«Αυτήν ξέρετε, αυτήν εμπιστεύεστε!»

Το συγκεκριμένο σλόγκαν ταιριάζει γάντι σε ορισμένα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς που υπέβαλαν την παραίτησή τους τις προάλλες στο Δημοτικό Συμβούλιο ή δήλωσαν «παρών». Αυτήν ξέρουν, τη θέση της αντιπολίτευσης δηλαδή, αυτήν εμπιστεύονται: να ασκούν συνέχεια κριτική και να αποφεύγουν την ανάληψη ευθυνών που επιφέρουν οι όποιες εξουσίες. Ή έστω της ευθύνης της γνώσης πως δεν περνάνε όλες οι εξουσίες από έναν φορέα: ο Δήμος Αθηναίων δεν είναι ούτε Υπ.Εσ. ούτε Υπ.Προ.Πο. Εάν λοιπόν θέλουν να βρίσκονται στην αντιπολίτευση με γεια τους με χαρά τους. Εξάλλου είναι γοητευτική η ασφάλεια που προσφέρει η σιγουριά του ανέξοδου αντιπολιτευτικού λόγου. Λες ό,τι σου κατέβει στο κεφάλι, το επενδύεις ιδεολογικά και κοιμάσαι με ήσυχη τη συνείδησή σου.

Τα γράφουμε όλα αυτά με αφορμή το χτεσινό μπάχαλο του δημοτικού συμβουλίου, που οδήγησε στην παραίτηση τριών αντιδημάρχων. Ορισμένες διευκρινίσεις: Κατ’ αρχάς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Καμίνη η νομιμοποίηση ή μη των 300 απεργών πείνας. Προφανώς το ψήφισμα που κλήθηκε να επιδώσει θα  λειτουργούσε ως μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση. Ζητώντας όμως οι διαφωνούντες την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται περιπτωσιολογικά και όχι συνολικά, δεν αποφεύγονται οι δακρύβρεχτοι θεατρινισμοί, ενώ μπορεί να δημιουργηθεί και προηγούμενο.

Αλήθεια, οι θιγμένοι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι γιατί δεν έσπευσαν να στηρίξουν με σθένος την απεργία πείνας των Αφγανών στα Προπύλαια; Γιατί δε ζήτησαν και μια αντίστοιχη απόφαση για τους άστεγους μετανάστες, για τη μαύρη εργασία κ.ο.κ. και εξάντλησαν την αγωνιστικότητά τους στους 300; Τι έχουν να απαντήσουν στους πρόσφυγες που συνωστίζονται κάθε μέρα στην Πέτρου Ράλλη; Για πόσο ακόμα οι απεργοί του Υπατία θα είναι προνομιακό πεδίο  και κολυμβήθρα του Σιλωάμ κάθε αριστερού, αριστεριστή και κινηματία;

Είτε μπει μια παράγραφος σε ένα κείμενο, είτε όχι, αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Είχαμε γράψει πριν λίγο καιρό για την περίπτωση της Νομικής ότι: «[…] Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν πολιτικές ομάδες και γκρουπούσκουλα να υποκαθιστούν την έλλειψη πολιτικής για τους μετανάστες […]». Εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα. Δεν υπάρχει ακόμα μια ορθά σχεδιασμένη πολιτική για του μετανάστες και τους πολιτικούς πρόσφυγες από την κεντρική διοίκηση. Όσο και να θέλει ο Καμίνης, ο Μπουτάρης, ο Προβατάς κ.λπ. να προσδώσουν στην πόλη μια ευνομούμενη, ανθρώπινη εικόνα, αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση και από πιο πάνω δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα η προσπάθειά τους.

Βεβαίως και μπορεί ο Δήμος να βοηθήσει τις ευπαθείς ομάδες και οφείλει να το κάνει. Αλλά το να χαϊδεύει τα αυτιά τους, όταν μάλιστα στερείται των ανάλογων αρμοδιοτήτων, αποτελεί μια εντελώς παρωχημένη τακτική με την οποία εμείς ως δημότες της πρωτεύουσας δε θέλουμε να έχουμε σχέση.

 

Υ.Γ. Προφανώς η ποικιλοχρωμία και η πολυφωνία του συνδυασμού “Δικαίωμα στην πόλη” είναι η ιδιαιτερότητά του και η λειτουργικότητα του σχήματος αποτελεί διαρκές ζητούμενο. Αν πετύχει, θα δώσει το έναυσμα για ανάλογα εγχειρήματα στο μέλλον. Αν όχι, ο δήμος μπορεί κάλλιστα σε τρία χρόνια να είναι και πάλι στα χέρια της παράταξης των αξίων, των αξιών και του Φαήλου. Επειδή διάφορα αριστερίζοντα, λαϊκίζοντα και φασίζοντα ιστολόγια σπεύδουν ήδη να στάξουν χολή, να υποθέσουμε πως θα ήταν σαφώς πιο ευτυχή και σιωπηλά, αν ήταν ακόμα στα πράγματα η 24ετής μονόχρωμη παράταξη του Νικήτα, με όλα τα πρωτοπαλίκαρά του: τον Καρατζά, τον Κικίλια, τον Καφέζα, τον Ψινάκη κ.λπ., κ.λπ.

 

 

Advertisements

8 Σχόλια

 1. Το ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες Καμίνη η νομιμοποίηση ή μη, τα στελέχη της Δ.Α. το ξέρουν πολύ καλά. Αυτοί τον πρότειναν για δήμαρχο. Και βεβαίως (φαντάζομαι ότι πριν φτάσουμε στην αξιολόγηση της στάσης τους πρέπει να έχουμε τα γεγονότα σωστά) δεν του ζήτησαν να νομιμοποιήσει κανέναν. Ζήτησαν το εξής απλό: να μπει στο ψήφισμα μια φράση που θα ζητούσε από την κυβέρνηση να εξετάσει ατομικά τις περιπτώσεις των 300 (που δεν είναι 300, εξάλλου) κατά προτεραιότητα. Επίσης: δήλωσαν ευθέως ότι η συγκεκριμένη διαφωνία δεν συνεπάγεται άρση της στήριξης του Δημάρχου. Τι να κάνουμε, στις δημοκρατίες συμβαίνουν κι αυτά – αλλά φαίνεται ότι είναι δυσκολοχώνευτα, άμα έχεις μάθει αλλιώς.

 2. shinecast, η παραίτηση τι υποδηλώνει, αν όχι άρση της στήριξης στον Καμίνη; Μην κολλάμε σε ανούσιες λεπτομέρειες, (να μπει ή όχι μια παράγραφος) λες και οι υπόλοιποι που δέχτηκαν το ψήφισμα ήταν λιγότερο ευαίσθητοι και αδιάφοροι απέναντι στους απεργούς.

 3. φίλοι, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω μαζί σας.
  Η διαφωνία τους είχε να κάνει με το αν το ψήφισμα θα περιλάμβανε μια, έστω μια, έκκληση προς την κυβέρνηση να συζητήσει και να εξετάσει τις ατομικές περιπτώσεις των απεργών ή θα ήταν ένα ψήφισμα απευθυνόμενο αποκλειστικά στους απεργούς.
  Στην προκειμένη περίπτωση, νομίζω ότι οι παραιτηθέντες έσωσαν (για λίγο) την τιμή της δημοτικής τους παράταξης και καμιά σχέση αυτό δεν είχε με «τη θέση της αντιπολίτευσης δηλαδή, αυτήν εμπιστεύονται: να ασκούν συνέχεια κριτική και να αποφεύγουν την ανάληψη ευθυνών που επιφέρουν οι όποιες εξουσίες».

 4. […] This post was mentioned on Twitter by Fotis Kollias, constantinos alexaco. constantinos alexaco said: "Λες ό,τι σου κατέβει στο κεφάλι, το επενδύεις ιδεολογικά και κοιμάσαι με ήσυχη τη συνείδησή σου" http://bit.ly/e3PxlH […]

 5. Νομίζω ότι το άρθρο είναι άδικο γιατί δε μεταφέρει σωστά τις απόψεις των διαφωνούντων, όπως επίσης δεν κρίνει διακριτά τις πολιτικές τους θέσεις από τις προσωπικές τους συμπεριφορές.

  Εξηγούμαι, λέγοντας ότι η θέση των διαφωνούντων είναι αυτή που περιγράφει ο antiphono, ότι πρέπει να υπάρχει στο ψήφισμα έκκληση προς την κυβέρνηση να εξεταστούν οι ατομικές περιπτώσεις των απεργών. Κατά τη γνώμη μου, η πολιτική θέση αυτή είναι απόλυτα ορθή και δικαιώνει το «παρών». Δε μπορεί ένα ψήφισμα που διατείνεται το ρόλο του διαμεσολαβητή να φέρει απαιτήσεις μόνο προς τη μία πλευρά (αυτή των απεργών).

  Από εκεί και πέρα, πράγματι ήταν επιπόλαιη η προσφυγή στην παραίτηση, όπως επίσης βιαστική η άμεση αποδοχή της. Άρα διαφαίνεται μια απειρία στο χειρισμό διαφωνιών μέσα στον συνδυασμό και ίσως στοιχεία μη ισορροπίας του βάρους μεταξύ των συμβούλων του «περιβάλλοντος» Καμίνη και των αιρετών συμβούλων.

 6. «Κατατέθηκαν δύο προτάσεις. Η πρώτη ήταν να υιοθετηθεί ψήφισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, που εκφράζει αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας και καλεί την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Αυτή ήταν η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», της «Ανοιχτής Πόλης», του Γ. Αμυρά και της «ΑΝΤΑΡΣΥΑ»….Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει μια άλλη πρόταση: να σταματήσει η απεργία πείνας, κατόπιν να γίνει συζήτηση και να ευρεθεί λύση. Οταν ο κ. Καμίνης αναφέρεται σε λύση, εννοεί στο πλαίσιο της νομιμότητας. Ο δήμαρχος είχε δηλώσει πρόσφατα ότι μια μαζική νομιμοποίηση, σε καθεστώς συναισθηματικού εκβιασμού, θα έδινε λάθος μηνύματα για τις προθέσεις που έχει η χώρα απέναντι στους ξένους.»
  Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artId=385953&dt=21%2F02%2F2011

  • Από αυτή ακριβώς τη δήλωση του Καμίνη φαίνεται ότι ο δήμαρχος κινείται στα στενά νομικίστικα πλαίσια που ικανοποιούν και την κυβέρνηση η οποία τον στηρίζει. Άρα με το να λέμε «ο Δήμος Αθηναίων δεν είναι ούτε Υπ.Εσ. ούτε Υπ.Προ.Πο» εθελοτυφλούμε. Ο Καμίνης και η εξουσία γύρω του είναι μέρος του προβλήματος. Αν δεν μπορεί να κάνει τίποτα, και έχει τσίπα, να παραιτηθεί και αυτός.

 7. Απ’ ότι φαίνεται η ελπίδα που είχαμε με τον Καμίνη πεθαίνει νωρίς. Ε η Αριστερά μας, ακόμα και η έλλογη δεν μπορεί, κάτι πάντα θα φταίει για να χύνει το γάλα. Όλη της η ζωή είναι το ψήφισμα, τα λόγια, το ιδεολόγημα, το φαντασιακό. Μην μας πουν ότι ψηφίσαμε αυτό ή το άλλο. Μια παράταξη είναι δεν μπορεί θα υπήρχε μια λύση, μια λέξη, μια φράση. Τι φοβερό διακύβευμα; Η Δημαρ θα πρέπει να αποφασίσει γρήγορα προς τα που κοιτάει. Προς αυτούς που άφησε πίσω ή προς αυτούς που θα βρει μπροστά;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: