Το ντέρμπι των αιωνίων και η αιώνια «πατάτα»

Να χαιρόμαστε το ποδόσφαιρό μας. Θέαμα μηδέν, διαιτησία ανύπαρκτη, οπάδοι στο επίπεδο του Homo Erectus. Χτες ήταν το Καραϊσκάκη που φιλοξένησε σκηνές απείρου κάλλους και καφρίλας, την επόμενη Κυριακή θα είναι το Ολυμπιακό Στάδιο, τη μεθεπόμενη η Τούμπα και πάει λέγοντας. Πρόεδροι βγαλμένοι από τον υπόκοσμο της παραλιακής με τους αγελαίους στρατούς πιστά να τους ακολουθούν και να κραδαίνουν τα τσεκούρια του πολέμου, έτοιμοι να πάρουν τα κεφάλια των παιχτών, των διαιτητών και όποιων τέλος πάντων βρεθούν στο δρόμο τους.

Χτες το Καραϊσκάκη ήταν μια τεράστια πυριτιδαποθήκη που θα ζήλευαν και οι Κρητικοί όταν ανατίναξαν τη μονή Αρκαδίου. Προφανώς ο έλεγχος της αστυνομίας ήταν ανύπαρκτος. Αλλά θα μου πείτε γιατί να την πληρώνουμε για τον έλεγχο ενός ιδιωτικού χώρου; Ας βάλουν οι πρόεδροι των ομάδων εταιρείες security ή ακόμα καλύτερα ας αναθέσουν στα φερέφωνά τους τη φύλαξη του χώρου.

Η παθογένεια του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν εξαντλείται μόνο στους οπαδούς αλλά εκπορεύται από τη μη ταύτισή του με τον αθλητισμό και την ανάληψη ενός σημαντικού ρόλου (και λόγου) στο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον της Ελλάδας. Επιχειρηματίες που διακαώς θέλουν να προωθήσουν τις δραστηριότητες και τις συναλλαγές με τις εκάστοτε κυβερνήσεις βρίσκουν ένα ισχυρό λαϊκό έρεισμα καθόλου αμελητέο ως μέσο πίεσης.

Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι πολιτικοί. Χαϊδεύουν τα αυτιά των οπαδών και των προέδρων καθώς αποτελούν ένα σημαντικό πεδίο για αλίευση ψήφων. Αλήθεια πείτε μου έναν πολιτικό που θα μπορούσε να εναντιωθεί στον Κόκκαλη, στον Μαρινάκη, στον Βαρδινογιάννη κλπ. Δε νομίζω ότι θα βρούμε κανένα.

Έτσι λοιπόν δρουν ανεξέλεγκτοι δίνοντας το «καλό» παράδειγμα και στους οπαδούς. Ξέρει καλά ο ολυμπιακός, ο παναθηναϊκός, ο παοκτζής ότι τους «παίρνει» να κάνουν τους ψευτόμαγκες, να διαλύσουν ένα στάδιο, να χτυπήσουν παίχτες, να μαχαιρώσουν κανά δυο αντιπάλους.

Η ανομία και η ατιμωρησία διατρέχει όλες τις πτυχές του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κακά τα ψέμματα. Δε ζούμε στην εποχή της αθωότητας που αρκούσε μια αλάνα, μια ξεφούσκωτη μπάλα, που οι ποδοσφαιριστές ήταν ερασιτέχνες και παρεπιπτόντως έκαναν το χόμπι τους.

Στο πλαίσιο  μιας διεθνοποιημένης οικονομίας με τα σύνορα ανοιχτά στο ελεύθερο εμπόριο, το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα πρέπει να λειτουργεί ως επιχείρηση και να πάψει να αντιμετωπίζεται ως προστατευόμενο «εθνικό» προϊόν. Η επιχείρηση «ποδόσφαιρο» για να ανταπεξέλθει σ’ ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον χρειάζεται θεαματικές επενδυτικές κινήσεις με κύριο άξονα την αναβάθμιση του θεάματος. Μόνο έτσι θα σταματήσουμε να σιχτιρίζουμε για τις αιώνιες «πατάτες» που μας σερβίρουν.

Advertisements

10 Σχόλια

 1. Τα χθεσινά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο ποδοσφαιρικό(?) ντέρμπι ΟΣΦΠ – ΠΑΟ χρήζουν σοβαρής κοινωνιολογικής ανάλυσης. Δεν προκειται μόνο για το άθλημα του ποδοσφαίρου, είναι καθρέφτης των σοβαρών παθογενειών που μαστίζουν την κοινωνία μας. Η κτηνωδία της οποίας γίναμε μάρτυρες βέβαια, έχει πολλές αφετηρίες. Μία από αυτές είναι η ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΗΘΟΥΣ που μας χαρακτηρίζει ως κοινωνία – κάτι απόλυτα αναμενόμενο αν μελετήσει κανείς την νεώτερη ιστορία της χώρας. Αρκεί να παρακολουθήσει κάποιος αντίστοιχους αγώνες σε πρωταθλήματα πολιτισμένων χωρών (πχ Βρετανία) για να κατανοήσει και να ερμηνεύσει τη χαώδη διαφορά.
  Είναι μεγάλη η συζήτηση φελέκι. Και πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά γιατί τελικά δεν είναι πραγματικά ζήτημα ποδοσφαίρου, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού κλπ. Είναι ζήτημα ζωής και – πολύ φοβάμαι – θανάτου.

  • Τι σημαίνει «αθλητικό ήθος»;;; και η πολιτισμένη χώρα, η Βρετανία, αυτή δεν είναι που έχει εφεύρει τους χούλιγκαν;;; θα τρελαθούμε τελείως; απλώς εδώ τώρα ήρθε η σειρά μας να είναι πρωταγωνιστές οι νεάντερταλ των γηπέδων… «ψώφιοι θεατές σε ένα θέαμα στείρο» που έλεγε και ο Σαββόπουλος… αναλαμβάνουν ρόλο πρωταγωνιστικό, και καλά κάνουν! Πρέπει τη δόξα να την κλέβουν οι καλοπληρωμένοι μπαλαδόροι μόνο;

 2. Αλήθεια πείτε μου έναν πολιτικό που θα μπορούσε να εναντιωθεί στον Κόκκαλη, στον Μαρινάκη, στον Βαρδινογιάννη κλπ. Δε νομίζω ότι θα βρούμε κανένα.
  Νομίζω ότι λησμονείτε τον μέγιστο (πρώην) πολιτικό, Νίκο Κωνσταντόπουλο.

  • Χα χα χα (και λίγα χα…)! Πρώην ναι, μέγιστος, με τίποτα! Εκτός αν κάνεις πλάκα… Σε ποιούς να εναντιωθεί, υπάλληλός τους ήταν (δες και παρακάτω)…

 3. Φυσικά και δεν θα βρούμε κανένα φίλε Στρατή. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας της συντεταγμένης πολιτείας – στην πραγματικότητα δεν υφίσταται συντεταγμένη πολιτεία στη χώρα. Η κοινωνία είναι στο έλεος ατόμων τύπου Μαρινάκη ή Μάκη Ψωμιάδη. Κανείς δεν μπορεί να τους αγγίξει, κάνουν ότι γουστάρουν. Η συμπεριφορά του Μαρινάκη είναι βαθύτατα αντικοινωνική. Ουσιαστικά πριμοδοτεί την εγκληματική δράση όχι μόνο των αλητών χούλιγκαν, αλλά και μελών του τεχνικού team του Ολυμπιακού και προκαλεί εν ψυχρώ ξέροντας ότι κανένας ψοφοδεής πολιτικάντης δεν μπορεί να τον ακουμπήσει.
  Μια κοινωνία σε παρακμή, παρακολουθεί την διάλυσή της από τους μαρινάκηδες κάθε είδους. Δεν είναι υπερβολή. Τα χειρότερα έρχονται…

 4. Όσο για το Νίκο Κωνσταντόπουλο, το ήθος του δεν αμφισβητείται. Θα μπορούσε όμως να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου του ελληνικού ποδοσφαίρου χωρίς την βοήθεια της συντεταγμένης (WHAT???) πολιτείας και χωρίς ένα σαφές και αυστηρό νομικό πλαίσιο – έστω και σαν πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟ;)

  • Απο ποιόν δεν αμφισβητείται; από σένα; γιατί πολλοί (πάρα πολλοί) άλλοι αμφισβητούν το ήθος του. Σιγά μη σκόπευε να καθαρίσει την κόπρο… Απλώς νόμιζε ότι είχε βρει βήμα προς τον λαό… αλλά ήταν ένας απλός μετακλητός υπάλληλος του Βαρδινογιαννέικου… οποία ξεφτίλα!

 5. @Γιάννης : Είσαι καλά; Μήπως να κόψεις αυτό που πίνεις;

 6. Οι παίκτες και οι παράγοντες διασκέδασαν μετά τη νίκη τους σε μπουζουκομάγαζο όπου και καταναλώθηκαν άφθονα καλάθια λουλουδιών και πολλά άλλα.
  Δεν είναι περίεργο άνθρωποι οι οποίοι ωρύονται για την οικονομική τους στενότητα να θαυμάζουν όλο αυτό το χυδαιομάνι; Ο εσμός αυτός να μένει στο απυρόβλητο;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: