Μ.Κ.Ο. ή σκέτα Κ.Ο.

Δύσκολη η ζωή με την οικονομική κρίση αλλά πολλοί έβαλαν το λιθαράκι τους για τη σημερινή μας κατάντια. Η ανάγκη ανεύρεσης πόρων μετά την ανεξέλεγκτη απομύζηση της «τροφαντής» -ισχνής πια- αγελάδας που ονομάζεται Δημόσιο, έχει αναδείξει πολλές παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας που μερικά χρόνια πριν ήταν κρυμμένες κάτω από το χαλάκι.

Αναφέρομαι στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στο έργο τους μετά το θέμα που ανακίνησε η Ελευθεροτυπία. Η λίστα των ΜΚΟ είναι μεγάλη και ανάμεσά τους βρίσκονται απίθανες οργανώσεις, όπως ο «I.O.C.C. Διεθνής Ανθρωπιστικός Οργανισμός Ορθοδόξων Χριστιανών», η «Διεθνής Ένωση Αστυνομικών», το «Ιερόν Κοινόβιον, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», η «Σύγχρονη Δελφική Αμφικτυονία» και πολλές άλλες. Φιγουράρει εννοείται και η περίφημη εκκλησιαστική «Αλληλεγγύη» με την οποία είχαμε ασχοληθεί και παλιότερα. Τώρα και μετά τα σκάνδαλα έχει μετονομαστεί σε «Αποστολή».

Επισκέφθηκα λοιπόν, δειγματοληπτικά, μερικούς ιστότοπους που διατηρούν οι εν ενεργεία ΜΚΟ και πουθενά δε βρήκα μια αναλυτική κατάσταση για την απόδοση των επιχορηγήσεων που έχουν πάρει από το ελληνικό κράτος. Πλήρης ανυπαρξία των απολογισμών τους και μια γκρίζα εικόνα για το αν τελικά πληρούν τους στόχους τους.

Οι ΜΚΟ σίγουρα είναι απαραίτητες καθώς υποβοηθούν το δύσκαμπτο γραφειοκρατικό μηχανισμό στην απορρόφηση και διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η αύξησή τους τα τελευταία χρόνια υποδηλώνει μάλιστα την ενίσχυση του ρόλου του ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού τομέα στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας.

Ωστόσο, συχνά στην ωραία μας χώρα λανθασμένα ο ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός τομέας βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην κρατική μέριμνα. Αρκετές από τις νεοσυσταθείσες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις δεν αποβλέπουν στη δημιουργία δικτύου εθελοντών, στην «οριζόντια» σύνδεση με την κοινωνία αλλά επιβιώνουν μόνο με την  έμμισθη εργασία.

Τέτοιες ΜΚΟ έχουν αναπτυχθεί χάρη στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε., με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά με τις ιδιωτικές κερδοσκοπικές οργανώσεις. Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με ένα είδος «επαγγελματοποίησης» του εθελοντισμού. Επιπλέον, η χρηματοδότηση από κέντρα πολιτικής εξουσίας οδηγεί στην άμεση εξάρτηση των οργανώσεων απ’  αυτά με αποτέλεσμα την ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων για την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων.

Ίσως τελικά ήρθε η στιγμή για όσους συμμετέχουν στις ΜΚΟ να αναστοχαστούν το ρόλο τους και να αποδείξουν την άδολη και ειλικρινή ανθρωπιά τους.

Advertisements

3 Σχόλια

 1. Πολύ σωστή η επισήμανση για τις ΜΚΟ. Απλά να προσθέσω πως διαχρονικά ο κάθε πολιτικός προιστάμενος δείχνει μια ιδιαίτερη εύνοια σε ΜΚΟ που έχουν ως έδρα τη περιφέρειά του. Δεν είναι μόνο δλδ οι θρησκόληπτοι συντηριτικοί πολιτικοί που διαπλέκονται με τη κοινωνία των κολλητών αλλά και πολλοί προοδευτικοί που ευνοούν προσωπικούς τους φίλους και συνεργάτες.

 2. επειδη επεσα τυχαια επανω σας και ειδα μια φωτο διπλα που γραφει φεισμπουκ ελλην γιγνεσαι και δεν γεννιεσαι,με φοτο ενα νεγρο ενδεδυμενο τσολια και μια σημαια .

  1.πρωτον αυτη η σημαια συμβολιζει το χυμενο αιμα του παππου μου και δεν την χαριζω σε κανενα ουτε νεγρο ουτε εσκιμωο ως λαφυρο φολκλορ.δεν σας επιτρεπω να την κανετε εργαλειο νεοφιλελευθερων φαιδροτητων,οπως δεν σας επιτρεπω να φαιδροποιειτε τα συμβολα καθε λαου και του νεγροπουλου ασφαλως.

  2.ελλην γεννιεσαι απο τους γεννητορες σου κατα γενος,οπως και ιταλος και κινεζος.

  3.οπως τα ρασα δεν κανουν τον παπα ετσι και ο τσολιας και η σημαια δεν κανει νεγρο χωρις γονεις εστω εν μερει ελληνες στο γενος ,ελληνα.
  τον καθιστα αποκριατικο θεαμα και μονον.οπως εμε οταν ντυθω στις αποκριες ζουλου.και εργαλειο αποπειρας σχετικοποιησης αξιων.

  4.μπορεις να γιγνεις ελλην τυπικως,ως προς την υπηκοοτητα αφου πρωτα περασεις ολα τα σταδια βαθμιαιας αφομοιωσης στον ελληνικο πολιτισμο.Αυτο δε θα γιγνει μονο οταν γινεις πολιτισμικα ελλην.
  Τοτε και μονο τοτε,ημπορεις να ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΘΕΙΣ ελλην ΝΟΜΙΚΩΣ και ως ατομο οχι εποικιστικη μαζα ,που αποδειχνει με την συμπεριφορα του την σωστη και σεβασμια σταση στη χωρα μας και εμας που αιτειται,ουτε να γιγνεις ως κατασκευη κατι που δεν γιγνεται κατα Γενος.

  5.Το γιγνεσαι επομενως δεν δυναται να εννοει την κατασκευη ελληνος εν κενω οπως δολια καθυποβαλλεται απο τους νεοφιλελευθερους και σια,αλλα την με αυστηρους ορους πολιτογραφηση ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ εν ελλαδι ευρισκομενων με ορους που θετει ο αυτοσεβασμος ημων των ελληνων και μονον ..

  6.Συναφως πρεπει να ξεχωρισουμε τον ελληνα απο τον φιλελληνα και τον αλλοφυλο.

  6.α.Οποιος εχει ελληνικο γενος γονεις και συνειδηση ειναι ελλην .

  οποιος εχει μονο γεννητορες και οχι συνειδηση τοτε δεν ειναι ελλην αλλα ελληνοφωνος η και απλα φιλοαλλογενης (φιλοτουρκος φιλοαμερικανος)

  οποιος δεν εχει γενος ελληνικο αλλα συνειδηση ελληνικη ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΛΕΛΗΝ,δεν γιγνεται ελλην πολιτογραφειται υπο ορους αξιοσυνης ως τετοιος .

  οποιος δεν εχει ουτε γενος ουτε συνειδηση ειναι αλλοδαπος και δεν γιγνεται ελλην κατα απονομη καμμιας αξουσιας,αλλα κατασκευαζεται υπηκοος επαρχιας αυτοκρατοριας,ελληνικης ομοσπονδιας πολυφυλετικων ομαδων-υπηκοοων, ουτε φορωντας ρασα τσολιαδιστικα και σηκωνοντας ως λαφυρα σημαιες εποικιστικης ευκαιριας…

  6.β αν καποιος γιγνεται ελλην χωρις να εχει ελληνικο γενος,τοτε θα επρεπε να καταργηθει ο ορος φιλελλην!

  ετσι λ.χ ο λορδος μπαιρον θα ειναι φιλελλην ενω ενας τυχαρπαστος τυχαια γεννηθεις απο αλλοφυλους στην ελλαδα,θα λεγεται ελλην εκ γενομενης κατασκευης?

  7.αυτα δεν ειναι σοβαρα πραγματα,ελλην γενιεσσαι,δεν γιγνεσαι.
  μπορεις ασφαλως να πολιτογραφηθεις με αυστηρους ορους -προυποθεσεις ως ατομο και μονον και με ορους που δεν θα οδηγουν σε μαζικη κατασκευη «γηγενων» μη ελληνων που «γιγνονται» σε νομικο ιν βιτρο σωληνα,ουσια εποικων ,χωρις ποσοτικο περιορισμο λειτουργικης ασφαλειας….

  8 ας σοβαρευτουμε επιτελους και ας μην ευτελιζομε ουτε εμας τους Ελληνες ,ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΓΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΞΙΩΝΟΝΤΑΙ ΩΣ ΤΕΤΟΙΟΙ,ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΒΙΟΥΝ ΥΠΟ ΕΥΡΥΘΜΕΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ,ΟΧΙ ΝΑ ΓΙΓΝΟΝΤΑΙ ΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΘΕΝ ΣΤΟ ΓΕΝΟΣ-ΙΘΑΓΕΝΙΑ(!!!) ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΓΟΡΑΙΕΣ ΑΝΤΕΘΝΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΜΑΣ..

  8.ΜΗΝ ΣΥΓΧΕΟΜΕ ΣΚΟΠΙΜΑ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΓΙΝΕΣΑΙ ,ΜΕ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΡΗΣΗ,ΜΕ ΤΟ ΓΙΝΕΣΑΙ ΕΛΛΗΝ ΧΩΡΙΣ ΓΟΝΕΙΣ!

  • Το σχόλιο του «ελευθερα ορθοτομων» είναι τόσο ρηχό που δεν αξίζει να απαντήσει κανείς στα σημεία. (αλήθεια γιατί όλοι οι ρατσιστές φασίστες διαλέγουν ονομάτα τα οποία υποτίθεται δείχνουν την αγάπη τους για τον ορθό λόγο και την χρήση του «εργαλείου»;)

   Αρκεί κανείς να απευθύνει μία απλή λογική ερώτηση: από την χρυσή εποχή της αθήνας μέχρι σήμερα, με τόσους κατακτητές, μετακινήσεις φύλων κλπ κλπ, δεν έχουμε δεχτεί καμία πρόσμιξη; Π.χ. όταν απελευθερώθηκε η Θεσ/νικη ήταν περίπου 15% έλληνες. Ποιο είναι το ελληνικό αίμα που κυλάει στις φλέβες των γονέων σου που κληρονόμησες ακριβώς;

   Μπορεί κανείς να μιλά για αδυναμία ενσωμάτωσης, αλλά να μιλά κανείς για ιθαγένια «ελληνικού αίματος» είναι αστείο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: