Επιθυμώ μια Αθήνα

Tου Προκόπη Δούκα (www.prokopisdoukas.blogspot.com).  Να ζητήσουμε συγγνώμη στον Προκόπη που έχει στείλει εδώ και μέρες το κείμενό του για την «Καμπάνια των Πολιτών» αλλά αυτό πήγε στα spam του mail μας.

Επιθυμώ μια Αθήνα, χωρίς την εξαθλίωση και την ανθρώπινη αναξιοπρέπεια που συναντάς στο Ιστορικό Κέντρο. Επιθυμώ να υπάρξει οργανωμένο σχέδιο αναβάθμισης, με μπροστάρη το Δήμο, σε επιτελικό ρόλο. Επιθυμώ να δω επιτέλους μακροπρόθεσμο σχέδιο πρόνοιας και περίθαλψης, για άστεγους, ναρκομανείς και μετανάστες. Επιθυμώ μια Αθήνα που να αντιμετωπίζει – κι όχι να καλλιεργεί τον ρατσισμό. Επιθυμώ να αντιμετωπιστεί σοβαρά η εκμετάλλευση των μεταναστών με το παρεμπόριο, τα “υπνωτήρια”, τα ναρκωτικά και την ανήλικη πορνεία – κι όχι μόνο με καταστολή από την αστυνομία, αλλά και με πρόληψη από τον Δήμο. Επιθυμώ να μην κατεβάζω τις ασφάλειες του αυτοκινήτου, όταν κινούμαι επί της Πειραιώς, για το φόβο της ενέδρας. Επιθυμώ  ένα παιδί να μπορεί να μεγαλώσει στην Πλατεία Κουμουνδούρου και να υπάρχει σχολείο για να πάει στην περιοχή. Επιθυμώ να ξαναγυρίσουν στο Ιστορικό Κέντρο οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις, οι γκαλερί, οι νέοι επαγγελματίες, οι αρχιτέκτονες, οι γραφίστες, οι ευφάνταστες ιδέες και τα ωραία μαγαζιά.

Επιθυμώ μια Αθήνα, όπου το “καλύτερο οικόπεδο του κόσμου” , η Ακρόπολη και ο πεζόδρομος της Αποστόλου Παύλου δεν θα περιβάλλεται από ασχήμια, εγκατάλειψη και ανθρώπινη δυστυχία. Επιθυμώ να μη βλέπω τόση αναποτελεσματικότητα στην καθαριότητα, τόσους κάδους ξέχειλους από σκουπίδια και τόσο βρώμικα και γλιτσιασμένα πεζοδρόμια, που ουδείς έκανε τον κόπο να τα πλύνει. Επιθυμώ να δω την πόλη να οργανώνεται, να αποκτά περισσότερο πράσινο και ελεύθερους χώρους, να κερδίζει σε χρώμα και ανάσα – αντί να κόβονται και τα λιγοστά της δέντρα. Επιθυμώ να δω την προσπάθεια εξωραϊσμού της (και με πολύ φτηνούς τρόπους) όπως έγινε και πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες – αυτή τη φορά για τους κατοίκους της, εκτός από τους επισκέπτες. Επιθυμώ μια Αθήνα περιποιημένη, όπου κάθε αυθαιρεσία και νταβατζηλίκι θα αποτελεί στόχο της δημοτικής αστυνομίας, από το μηχανάκι που παραβιάζει τον πεζόδρομο ως το παράνομο σκυλάδικο που ηχορυπαίνει ασύστολα και θα “παρκάρει” τους πελάτες του “όπου νάναι”.

Επιθυμώ μια Αθήνα μιας άλλης αισθητικής – όχι ακροδεξιάς, με θυρεούς και μάρμαρα (του δήθεν μεγαλείου) στις εισόδους της πόλης. Επιθυμώ μια Αθήνα χωρίς την ελαφρότητα της πεζοδρόμησης “όπου νάναι”, την βιτρίνα των επικοινωνιακών και  προεκλογικών έργων της μίζας – χωρίς κάθε έργο να είναι μια “δουλίτσα” για κάποιους αετονύχηδες. Επιθυμώ να δω την πόλη μου χωρίς να εισπράττει ο Δήμος εκατομύρια από παράνομες πινακίδες, με συμφωνίες “κάτω από το τραπέζι”. Επιθυμώ να δω ουσιαστική επένδυση των υψηλότατων δημοτικών τελών σε ουσιαστικά έργα – και όχι σε έναν βραδυκίνητο οργανισμό, με 11 χιλιάδες υπαλλήλους. Επιθυμώ μια Αθήνα που δεν θα είναι εστία διαφθοράς και που δεν θα είναι καταχρεωμένη, χωρίς να παράγει ουσιαστικό έργο. Επιθυμώ μια Αθήνα όπου ο έντιμος υπάλληλος δεν θα ασφυκτιά – και ο άξεστος αντιδήμαρχος δεν θα βρίσκεται στην ίδια θέση επί 24 χρόνια.

Επιθυμώ μια Αθήνα, που θα μπορέσει να σταθεί αντάξια απέναντι στην ιστορία της και σε οποιαδήποτε άλλη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Επιθυμώ μια Αθήνα που θα παραδοθεί στους νέους της, θα σεβαστεί τους μεγαλύτερους της και θα αφήνει τις καλύτερες αναμνήσεις στους τουρίστες της. Επιθυμώ μια Αθήνα που θα “κυβερνάται” από ανθρώπους με φαντασία και πραγματική διάθεση προσφοράς, αντί για εκπροσώπους του πολιτικαντισμού, που οδήγησε τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται.

Δεν ξέρω αν θα καταφέρει να μου τη δώσει κανείς, αλλά ξέρω ποιός ΔΕΝ θα μου τη δώσει. Κι όποιον, άμεσα ή έμμεσα, συνεργήσει στο να διαιωνιστεί η σημερινή κατάσταση, είτε γιατί θα ψηφίσει “ερήμην” των κατοίκων και των προβλημάτων ερχόμενος από τα προάστεια, είτε γιατί θα κάνει την πλάκα του ψηφίζοντας “αλά Λόρντι στη Γιουροβίζιον”, είτε γιατί από αριστερή/δεξιά ιδεοληψία θα αρνηθεί να ψηφίσει “τους υποψήφιους του μνημονίου”, δεν θα τον συγχωρήσω ποτέ. Και δεν θα ακούσω καμμία “φωνή διαμαρτυρίας” του για την πορεία της χώρας, για την επόμενη δεκαετία. Θα είναι άξιος της τύχης του…

Advertisements

3 Σχόλια

  1. Προς αποκατάσταση της πλάνης που υπάρχει στο άρθρο του κ. Δούκα σχετικά με την ανυπαρξία σχολείου στην πλ. Κουμουνδούρου, να δηλώσω ότι το 49ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας βρίσκεται στην οδό Αγ. Ασωμάτων, λίγα μέτρα από την εν λόγω πλατεία. Οι μαθητές του σχολείου είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία παιδιά μεταναστών. Με την ευκαιρία να επισημάνω ότι το συγκεκριμένο σχολείο στεγάζεται σε αποθήκες (!!!) του ΥΠΠΟ, οι οποίες κάθε άλλο παρά ενδεδειγμένες είναι για να στεγάσουν σχολείο και ότι, παρόλο που το ακριβώς απέναντι οικόπεδο είναι περιουσία του ΟΣΚ και, παρόλο που εδώ και – απ’ όσο ξέρω- μια δεκαπενταετία υπάρχει έτοιμη η μελέτη για την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος (η οποία μάλιστα αναδεικνύει και τα αρχαία που υπάρχουν στο οικόπεδο), δεν έχει γίνει τίποτα. Κατά πάσα πιθανότητα, ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι η γειτονιά, στο βαθμό που κατοικείται, δεν κατοικείται από Έλληνες αλλά από μετανάστες, οι οποίοι δεν μπορούν και να πιέσουν.
    Αυτά.

  2. Ναι, έχετε δίκιο, δικό μου λάθος. Γνωρίζω την απαράδεκτη ιστορία του οικοπέδου δίπλα, αλλά δεν ήξερα οτι λειτουργούσε το σχολείο. Μου το επισήμαναν και στο facebook kaι έκανα το σχετικό σχόλιο, αλλά εδώ παρέλειψα. Ζητώ συγνώμη.

    Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες στην περιοχή. Συνολικά όμως οι ψήφοι είναι πολύ λόγοι, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας…

  3. Το κείμενο του κυρίου Δούκα είναι εξαιρετικό. Αναλύει με σαφήνεια ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Αθήνα. Χρειάζεται να το διαβάζουμε συνέχεια τόσο πριν όσο και μετά τις δημοτικές.
    Η Αθήνα είναι το θύμα της εξαφάνισης της τοπικότητας υπο την πίεση της κεντρικής πολιτικής και κομματικών σκοπιμοτήτων. Κι όμως, ουσιαστικά η οικονομία μας εξαρτάται από την υγεία της πρωτεύουσας κι από την ποιότητα ζωής μας μέσα σε αυτήν: μας αφορά όλους, ακόμη και όσους δεν μένουν εκεί. Οι αξίες και τα πρότυπα από κει ξεκινούν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: