Ένα ολοκληρωμένο κοινωνικό πρόγραμμα για τους χρήστες ναρκωτικών

Ο Βασίλης Βενιζέλος γράφει στην «Καμπάνια των Πολιτών«.

Δήμος Άμστερνταμ Ολλανδίας

Τρεις χώρους για χρήση καπνιστής ηρωίνης, 5 χώρους ξεκούρασης, πρώτων αναγκών και δραστηριοτήτων, 1 χώρο για νυχτερινή παραμονή και περίθαλψη γυναικών σε πορνεία, 8 άτομα για πρόγραμμα δρόμου (street work) τα οποία προσελκύουν χρήστες ναρκωτικών στις υπηρεσίες του δήμου, παρέα σε χρήστες, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες χρηστών, τμήμα ανταλλαγής συριγγών και χορήγησης προφυλακτικών, ομάδα παρακολούθησης των ψυχιατρικών προβλημάτων των χρηστών, τηλεφωνική συμβουλευτική και 5 πολυδύναμες κλινικές διαθέτει το δημοτικό Ινστιτούτο του δήμου Άμστερνταμ της Ολλανδίας, σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Ουράνιο Τόξο».
Οι υπηρεσίες αφορούν χρήστες ναρκωτικών οι οποίοι αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια, παρουσιάζουν προβληματική και παραβατική συμπεριφορά ή προκαλούν όχληση. Είναι κυρίως άστεγοι, τουλάχιστον ένα χρόνο στο δρόμο και δεν είναι παράνομοι μετανάστες.
Η δομή περιλαμβάνει ακόμη γιατρούς οι οποίοι επισκέπτονται τους χρήστες, ενώ διαθέτει και υπηρεσία 24ωρης λειτουργίας για χρήστες οι οποίοι προκαλούν όχληση. Στη δομή εργάζονται 90 μόνιμοι εργαζόμενοι, 250 εθελοντές και 30 εκπαιδευόμενοι, συν τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται στις 5 κλινικές.
Αυτό είναι ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και όχι το πολύ περιορισμένο πρόγραμμα «Αθήνα – Ζωή» που εξήγγειλε πριν χρόνια με φανφάρες και τυμπανοκρουσίες ο δήμαρχος Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνης και έχει μείνει (ακόμη και αυτό) στα χαρτιά!
Το κοινωνικό έργο του Νικ. Κακλαμάνη μπορεί κανείς να το «θαυμάσει» στο κέντρο της πόλης μας… Αν και γιατρός ο ίδιος, ουδέποτε έχει ασκήσει την παραμικρή πίεση για τη δημιουργία νέων θεραπευτικών μονάδων για τους χρήστες ναρκωτικών!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: