Η κατάληψη της Νομικής και η εσωτερική υποτίμηση

Γράφει ο Γιώργος Φρίγκας.

Για την κατάληψη της νομικής σχολής από τους μετανάστες έχουν ήδη ειπωθεί και γραφτεί πάρα πολλά. Δυστυχώς, καμιά από τις φωνές που ακούστηκαν δεν έχει προσεγγίσει την πραγματική ουσία του γεγονότος: ότι η δαιμονοποίηση των «παράνομα» διαβιούντων μεταναστών στη χώρα μας και η ζητούμενη (από όλες σχεδόν τις πλευρές) απέλασή τους δεν είναι τίποτα λιγότερο από κομμάτι της εσωτερικής υποτίμησης που παρατηρούμε σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Θα αποφύγω οποιαδήποτε νομική, ηθική ή πολιτική προσέγγιση και θα προσπαθήσω να εξηγήσω το πλέγμα οικονομικών και πολιτικών δεδομένων που στοιχειοθετούν την άποψή μου. Η Ελλάδα την τελευταία δεκαπενταετία αποτέλεσε προορισμό εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι αναζήτησαν στη χώρα μας (η προοπτικά στην Ευρώπη) την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.

Ανεξάρτητα από τις περιπτώσεις μεταναστών που σχετίζονται με το ποινικό έγκλημα (και κατά κανόνα ζουν νομίμως στην Ελλάδα ή τις φυλακές της), οι περισσότεροι από τους μετανάστες εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια ζουν και εργάζονται στη χώρα, σε γενικές γραμμές σε αρμονία με τους Έλληνες πολίτες. Ωστόσο, φαίνεται πραγματικά απορίας άξιο πως μετά από τόσα χρόνια διαμονής στη χώρα δεν έχουν καταφέρει να διαθέτουν τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφά για να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στη χώρα.

Στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου περίεργο: ένας μέσος Έλληνας πολίτης χρειάζεται να περάσει μέρες στο ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΕ για να πληρώσει ακόμα και την πιο απλή οφειλή. Εβδομάδες για να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση. Μήνες για να συστήσει μια επιχείρηση. Χρόνια για να χτίσει ή να νομιμοποιήσει το σπίτι του. Δεκαετίες για να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Πόσο εύκολο είναι για ένα μετανάστη να κάνει τα ίδια; Αρκούν δέκα χρόνια για να μπορεί να ασφαλιστεί σε σταθερή βάση, να αναπτύξει επιχειρηματικότητα ή να αγοράσει ένα σπίτι;

Η απάντηση είναι εύλογη, το βασικό θέμα όμως είναι το τι γίνεται σήμερα: από το 1990 και μέχρι σήμερα, Έλληνες αλλά και μετανάστες, κατάφερναν κουτσά στραβά να πορεύονται, να εργάζονται, να ασφαλίζονται, να αναπτύσσουν επιχειρηματικότητα. Από πέρυσι όλα αυτά τελείωσαν…

Και αν αυτή τη στιγμή συζητάμε για τους μετανάστες που είναι «λαθραίοι», αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε ήδη ξεχάσει τους συμβασιούχους που είναι άνεργοι, τους εργάτες και ιδιωτικούς υπαλλήλους που είναι ημιαπασχολούμενοι και μια ολόκληρη γενιά νέων 18-25 που το μόνο που μπορούν να ελπίζουν (οι πολύ τυχεροί εξ αυτών) είναι μια δουλειά των 500 ευρώ.

Όλος αυτός ο πληθυσμός είναι οι παράπλευρες απώλειες μια εσωτερικής υποτίμησης που ευαγγελίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, κρυφίως υλοποιεί η κυβέρνηση και ασμένως δέχονται όλοι οι Έλληνες ιθαγενείς. Μιας μεταβίβασης της κρίσης του δημόσιου τομέα και τους κράτους στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Το αστείο (και στην πραγματικότητα τραγικό) είναι ότι αυτή η εσωτερική υποτίμηση λαμβάνει χώρα για να καλυφθεί το χρέος του δημοσίου τομέα και να καλυφθεί η αναποτελεσματικότητα, διαφθορά και σπατάλη του ελληνικού κράτους. Αυτού του κράτους που έχει αναγκάσει Έλληνες και μετανάστες να κοιτούν απελπισμένοι.

Το να απελάσεις 500 χιλιάδες μετανάστες ή να οδηγήσεις 300 χιλιάδες Έλληνες στην ανεργία ή 200 χιλιάδες Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό ή να βάλεις λουκέτο σε 50 χιλιάδες επιχειρήσεις σημαίνει πολύ απλά ότι μειώνεις το χρήμα που κυκλοφορεί στην αγορά. Την πίτα που έχεις να μοιράσεις! Με απλά νούμερα σημαίνει ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι σταματούν να παράγουν και να ξοδεύουν.

Μήπως είναι πολύ πιο απλό να απολύσεις αργόσχολους δημοσίους υπαλλήλους; Να απλοποιήσεις τις διαδικασίες ασφάλισης και επιχειρηματικότητας; Να μειώσεις το κόστος σύστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων; Να κυνηγήσεις τη διαφθορά και τις αδιαφανείς διαδικασίες; Λέω εγώ ο αφελής!

Advertisements

3 Σχόλια

  1. αφελής? πολύ μετριοπαθής έκφραση…. είσαι μεγάλη κοροϊδάρα!

  2. […] Η κατάληψη της Νομικής και η εσωτερική υποτίμηση […]

  3. […] Η κατάληψη της Νομικής και η εσωτερική υποτίμηση […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: