Γιατί δεν απήργησαν οι 20 πανεπιστημιακοί

«Στις 23 Φεβρουαρίου πλήθος συνδικάτων καλούν τα μέλη τους να απεργήσουν για να απαλλαγούμε από το μνημόνιο και να γυρίσουμε την παλιά καλή προ ΔΝΤ εποχή. Η ΠΟΣΔΕΠ μας ζητά επίσης να κινητοποιηθούμε για την υπεράσπιση του (ήδη ελαττωμένου λόγω περικοπών) μισθού μας αλλά και για δίκαια ασφαλώς αιτήματα όπως ο διορισμός των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ και την μη εφαρμογή του κανόνα 5:1 στα Πανεπιστήμια. Δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτή την κινητοποίηση παρότι μας έχουν θίξει οικονομικά τα μέτρα, παρότι οι μισθοί μας είναι από τους μικρότερους στην Ευρώπη και παρότι τα αιτήματα της ΠΟΣΔΕΠ δεν μπορούν να θεωρηθούν συντεχνιακά.

Η απόφασή μας αυτή βασίζεται στην άποψή μας ότι την ώρα της κρίσης δεν μπορούμε να λέμε «η κρίση δεν αφορά εμένα, ας πληρώσουν οι άλλοι» ούτε μπορούμε να κρατάμε όμηρο την κοινωνία απαιτώντας να πληρώσουν τον μισθό μας οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι που δεν μπορούν να πιέσουν κανέναν και που βρίσκονται στην χειρότερη θέση από όλους. Η απόφασή μας βασίζεται επίσης στην πεποίθηση ότι από την κρίση θα βγούμε με περισσότερη και καλύτερη δουλειά, και όχι με συνεχείς και αδιέξοδες κινητοποιήσεις, με περισσότερη αλληλεγγύη και όχι με συντεχνιακούς εκβιασμούς για υπεράσπιση προνομίων. Μετά από μακρά περίοδο σπουδών και μετά από δεκαετίες προσφοράς στην Παιδεία και την Έρευνα βλέπουμε ότι οι μισθοί μας είναι λιγότερο από το μισό του «πλαφόν» που ορίστηκε για τις ΔΕΚΟ και για το οποίο οι εκεί εργαζόμενοι απεργούν. Για λόγους αξιοπρέπειας δεν μπορούμε να απεργήσουμε την ίδια μέρα με αυτούς και με κοινά αιτήματα. Για να μην υπάρξει παρεξήγηση, η μη συμμετοχή μας στην απεργία δεν θα δεχθούμε να έχει θετικό για μας οικονομικό αντίκρισμα.

Οι υπογράφοντες θα καταθέσουν το αντίτιμο της εργασίας τους για τις 23/2 υπέρ των συναδέλφων με σχέση εργασίας ΠΔ 407 που προσφέρουν διδακτικό έργο χωρίς να αμείβονται, αφού το υπουργείο άλλαξε τους κανόνες στη διάρκεια του έτους. Φτιάξαμε μια κοινωνία όπου αντικαταστήσαμε το «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» με το «πάντων ανθρώπων μέτρον χρήμα». Σαν άνθρωποι και σαν δάσκαλοι δεν μπορούμε να το δεχτούμε».

Οι πανεπιστημιακοί που υπογράφουν την ανακοίνωση:

Δέσποινα Αλεξανδράκη (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Χρήστος Δελιδάκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Πέτρος Δήτσας (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Ορέστης Καλογήρου (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) Γιάννης Καρακάσης (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Δήμητρα Κατή (Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Κλέα Κατσουγιάννη (Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Μαρουδιώ Κεντούρη (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Βάσω Κιντή (Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Μιχάλης Κολουντζάκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Σταύρος Κομηνέας (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Γίτσα Κοντογιαννοπούλου-Πολυδωρίδη (Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Νίκος Κυλάφης (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Μανώλης Λαδουκάκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Μάνος Ματσαγγάνης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) Γιάννης Μουζάς (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Μιχάλης Παπαδημητράκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης) Μπαμπης Σαββάκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Μίνα Τσαγκρή (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Χρήστος Χαλδούπης (Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Advertisements

8 Σχόλια

 1. Σωστά. Επειδή για την κρίση φταίει ότι δε δουλεύαμε, και δε δουλεύαμε σωστά. Το ότι οι Έλληνες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες στην Ευρωζώνη, ότι το κεφάλαιο στην Ελλάδα είχε την υψηλότερη κερδοφορία, το ότι οι Ολυμπιακοί στοίχισαν δεκάδες δις, το ότι το να «σώσουμε» τις τράπεζες στοίχισε άλλα τόσα, όλα αυτά στα ψιλά, ε; Να δουλέψουμε λοιπόν περισσότερο και καλύτερα (όσοι είμαστε θαυματουργοί και βρούμε δουλειά), ώστε να μπορούν κι άλλοι λεφτάδες να βγάζουν τα χρήματά τους στην Ελβετία, η κυβέρνηση να αγοράζει κι άλλες φρεγάτες και ο Μαρινάκης να ξεχέζεται με τον Τζίγγερ στις πλάτες μας.

  ΥΓ: Σε λίγο καιρό που θα απολύσουν τους υπόλοιπους 407, μη στενοχωριέστε. Θα χρειάζονται τα λεφτά οι λέκτορες.

 2. Τοποθετηθήκατε με ευκολία στο θέμα. Επιτρέψτε μου να έχω την άποψη οτι η κρίση δεν εξηγείται όταν αλληθωρίζουμε. Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε γιατι εμείς, όλοι, ναι όλοι μας το επιτρέψαμε. Δεν εξαιρώ κανένα γιατι άλλοι συμμετέχοντας κι άλλοι ανεχόμενοι ενα σύστημα άνομο, άδικο, αδιαφανές και βάρβαρο επιτρέψαμε να απαράγεται και να διαιωνίζεται. Δεν γνωρίζω το χώρο που κινείστε και εργάζεστε αλλά αναρρωτηθήκατε ποτέ ο/η ίδιος/α, οι υπόλοιποι συνάδελφοι και συνεργάτες σας τι προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία και οικονομία καθημερινά? Ειστε ευχαριστημένος/η με την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της δουλειάς τους? Τέτοιες σκέψεις σας απασχόλησαν ποτε? Στο χώρο της δουλειάς σας αντιληφθήκατε ποτέ οτι κάποιοι είχαν την εύννοια και «προόδευαν» επαγγελματικά και οικονομικά ενω κάποιοι,αν και είχαν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα παρέμεναν στάσιμοι (γιατι άραγε)? Διαπλοκή έχετε αντιληφθεί στο χώρο που κινείστε? Φαινόμενα ανομίας? Έχετε κάνει κάτι γι αυτά ποτέ? Τα καταγγείλατε ή προτιμήσατε απλά να κανετε τη δουλειά σας, να παιρνετε το μισθό σας και να πηγαίνετε σπίτι σας? Εσείς, το Σύστημα, αποπειραθήκατε ποτέ να το ελέγξετε και να το περιορίσετε? Κανείς δεν ισχυρίζεται οτι η πλειονότητα των πολιτικών, και λυπάμαι γι αυτή την πραγματικότητα, είναι ενα κομμάτι απο κείνο το ύφασμα μόνο για τα παπούτσια μας, αλλά αυτή είναι η εικόνα μας, είναι δικοί μας, είναι απο εμάς. Το οτι οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο απο άλλους ευρωπαίους, αριθμητικά ναι ετσι ειναι. Όμως πόσο αποτελεσματική ειναι η εργασία στην Ελλάδα? Αν μιλήσουμε για το Δημόσιο Τομέα εκεί υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Υπάρχουν χώροι δουλειάς που φιλοξενούν, για κάποιες ώρες κάποιους υπαλλήλους οι οποίοι πληρώνονται χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα. Ευτυχώς όμως που υπάρχουν και τα λεγόμενα θύματα για παραγεται και να προχωράει κατι… Να μιλήσουμε για τον Ιδιωτικό Τομέα? Ποιόν ακριβώς? Τον κρατικοδίαιτο? Τις επιχειρήσεις που μέσα απο κυκλώματα διαπλοκής κατάφερναν να γίνονται ανάδοχοι, να παίρνουν έργα και να πληρώνονται απο κοινοτικούς πόρους? Έχετε ιδέα για τα παραδοτέα τους? Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο. Νομίζω έδωσα το στίγμα και κάποιες αφορμές για σκέψη. Δεν αισθάνομαι ευτυχής που ζω σ΄αυτή τη χώρα. Δεν αισθάνομαι ευτυχής οταν στο εξωτερικό δηλώνω Ελληνίδα και βλέπω το ύφος της απαξίωσης στα πρόσωπά τους…Αλλά δεν μου αρέσει καθόλου οταν ακούω οτι πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
  Γ.Κ.

 3. «Σαν άνθρωποι και σαν δάσκαλοι δεν μπορούμε να το δεχτούμε». To γεγονός ότι τοποθετείτε την ανθρωπιά μπροστά απο το επάγγελμα είναι όλα τα λεφτά! Mπράβο σας!

 4. «Για λόγους αξιοπρέπειας δεν μπορούμε να απεργήσουμε την ίδια μέρα με αυτούς και με κοινά αιτήματα. Για να μην υπάρξει παρεξήγηση, η μη συμμετοχή μας στην απεργία δεν θα δεχθούμε να έχει θετικό για μας οικονομικό αντίκρισμα.»

  Έτσι δάσκαλε!
  Την ίδια μέρα με το λαουτζίκο; Ποτέ!

  Άντε να δω πότε θα καταλάβουν (και οι μορφωμένοι) ότι αντίπαλος του εργαζόμενου (εν γένει) δεν είναι ο εργαζόμενος σε άλλους τομείς!

  Είναι γελοίο να νομίζεις ότι οι δικός σου μισθός θα αυξηθεί όταν μειωθεί ο μισθός του άλλου! Το πιο πιθανό είναι να μειωθεί αμέσως μετά και ο δικός σου!
  Και ιδίως όταν ομιλούμε για τους μισθούς «πείνας» που παίρνουν οι πανεπιστημιακοί μας δάσκαλοι, αυτό θα ήταν δραματικό!

  Une catastrophe terrible!

 5. Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ, ΟΤΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ
  ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ
  ΤΑ ΕΦΑΓΑΝ, ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΟΧΙ Ο ΑΜΟΙΡΟΣ Ο
  ΛΑΟΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗ
  ΓΗΤΩΝ

  ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΙΦΡΑΓΚΗΣ

  ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

 6. Είναι τυχαίο ότι πολλοί από τους υπογράφοντες διδάσκουν σε ένα ίδρυμα (Πανεπιστήμιο Κρήτης – «Θετικές» Επιστήμες) που είναι πρώτο και καλύτερο στην ανακύκλωση αμερικανικών ιδεολογημάτων, εφαρμογή μεθόδων επιχειρηματικού πανεπιστημίου, δήθεν αντικειμενικών διαδικασιών επιλογής μεταπτυχιακών (βλ. εκτελέσεις Πετροδασκαλάκη και αυτοκτονία καθηγητή, πλουτισμό Πρύτανη…) κ.λπ.; Μήπως οι περισσότεροι εξ’αυτών είναι απλώς συνοδοιπόροι της μνημονιακής μας κυβέρνσης; Όσο για τα ημερομίσθιά τους που θα δοθούν στους 407: πρόκειται για το χειρότερο είδος λαϊκισμού, που προέρχεται μάλιστα από εκσυγχρονιστές. Αηδία…

  • Καταρχάς στα μαθηματικά (τα οποία διδάσκουν οι περισσότεροι) δεν υπάρχουν «αμερικάνικα ιδεολογήματα». Πάμε παρακάτω τώρα. Είσαι επικίνδυνα ανιστόρητος, η υπόθεση πετροδασκαλάκη ήταν καταστροφή για την επιστήμη στη χώρα· αν είχες τις οποιεσδήποτε γνώσεις και μπορούσες να καταλάβεις την αξία του ενός εκ των δολοφονηθέντων, του Β. Ξανθόπουλου, τώρα θα τράβαγες τα μαλλιά σου με αυτά που γράφεις. Σε συνέχεια της ημιμάθειάς σου, δεν υπήρξε ποτέ «αυτοκτονία καθηγητή», υπήρξε καρδιακή προσβολή του καθηγητή Αλεξανδρόπουλου αλλά το σκάνδαλο αυτό δεν είχε σχέση με τις θετικές αλλά με τις κοινωνικές επιστήμες. Μάλιστα στα πορίσματα που κατέθεσαν για το περιστατικό, οι δύο καθηγητές που συνέταξαν από σχολές θετικών επιστημών ήταν καταπελτικοί εναντίον της διοίκησης του πανεπιστημίου.

   Τα γράφω αυτά έστω και 5 χρόνια μετά γιατί το ιντερνετ, και κατ’ επέκταση οι ανοησίες σου, θα παραμείνουν για πολλά χρόνια ακόμα και πρέπει να ξεκαθαρίζονται τα πράγματα, έστω και με καθυστέρηση.

   Προσωπικά, εγώ σπουδάζω σε τμήμα της Αθήνας αλλά γνωρίζω δύο από τους παραπάνω καθηγητές, τους κ. Κολουντζάκη και κ. Παπαδημητράκη, των οποίων η αξία και η προσφορά στον κλάδο των μαθηματικών είναι μεγάλη αλλά κυρίως, η στάση τους σαν άνθρωποι είναι αξιοπρόσεκτη, ευρέως σεβαστή και δεν μπορεί να στιλιτεύεται από τον κάθε άσχετο του διαδικτύου.

 7. Θα άξιζε πραγματικά κάποιος να ελέγξει αν πράγματι αυτοί οι 20 καταθέσουν έστω και ένα ευρώ υπέρ των 407. Και που θα το καταθέσουν; στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους; χα χα… Και πως θα τα μοιραστούν οι 407; Δια του 10.000;
  Και τέλος, τι σημαίνει «αντίτιμο εργασίας»: ο κύριος μισθός δια του 28; τα επιδόματα; οι τυχόν συμμετοχές τους σε προγράμματα; τα μερίσματα από μετοχές σε εταιρείες που δημιουργήθηκαν μέσα στο Πανεπιστήμιο ή σε Ερευνητικά Κέντρα; Μιλάμε για μεγάλο δούλεμα, υποκρισία και φουλ λαϊκισμό…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: