Έξις δευτέρα φύσις

Κυριακάτικο τσιμπολόγημα σήμερα από το Βήμα της Κυριακής.

1. Διαβάζω λοιπόν ότι στο εστιατόριο«La terrasse» του πεντάστερου ξενοδοχείου «Πεντελικόν» ο ΓΑΠ μακριά από τις κάμερες κάνει τις πολιτικές τους συναντήσεις. Παραθέτω ένα απόσπασμα:

«Είναι αλήθεια ότι στο εστιατόριο «La terrasse», του πεντάστερου ξενοδοχείου στο Κεφαλάρι, γίνονταν και γίνονται αξιοσημείωτα γεγονότα. Εκεί συχνά μπορεί κανείς να συναντήσει αργά το μεσημέρι ή νωρίς το βράδυ τον Πρωθυπουργό να γευματίζει με πολιτικούς, με συμβούλους του, με μέλη της οικογένειάς του ή ακόμη με προσωπικούς του φίλους. Μια παράδοση που συνεχίζεται από την εποχή του παππού του Γεωργίου Παπανδρέου.» (Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο εδώ).

Και αναρωτιέμαι: Είναι δυνατόν όταν ο Παπακωνσταντίνου (στην ίδια εφημερίδα) δηλώνει ηρωϊκά ότι «δεν θα γυρίσουμε στο πάρτι της σπατάλης» ο ίδιος ο πρωθυπουργός να συνεχίζει μια παράδοση που παραπέμπει στην εποχή των παχιών αγελάδων, μια παράδοση που αυθόρμητα σε ωθεί να αναφωνήσεις: «ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΗΡΘΕ ΤΟ Δ.Ν.Τ.!»

Προφανώς η παρουσία ή μη του πρωθυπουργού στο πεντάστερο ξενοδοχείο δεν θα καθορίσει την τύχη της Ελλάδας. Να θυμίσω ότι όταν αναλάμβανε τα ηνία της χώρας μία από τις κινήσεις που έκανε ο ΓΑΠ, περισσότερο στο συμβολικό επίπεδο, ήταν να αποσύρει τις πολυτελείς λιμουζίνες των υπουργών. Σε μια περιόδο λοιπόν απολύσεων, στάσης πληρωμών, οικονομικής δυστοκίας, προσπάθειας αλλαγής παραδοσιακών νοοτροπιών, η στάση του ΓΑΠ κάθε άλλο παρά δικαιολογεί τις διακηρύξεις του. Αφού λοιπόν, θέλει να έρθει σε ρήξη με όποια «αρχαϊκή» δομή της ελληνικής κοινωνίας, ας προσέξει να διατηρεί ένα προφίλ που να αντανακλά τους  στόχους του.

2. Αφήνοντας τον ΓΑΠ στην ίδια εφημερίδα και με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Εκκλησία πολιτευόμενη» του Θ. Τσιρώνη ανατρίχιασα όχι τόσο με το ανάθεμα στο Βενιζέλο, όσο με τη σκέψη ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν μητροπολίτες που ευχαρίστως θα έκαναν τα ίδια. Τ’ ακούς Άνθιμε;

«Στις 12 Δεκεμβρίου 1916, μια περίπου… σατανιστική τελετή λαμβάνει χώρα στην Αθήνα: το Ανάθεμα εναντίον του Βενιζέλου.«Ελευθερίω Βενιζέλω επιβουλευθέντι την βασιλείαν και την Πατρίδα και καταδιώξαντι και φυλακίσαντι Αρχιερείς, ανάθεμα έστω» είπαν εν χορώ τα μέλη της Ιεραρχίας που είχαν μείνει στο «κράτος της Αθήνας»,με παρόντες πλήθος άλλους εκκλησιαστικούς και κρατικούς αξιωματούχους.Ηταν συγκεντρωμένοι μπροστά σε έναν μεγάλο λάκκο,στο κέντρο του οποίου δέσποζε το ομοίωμα του Βενιζέλου όπου στην κορυφή του στεκόταν ένα κρανίο ταύρου.Μόλις ειπώθηκε το ανάθεμα οι «πιστοί» άρχισαν να πετούν στον λάκκο κομμάτια μαρμάρων και πέτρες, επαναλαμβάνοντας τα λόγια όσο διαρκούσε ο λιθοβολισμός,ώσπου ένας τεράστιος σωρός από πέτρες σχηματίστηκε…Το φαινόμενο έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση και έξω από τα ελληνικά σύνορα.Ο υπουργός Εξωτερικών Ευγένιος Ζαλοκώστας ανέλαβε να εξηγήσει τα ανεξήγητα στις ξένες κυβερνήσεις: «Παρά επιμόνους ενεργείας κυβερνήσεως,ο λαός της Αττικής προέβη προχθές εις έμπρακτον εκδήλωσιν εναντίον επαναστάσεως Θεσσαλονίκης.Πλήθη λαού,ανερχόμενα εις δεκάδες χιλιάδων,μετέβησαν εις το Πεδίον του Αρεως και έρριψαν λίθον αναθέματος κατά “προδότου”.Αιτήσει των συντεχνιών μετέσχεν ο Μητροπολίτης Αθηνών»…» 

Advertisements

2 Σχόλια

  1. Σα δεν ντρέπεται ο ΓΑΠ να τρώει σε πεντάστερο ξενοδοχείο… από αύριο να τρώει στα Goodys και να κάνει τις συναντήσεις του στον Κάβουρα ή στον Σάββα (μια που ο Μπαϊρακτάρης παραδίπλα παραπέμπει στον άλλο).

  2. Όχι, απλά να τις κάνει στο μέγαρο Μαξίμου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: