Οι Σεφ του κοινωνικού στιγματισμού

Αναδημοσίευση από το αντίφωνο.

Τον δρόμο της δικαιοσύνης πήρε η υπόθεση του υποψήφιου παίκτη που κατήγγειλε ότι αποκλείστηκε από το τηλεπαιχνίδι MasterChef (Μέγκα) επειδή βρέθηκε θετικός στον ιό του HIV AIDS.

Σύμφωνα με την καταγελία, οι υποψήφιοι υποβλήθηκαν ομαδικά σε ιατρικές εξετάσεις σε ιδιωτική κλινική χωρίς να γνωρίζουν το ακριβές περιεχόμενο αυτών των εξετάσεων (και πάντως, μοιάζει αδικαιολόγητη η συμπερίληψη της εξέτασης HIV στα προκαταρκτικά τεστ παιχτών τηλεπαιχνιδιού). Λίγο μετά, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, η κλινική έκρινε σκόπιμο να παραδώσει τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων στην εταιρία παραγωγής. Έτσι, ο συγκεκριμένος παίχτης ενημερώθηκε ότι είναι οροθετικός όχι από κάποιον γιατρό της κλινικής αλλά από τους υπεύθυνους της τηλεοπτικής παραγωγής!

Αυτό όμως δεν είναι το μόνο καταγγελλόμενο ατόπημα. Στον παίχτη τέθηκε ρητά το δίλημμα εάν θα αποχωρήσει ή θα παραμείνει σε “απομόνωση”, δηλαδή σε ξεχωριστό δωμάτιο και με ξεχωριστή τουαλέτα, με ταυτόχρονη γνωστοποίηση της οροθετικότητάς του στους υπόλοιπους παράγοντες του τηλεπαιχνιδιού. Αν αληθεύουν οι καταγγελίες αυτές, η κλινική παραβίασε κάθε έννοια ιατρικού απόρρητου και η εταιρία παραγωγής μετέτρεψε σε ριάλιτι την ίδια τη ζωή και την αξιοπρέπεια του παίχτη.

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», στον οποίο απευθύνθηκε ο παίχτης, σύμφωνα με τις συστάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών η εξέταση για HIV για οποιαδήποτε εργασία ή άλλες δραστηριότητες είναι παράνομη και καταχρηστική. Επιπλέον, σύμφωνα με οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας αλλά και κείμενες Ελληνικές διατάξεις και πρακτικές, επιβάλλεται η ρητή παραγγελία της εξέτασης από τον εξεταζόμενο και η συναίνεσή του πριν από την εξέταση για HIV. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, η ανακοίνωση πρέπει να γίνεται μόνο στον εξεταζόμενο και με απόλυτη εμπιστευτικότητα. Υπό το φως όλων αυτών, θα έχει πολύ ενδιαφέρον να εξηγήσουν η κλινική και η εταιρία παραγωγής τους χειρισμούς τους.

Θα ήταν βέβαια εκτός πραγματικότητας όποιος παραγνώριζε τη φύση τέτοιων εκπομπών: αποσκοπούν στην αυξημένη τηλεθέαση διά του ανταγωνισμού μεταξύ των παικτών και δεν αποτελούν δα πρότυπα σεβασμού της αξιοπρέπειας όσων παίρνουν μέρος δεχόμενοι τους όρους συμμετοχής. Από του σημείου αυτού όμως μέχρι την καταρράκωση της προσωπικότητας με τέτοιο βάναυσο τρόπο όπως καταγγέλλεται ότι συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση, η απόσταση είναι μεγάλη.

Και πάντως, ο επιμερισμός της όποιας ευθύνης φέρουν η κλινική και η εταιρία παραγωγής δεν αναιρεί τις ευθύνες του Μέσου που φιλοξενεί την εκπομπή. Κι αυτό διότι τα ΜΜΕ οφείλουν να είναι στρατευμένα στην καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και των διακρίσεων. Όταν αντίθετα τα ίδια γίνονται φορείς κοινωνικού αποκλεισμού και ρατσισμού σε βάρος ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, και μάλιστα στο πλαίσιο δημοφιλών τηλεοπτικών εκπομπών που διαμορφώνουν κοινωνικά πρότυπα, τότε η ευθύνη τους γίνεται πολλαπλάσια.

Δείτε το σχετικό βίντεο από τη «θετική φωνή«, το σύλλογο οροθετικών Ελλάδας.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: