Απλές αλλαγές στο Δήμο Αθηναίων

Η Άννα Δαμιανίδη γράφει στην «Καμπάνια των Πολιτών«.

Να συζητήσουμε για απλές αλλαγές στο Δήμο της Αθήνας, αλλά ας καταλάβουμε κάτι: αν δεν φύγει η ΝΔ από την ηγεσία δεν πρόκειται να γίνει τίποτε. Το κόμμα αυτό βρίσκεται εκεί 24 χρόνια, οι αντιδήμαρχοι δεν αλλάζουν, έχουν συνηθίσει στην απραξία, στην ευκολία, για να πούμε το λιγότερο. Και ο θεός ο ίδιος να βγει δήμαρχος με τη Νέα Δημοκρατία, θα βρεθεί δεμένος χεροπόδαρα στην αρτηριοσκληρωμένη γραφειοκρατία της. Το θέμα δεν είναι απλό, γιατί οι ψηφοφόροι του Δήμου Αθηναίων δεν μένουν στην Αθήνα και ουδόλως ενδιαφέρονται αν τα πεζοδρόμια της είναι διαλυμένα, οι κάδοι βρωμάνε, οι απαλλοτριώσεις αποφασίζονται και δεν γίνονται, οι πλατείες αλλάζουν κάθε τόσο, και τα κάγκελα των πεζοδρομίων που φτιάχτηκαν για να προστατεύουν τους πεζούς μπορεί να απειλήσουν τη ζωή τους.

Να μιλήσουμε για σκουπίδια; Είναι το μεγάλο πρόβλημα, το πιο ενοχλητικό και μοιάζει να μην έχει γιατρειά. Και δεν θα έχει αν δεν γίνουν αλλαγές ριζικές, ας πούμε οι κάδοι, γιατί πρέπει να είναι έτσι όλη μέρα στο δρόμο; Στις ευρωπαϊκές πόλεις τώρα πια δεν υπάρχουν κάδοι, όπως ξέρουν καλά οι ψηφοφόροι του Δήμου Αθηναίων, διότι είναι άνθρωποι που ταξιδεύουν. Κάποιες μέρες βγαίνουν έξω τα χαρτιά, άλλες τα αλουμίνια κλπ, άλλες τα απλά σκουπίδια, και  μόνο ορισμένες ώρες. Θέλει δουλειά για να το επιβάλεις στους αδιάφορους Aθηναίους, και το βέβαιο είναι ότι η νυν δημοτική αρχή δεν θα την κάνει ποτέ των ποτών. Αλλά είμαστε σίγουροι πως ανήκουμε σε μια ειδική ομάδα ανθρώπων που είναι απολύτως ανίκανοι να το εφαρμόσουν, αν αποφασιστεί και επιβληθεί;

Απαλλοτριώσεις: κάθε τρεις και λίγο το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει ότι θα γίνουν απαλλοτριώσεις, αλλά δεν γίνεται καμία ποτέ. Οι αντιδήμαρχοι γελάνε όταν τους ρωτήσεις. Έχουν συνηθίσει αυτή τη διαδικασία που εν τέλει εξαπατά τους κάπως αθώους καινούργιους δημοτικούς συμβούλους και μαζί τους δημότες φυσικά. Κηρύσσεται μια απαλλοτρίωση, κάνει έφεση ο ιδιοκτήτης, ή προσφυγή, ή περιμένει λίγα χρόνια και αφού κανένας δεν τον αποζημιώνει, ξαναπαίρνει το οικόπεδο του.

Διότι οι απαλλοτριώσεις δεν είναι εντυπωσιακές. Μπορεί ένα οικόπεδο να μην κοστίζει παραπάνω από μια γιορτή στο Σύνταγμα, αλλά πόσος κόσμος θα δει το οικόπεδο και πόσος τη γιορτή στο Σύνταγμα; Όμως η Αθήνα μόνο με απαλλοτριώσεις μπορεί να γίνει πόλη, αφού αφέθηκε να χτιστεί με σχέδια πωλητών οικοπέδων που δεν προέβλεπαν πουθενά δημόσιους χώρους. Μόνο κομμάτι- κομμάτι μπορεί να σωθεί, αλλά όχι ξηλώνοντας και ξαναφτιάχνοντας διαρκώς τις ίδιες πλατείες.

Πολεοδομικά, το κέντρο έχει πολύ επιβαρημένες προδιαγραφές. Μοιάζει απίστευτο, αλλά οι πολυκατοικίες είναι οι περισσότερες νόμιμες, τόσο πολύ πυκνά επιτρέπουν οι κανόνες να χτίζεις, κι οι εργολάβοι παραπονιούνται και θέλουν περισσότερα. Ωστόσο ο καθένας έχει κάνει κι όποια ψιλοπαρανομία μπορούσε. Στη δεκαετία του 60 ας πούμε, φτιάχνονταν υπόγεια που ονομάζονταν αποθήκες, κι όταν έβγαινε η άδεια γίνονταν τελικώς κατοικίες. Στη δεκαετία του 70 φτιάχνονταν πλυσταριά που γίνονταν δώματα, κάθε εποχή είχε τις ευρεσιτεχνίες της. Όλα αυτά κάποτε πρέπει να απασχολήσουν ένα σοβαρό Δήμο και να βρεθούν λύσεις, νομοθετικές ή άλλες. Και βέβαια κάποτε πρέπει να αλλάξουν αυτοί οι κανόνες δόμησης, η Αθήνα δεν αντέχει άλλο να χτίζεται έτσι.

Πριν λίγες μέρες ο Δήμος απαγόρευσε τη γιορτή Αφρικανών γυναικών στην πλατεία Αμερικής. Ωστόσο από τέτοιες γιορτές μπορεί να προστατευτεί ο δημόσιος χώρος. Αν οι άνθρωποι αισθανθούν αξιοπρεπείς στον τόπο που διαβιούν και τον ενισχύσουν με την παρουσία τους, μόνο τότε θα πετύχει κάθε προσπάθεια να παταχθεί η εγκληματικότητα και να γίνουν οι δρόμοι ασφαλείς και ευχάριστοι.

Advertisements

Ένα Σχόλιο

  1. Ένα άρθρο το οποίο ξεκινάει με μια στυγνή κομματική τοποθέτηση στην πρώτη του κιόλας πρόταση («η ΝΔ πρέπει να φύγει») που φανερώνει κομματική εμπάθεια και μια υπερβολή στην αμέσως επόμενη («οι αντιδήμαρχοι δεν αλλάζουν»· αλήθεια 24 χρόνια τώρα ούτε ένας αντιδήμαρχος δεν έχει αλλάξει;) αμέσως υποσεινήδητα κατατάσσεται στα «αδιάφορα» ακόμα και αν έχει όλα τα δίκια του κόσμου με το μέρος του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: