Ο «Καλλικράτης» οδηγεί τους πρόσφυγες στην παρανομία

Ένα ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τους τελευταίο διάστημα οι πρόσφυγες. Δε φτάνει που εξαιτίας της κρίσης δεν μπορούν να βρουν δουλειά, ήρθε και ο περιβόητος «Καλλικράτης» και  απέκλεισε την πρόσβασή τους στη νόμιμη απασχόληση.

Πιο συγκεκριμένα: σύμφωνα με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 189/1998 αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση και ανανέωση των αδειών  εργασίας των προσφύγων είναι οι κατά τόπον σχετικές υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Από 1-1-2011 όμως σύμφωνα με το νόμο 3852/2010 (Καλλικράτης) οι αρμοδιότητες των Νομαρχιών έχουν μεταβιβασθεί στους δήμους ή στις περιφέρειες, οπότε τίθεται ζήτημα αρμοδιότητας για τη χορήγηση νέων αδειών εργασίας και την ανανέωση των ήδη χορηγηθεισών. Στη πρώην Νομαρχία για παράδειγμα Ανατολικής Αττικής η Δ/νση Απασχόλησης και Μετανάστευσης εδώ και καιρό προφανώς έχει βάλει λουκέτο καθώς κανείς δε σηκώνει το τηλέφωνο.

Τι σημαίνει αυτό όμως πρακτικά για τους πρόσφυγες;

Αν δεν έχουν την άδεια εργασίας δεν μπορούν να πάρουν τα ένσημά τους. Και όταν ένας πρόσφυγας δεν έχει ένσημα ή δεν καλύπτει το εισοδηματικό κριτήριο εκ των πραγμάτων θα οδηγηθεί στην παρανομία.

Όταν ο πρόσφυγας δεν έχει κάρτα εργασίας ανανεωμένη ταυτόχρονα δεν ανανεώνεται και η κάρτα ανεργίας αν τυχόν μείνει ή είναι άνεργος.

Αν ο πρόσφυγας ήδη εργάζεται και δεν μπορεί να ανανεώσει την κάρτα εργασίας του, τότε αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και ο ίδιος ο εργοδότης. Ο τελευταίος χάνει τη δυνατότητα να δικαιολογήσει την εργασία του πρόσφυγα και αυτό που του απομένει είναι ή να τον διώξει ή να τον κρατήσει υπό το καθεστώς μαύρης εργασίας.

Πραγματικά σε πιάνει τρέλα όταν αυτή τη στιγμή ωθούνται ανθρώποι στην παρανομία εξαιτίας ενός δυσκίνητου κρατικού μηχανισμού. Και αυθόρμητα σου έρχεται να αναφωνήσεις: «Ε, γι’ αυτό ήρθε το Δ.Ν.Τ.!»

Advertisements

2 Σχόλια

  1. Το Π.Δ 189/1998 αφορά μόνο τους πρόσφυγες ή τους αιτήσαντες ασυλο που ωφείλουν να έχουν άδεια εργασίας γι α να εργάζονται νόμιμα χωρίς όμως το δικαίωμα διαμονής τους να συνδέεται με τα ένσημα. Για τους υπολοιπους μεταναστες η άδεια εργασίας ως ξεχωριστό έντυπο έχει καταργηθεί απο το έτος 2005 μαζι με τη σχετικη αρμοδιότητα των νομαρχιων

  2. Γιάννη έχεις απόλυτα δίκιο. Το διορθώνω πάραυτα. Μπήκε εκ παραδρομής. Σ’ ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: