Ο Καμίνης δείχνει το δρόμο

Οι νίκες Καμίνη-Μπουτάρη δίνουν μια νέα δυναμικη στην πολιτική ζωή της χώρας και αποτελούν case study για τους παρωχημένους κομματικούς μηχανισμούς. Ως Αθηναίος θα σταθώ στο φαινόμενο Καμίνη και ας με συγχωρήσουν οι φίλοι Θεσσαλονικείς, ακόμη κι αν η νίκη του Μπουτάρη είναι απείρως πιο συγκλονιστική. Θα παραθεσω λοιπόν κάποιες σκέψεις που γεννήθηκαν από το προχθεσινό αποτέλεσμα στο Δήμο της Αθήνας.

 • Σημαντικό μερίδιο στη νίκη του Καμίνη, εκτός από τα παραδοσιακά μέσα, κατείχε το διαδικτύο, καθώς είναι ίσως η πρώτη φορά που οι πολίτες αυθόρμητα, χωρίς καθοδήγηση, αρχικά εξέφρασαν τη οργή τους για τον πρώην δήμαρχο (το γράφω και δεν το πιστεύω ακόμα) και μετέπειτα στήριξαν με πάθος τον Καμίνη. Τα blogs, το facebook, το twitter πήραν φωτιά, μας θύμισαν ολίγον τι την προεκλογική περίοδο του Ομπάμα και το βασικότερο: οι αφίσες, τα προεκλογικά φυλλάδια, τα φεϊγ-βολάν φάνταζαν πολύ ξεπερασμένα. Οι φίλοι του Νικήτα στην διαδικτυακή επικοινωνία αποδείχτηκαν ανεπαρκείς.
 • Βασική παράμετρος της νίκης του Καμίνη, ίσως μάλιστα αποτελεί και την ουσία της, είναι ότι το κίνημα των πολιτών δε χρειάζεται κούφια επαναστατικότητα τύπου Αλαβάνου, αλλά ισότιμη συνεργασία και εφικτούς στόχους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι την προσπάθειά του στήριξαν άνθρωποι που ασχολούνται ενεργά, με δράσεις ακτιβιστικές οι οποίες κυμαίνονται από οικολογικές παρεμβάσεις μέχρι τα δικαιώματα των μεταναστών και των ομοφυλόφιλων. Θα τολμούσα μάλιστα να πω ότι αμιγώς κομματικά στελέχη έμειναν στις παρυφές όχι σκόπιμα, αλλά γιατί, καθώς προχωρούσε η προεκλογική περίοδος, ήταν τέτοια η δυναμική του όλου εγχειρήματος που δεν τους άφηνε περιθώρια κινήσεων. Ένα τρανταχτό παράδειγμα αποτέλεσε ο ερασιτεχνισμός της προεκλογικής καμπάνιας που ενώ δέχτηκε έντονη κριτική, έπεισε (γοήτευσε θα έλεγα) τους ψηφοφόρους. Η έλλειψη τελικά εμπειρίας του επιτελείου του Καμίνη στην οργάνωση του προεκλογικού αγώνα έγινε ένα από τα σημαντικά του ατού.
 • Η νίκη του Καμίνη ανέδειξε τη σύγκρουση δύο κόσμων: από τη μία ο κόσμος της ελληνοκεντρικής, πατριωτικής πολλές φορές ξενοφοβικής Ελλάδας του Δικτύου 21, του Άνθιμου, του Μιχαλολιάκου, των τηλεοπτικών ψινακοσκουπιδιών, της απραξίας, του φραπέ, του σκοταδισμού και από την άλλη με μία μόνο λέξη ο κόσμος του «αυτονόητου». Και ο δεύτερος θριάμβευσε!
 • Πρέπει ακόμα να έχουμε κατά νου ότι η εκλογική αναμέτρηση στην Αθήνα και στη Θεσσαλονική αποτέλεσαν και μία μορφή «δημοψηφίσματος» για τους μετανάστες. Κέρδισαν οι προτάσεις των υποψήφιων δημάρχων που έβλεπαν τους μετανάστες ως συμπολίτες και όχι ως δυνητικούς εχθρούς. Οι μελλοντικές μάχες για την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και το πολιτικό άσυλο βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ώστε να αποβούν νικηφόρες.

Κλείνοντας θα ήθελα να σταθώ στο πολιτικό ήθος που παρουσίασε η Δημοκρατική Αριστερά (θυμίζω ότι ο Καμίνης ήταν δική της πρόταση) καθώς απεγκλωβισμένη πια από τον ασφυκτικό κλοιό του ΣΥΡΙΖΑ, μπόρεσε να αναδείξει στοιχεία που στον αριστερό χώρο είχαμε καιρό να δούμε. Ένα από αυτά -κατ’ εμέ το βασικότερο- ήταν ο εξορθολογισμός τόσο του λόγου της, όσο και των στόχων της. Και αυτό είναι μια καλή αρχή.

Ας τολμήσουμε λοιπόν να περπατήσουμε όλοι μαζί το δρόμο που άνοιξαν ο Καμίνης και ο Μπουτάρης.

Advertisements

6 Σχόλια

 1. -Ο Κακλαμάνης ακόμα και αν είχε διαιδικτυακή επικοινωνία, κρατούσε από το χέρι και περιέφερε μια τετράχρονη πόλη, ρακένδυτη και θλιβερή. Δεν μπορούσε να επικοινωνήσει γιατί η επίθεση που ακολούθησε ως στρατηγική καταστέλλει το διάλογο. Άλλωστε είχε επικοινωνήσει το 2006….
  -Τα κομματικά στελέχη των παρυφών δεν είναι ακτιβιστές, δεν ζούνε την πόλη και δεν μιλούν την νέα γλώσσα.
  – Ο ερασιτεχνισμός ήταν αυτός που γοήτευσε: ήταν η στιγμή να μιλήσουμε για την πόλη μας, ο καθένας με τη δική του παρέα, με τις ολοδικές του λέξεις.
  Δικαίωμα στο νέο Δρόμο λοιπόν, αυτή τη φορά για όλους.

  • – Ο Κακλαμάνης ήταν άχρηστος σαν δήμαρχος και έπρεπε να φύγει άμεσα.

   – Δηλαδή θα μας πεις τώρα ότι είναι ακτιβιστής ο Καμίνης; Και ότι ζει και στην πόλη και την καταλαβαίνει; Απ’ ό,τι γνωρίζω δεν μένει καν στην Αθήνα!

   – Ε όχι και ερασιτεχνικός ο μηχανισμός του ΠΑ.ΣΟ.Κ.!!! Μπροστά σ’ αυτόν και ο Μακιαβέλι υποκλίνεται. Μην τρελλαθούμε κιόλας…

   Ε όχι να μας λες ότι θα μας δείξει και το δρόμο ο εκλεκτός του κατεστημένου και του «σοσιαλιστικού» νεοφιλελευθερισμού… Θα μας τρελλάνετε τελείως εδώ μέσα…

   Και να προσθέσω, από που κι ως που οικειοποιείται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τον Γιάννη Μπουτάρη!! Άπίστευτο να συγκρίνετε τον Μπουτάρη που έχει βάλει τόσες φορές υποψηφιότητα και κατάφερε με την αξία του να εκλεγεί, με τον Καμίνη!!

   Αντί να εύχεστε να υπήρχε ένας σοβαρός ανεξάρτητος υποψήφιος (τύπου Μπουτάρη) για την Αθήνα να τον ψηφίσει ο κόσμος, εκθειάζετε τον υποψήφιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του φερεφώνου του… Νομίζετε ότι ο κόσμος είναι χαζός; Δεν σας κάνει εντύπωση ότι είχε μόνο 5000 ψήφους πιο πολλές από τον Κακλαμάνη (77000 vs 72000) από τους 480000 εγγεγραμένους; Στο ίδιο καζάνι τους έχουν και τους δύο οι Αθηναίοι.

   Τί να πω… Ελπίζω να κάνω λάθος γιατί τον βλέπω κι αυτόν να φεύγει με την ουρά στα σκέλια όπως ο προκάτοχός του και γιατί εγώ ΜΕΝΩ στην Αθήνα και στο κέντρο της και δεν τα παρατηρώ από το προαστιακό διαμέρισμά μου και σίγουρα δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να γίνει η Αθήνα χειρότερη από όπως την άφησε ο Κακλαμάνης.

 2. Για εμάς τους Θεσσαλονικείς, ο Μπουτάρης, παραμένει μια πολύ αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και αρκετα προβληματικός στις ευρύτερες σχέσεις του. Μπορεί με μια στιγμιαία απόφασή του να διχάσει τη πόλη. Με κάνουν πολύ σκεπτικό τα «γραμμάτια« που πιθανόν υπέγραψε στ΄αριστερά του . Πάντως ελπίζω να πετύχει για το καλό της πόλης μου. Ούτε ήταν τόση μεγάλη έκπληξη για εμάς η εκλογή του. Με 300 ψήφους διαφορά, μετά από >20 χρόνια και με τη Ν.Δ. στα χειρότερά της, δεν ήταν τόσο απρόσμενο. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: