι τέλειοι αλλά στην προεφηβεία η εικόνα αυτή ραγίζει, κάτι που συνιστά αναγκαίο στοιχείο της περαιτέρω ωρίμανσης.

  Φαίνεται όμως ότι μερικοί μένουν για πάντα στη φάση «Ο δικός μου ο μπαμπάς είναι ο καλύτερος» που έλεγε και στη Βαβούρα.

 3. Γιώργο, απολαυστικό το σχόλιο σου!

 4. Απολαυστικό παιδιά είναι να σας διαβάζω όποτε αδειάζω και δεν έχω άλλη δύναμη πέρα από το να διαβάσω εφημερίδες αφού πρώτα περάσω από εσάς!

 5. Ο Μίκης κατηγορήθηκε για αντισημιτισμό επειδή δεν συμφωνεί με αυτά που κάνει το κράτος του Ισραήλ. Όποιος κατηγορεί δηλαδή μία κυβέρνηση είναι ρατσιστής; Έλεος με την ανοησία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: