Ανυπακοή στην ανυπακοή

Εδώ και χρόνια το ΚΚΕ διατυμπάνιζε και προωθούσε την ανυπακοή και ήγγικεν η ώρα που βλέπει τους κόπους του να πιάνουν τόπο. Η οικονομική κρίση έδωσε την ευκαιρία να απεγκλωβιστεί όλη η παθογένεια του πολιτικού συστήματος και εν γένει της ελληνικής κοινωνίας.

Τα πρωτεία βέβαια στην ανυπακοή έχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις που με συνέπεια απέφευγαν να εφαρμόσουν τους νόμους ή τους εφάρμοζαν κατά περίπτωση και πάντα με γνώμονα τα συμφέροντα των πελατών τους. Έμαθαν λοιπόν οι πελάτες ή καλύτερα εθίστηκαν στη διεκδίκηση και στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους χωρίς όμως αυτά απαραίτητα να συνάδουν με την ευδαιμονία του ευρύτρου κοινωνικού συνόλου. Η συντεχνιακή νοοτροπία, η απουσία δεσμών των εργασιακών ομάδων, η προσκόλληση στην κρατική εξουσία αποκάλυψε με τρόπο βίαιο στην περίοδο της κρίσης τη μη συνεκτικότητα των εγαζομένων. Μπορεί ο νόμος να είναι το δίκιο του εργάτη αλλά σε ποιον εργάτη αναφερόμαστε τελικά; Στο γιατρό που εκμεταλλευόμενος την ανυπακοή των κρατικών λειτουργών στους νόμους συνταγογραφούσε ασύστολα; Στον φορτηγατζή που έχει δεκαπέντε άδειες κάνοντας χρήση του δικαιώματος του χωρίς να υπακούει όμως στο αυτονόητο δικαίωμα κάθε πολίτη να αποκτήσει όποτε θελήσει κι αυτός την άδεια;

Στον εργαζόμενο στη ΔΕΗ που αν τυχόν δεν έπαιρνε αυτά που ήθελε από την κάθε κυβέρνηση κατέβαζε τους διακόπτες χωρίς να του καίγεται καρφί για τους υπόλοιπους;

Στον υπάλληλο των φαστουφουντάδικων που του βγαίνει η πίστη στη δουλειά και είναι και χαρούμενος που πληρώνεται με 700 ευρώ; Γιατί γνωρίζει ότι αν είναι ανυπάκουος έχει απολυθεί την επόμενη μέρα.

Έχουμε φτάσει λοιπόν σήμερα και όλοι μιλάμε γενικευμένα για ανυπακοή. Ανυπακοή για να διασφαλίσουμε τι; Τις κυβερνητικές πολιτικές της ανυπακοής που τόσα χρόνια τις δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα γιατί θεωρούσαμε ότι εξυπηρετούσαν τα εργασιακά μας κεκτημένα;

Ακούγονται πολλά για τη σύναψη ενός νέου πολιτικού-κοινωνικού συμβολαίου καθώς το υπάρχον πολιτικό σύστημα έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής του. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο οι φωνές διαμαρτυρίας πρέπει να μετουσιωθούν σε προτάσεις που θα προσφέρουν πραγματοποιήσιμες και συνολικά αποδεκτές λύσεις. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών ομάδων και υπακοή στο πνεύμα της συνεργασίας χωρίς την ιδιοτελή προάσπιση των επι μέρους συμφερόντων. Προϋποθέτει επιπλέον, την αποδοχή ότι η πρόσβαση στην εργασία και στους καλούς μισθούς δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο όσων έχουν πάρει θέσεις και δικαιώματα μονιμότητας. Θα ήταν ωφέλιμο για παράδειγμα για τον εργαζόμενο σε μια ιδιωτική επιχείρηση να γνωρίζει ότι σε κάποια χρόνια  θα μπορέσει να φύγει και να αναλάβει θέσεις στο Δημόσιο αλλά και το αντίθετο. (Φυσικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε επαγγέλματα που απαιτούνται ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις.)

Ίσως να ακούγεται παράταιρη η εφαρμογή ενός συστήματος rotation των εργαζομένων αλλά η εφαρμογή του μπορεί να χτυπήσει το πελατειακό σύστημα και τη διαφθορά, να ενεργοποιήσει την αποδοτικότητα, να οδηγήσει στην κατανόηση των προβλημάτων του κάθε κλάδου χωρίς να διασπάει τους εργαζόμενους. Οι θέσεις εργασίας στην αγορά δεν είναι ταυτοποιημένες, δεν υπόκεινται στο νόμο της κληρονομικότητας. Και ο ανθρώπος μπορεί να εργαστεί σε όποια θέση επιθυμεί και να απολαμβάνει τα οφέλη της δια βίου εκπαίδευσης (ψυχολογικά, οικονομικά, κοινωνικά κλπ.)

Να λοιπόν ένας καλός λόγος για να εξαντλήσουμε την ανυπακοή μας. Ανυπακοή στην αντίληψη της «στεγανοποίησης» των επαγγελμάτων.

Advertisements

3 Σχόλια

 1. ΤΟ ΚΚΕ ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ, ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΑ
  ΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΕΣΩ
  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ
  ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ
  ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΣΕΡΝΟΥΝ

  ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΙΦΡΑΓΚΗΣ
  ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

 2. Απορία για το ποιόν του συγκεκριμένου ανυπάκουου:
  Πρόκειται μήπως για τον γνωστό ΙΩΑΝΝΗ ΑΛΙΦΡΑΓΚΗ, υποψήφιο δημ συμβ με το συνδυασμό του Μιχαλολιάκου, δεδηλωμένο χουντοβασιλικό (ή αλλιώς μοναρχοφασίστα), πρόεδρο της «Πανελλήνιας Ένωσης Φιλάθλων Ολυμπιακού» και μέτοχο της ΠΑΕ, Ολυμπιακός, ο οποίος διαφημίζει στη σελίδα του «Στόχου» ημερολόγια τοίχου και τσέπης της «Βασιλικής Ενώσεως Θεσσαλονίκης» και διακηρύττει ότι
  «ΕΑΝ ΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΗΤΑΝ ΕΔΩ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ
  ΧΑΛΙΑ, ΔΙΟΤΙ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΕΓΑΛΗ
  ΕΠΙΡΟΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ» ?????

  http://www.masenoneiopeiraias.gr/archives/906
  http://www.stoxos.gr/2011/02/6.html

 3. Το καλύτερο σχόλιο που μπορώ να κάνω για το ΚΚΕ είναι να πάνε τα στελέχη του να ζήσουν στους «παράδείσους» που είναι η Κούβα και η Βόρεια Κορέα., Ευτυχώς, και για αυτούς, ζούμε σε μία Δυτική κοινωνία οπότε δεχόμαστε ευχαρίστως τις απόψεις τους.

  Το πρόβλημα με το κίνημα της ανυπακοής είναι ότι «ξεχείλισε». Ξεκίνησε με το δίκαιο αίτημα πολιτών να μην πληρώνουν τα παράνομα διόδια, όπως αυτά της Βόρειας Αττικής.

  Πλέον το κίνημα έχει γίνει ένας εύκολος τρόπος για να λαϊκίζουν διάφορα κόμματα και πολιτικοί. Υπάρχουν πολλά κραυγαλέα παραδείγματα όπως η καταστροφή των ακυρωτικών μηχανημάτων του metro και μερικοί που δεν πληρώνουν τα διόδια στα Μάλγαρα τα οποία είναι νόμιμα.

  Ενα παράδειγμα νόμιμης αντίδρασης είναι αυτό: http://denplirono.wordpress.com/2011/02/25/%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1-1-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: