Η Αμερική έχει το πλεονέκτημα

Ο θάνατος του Osama Bin Laden μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για μια εκ νέου θεώρηση των σχέσεων του δυτικού κόσμου και ιδιαίτερα της Αμερικής με τα ισλαμικά κράτη αλλά και της αντιμετώπισης της απειλής τρομοκρατικών ενεργειών. Μπορούν τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες να πανηγυρίζουν και να αισθάνονται πιο σίγουρες για τη δύναμή τους καθώς έδωσαν ένα καίριο πλήγμα στην τρομοκρατία αλλά μόλις καταλαγιάσει η έκδηλη ψυχική ευφορία, ο Obama θα κληθεί να πάρει γενναίες αποφάσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει τόσο για το Ιράκ και το Αφγανιστάν όσο και για τη Λιβύη και τις υπόλοιπες αραβικές χώρες.

Ας προσπαθήσουμε όμως να «διαβάσουμε» το θάνατο του Bin Laden στη πολυτελή οικία αξίας 1.000.000 δολλαρίων του Ισλαμαμπάντ.

Κατ’ αρχάς το δεκαετές κυνήγι του Bin Laden, με τον ίδιο πολλές φορές να κοροϊδεύει σε διαγγέλματα τον Bush για την ανικανότητά του να τον συλλάβει, είχε πείσει του Αμερικανούς ότι οι τρομομοκράτες είχαν το πλεονέκτημα και ότι η Αμερική είχε εμπλακεί σ’ ένα «ασύμμετρο» πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες. Αν και μετά την 11/9/2001 κανένα τρομοκρατικό χτύπημα δε συνέβη στις Η.Π.Α., αφού όπως αποδείχτηκε, η τρομοκρατία δεν είναι κάποια μεταδιδόμενη θανατηφόρα αρρώστια, η μη σύλληψη του Bin Laden και η παρουσίασή του ως μόνιμη απειλή τόσο από τον Bush όσο και από τους ίδιους τους ισλαμιστές φονταμελιστές αρκούσαν για να προκαλέσουν έντονα αισθήματα ανασφάλειας και φόβου και να δικαιολογήσουν αποφάσεις για πολεμικές επιχειρήσεις, τις περισσότερες φορές αναποτελεσματικές.

Η κατάσταση τώρα όμως αλλάζει. Το «σύμβολο» Bin Laden (είτε με θετικό πρόσημο, είτε με αρνητικό) δεν υπάρχει πια. Ενδεχομένως να λυθούν τα χέρια του Obama και να αποφασίσει την απεμπλοκή των Αμερικανών από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Εξάλλου, δεν είναι και λίγες οι φωνές στην Αμερική που ζητούν την άμεση επιστοφή των στρατιωτών από τα πεδία των επιχειρήσεων, καθώς, ως γνωστόν, οι φιλελεύθεροι κάτοικοί της εκτός από το φόρο αίματος υπολογίζουν τον περιορισμό βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και το οικονομικό κόστος: σύμφωνα με την Washington Post, στις Η.Π.Α. δαπανώνται πάνω από 71 δις για της εθνική ασφάλεια, υπάρχουν 1,271 κυβερνητικοί οργανισμοί και 1,931 ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται με ζητήματα τρομοκρατίας. Ίσως λοιπόν, είναι η ευκαιρία να «ορθολογικοποιηθεί» η αντιμετώπιση ενδεχόμενων τρομοκρατικών απειλών.

Από την άλλη, ο θάνατος του Bin Laden μπορεί να αλλάξει και τη στάση της Al-Qaeda ή τουλάχιστον να οδηγήσει στην αποδοχή από τα στελέχη της ότι δεν αποτελεί τη νούμερο ένα απειλή, που μέχρι τώρα πίστευαν. Η επιχείρηση των Αμερικανών κατέδειξε τις αδυναμίες της και τα λάθη της και πιθανόν κλόνισε τη βεβαιότητα ότι η ίδια η Al-Qaeda ορίζει την τύχη της αλλά και των υπόλοιπων ισλαμιστών. Εξάλλου και η συγκυρία για την ίδια δεν είναι ευνοϊκή, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του αραβικού κόσμου διεκδικεί περισσότερες ελευθερίες και ανεκτικότητα. Ακόμα κι αν κάνει κάποιες επιθέσεις στη Αμερική ή στην Ευρώπη, έχει πια απωλέσει την όποια δυναμική θεωρούσαν τα στελέχη της ότι είχε, στον αγώνα για να κλονίσει τα θεμέλια του εχθρικού δυτικού πολιτισμού.

Εν κατακλείδι, το παιχνίδι στον πόλεμο της τρομοκρατίας ορίζεται από την Αμερική. Και η μεγαλύτερη απειλή ή όχι για την ίδια θα είναι η αντίδρασή της στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Advertisements

Ένα Σχόλιο

  1. Και από ό,τι φαίνεται, κάποια στιγμή τα πράγματα φτιάχνουν… ακόμα και εκεί που δεν το περιμένεις!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: