Χωρίς στρατηγική ο «πόλεμος» δεν κερδίζεται!

Αν η προχθεσινή απόφαση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να στηρίξει την υποψηφιότητα Καμίνη (και Μπουτάρη) μάς προσέφερε μια ανάσα αισιοδοξίας για κάτι φρέσκο, ενδιαφέρον, ειλικρινές και (έστω αφελώς) επλιδοφόρο για το μέλλον, η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ανασχηματισμού μάς πήγε χρόνια πίσω, στο χρονοντούλαπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., βάζοντας φραγμό σε όποιες αφελείς σκέψεις για αλλαγή πλεύσης στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Το Φελέκι ποτέ δεν υποστήριξε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., εκτός  από συγκεκριμένες επιλογές της κυβέρνησης (π.χ. νομοσχέδιο της ιθαγένειας) και του πρωθυπουργού (π.χ. επιλογή Καμίνη), καθώς θεωρούσε ότι ίσως θα αποτελούσαν μία αξιοθαύμαστη ευκαιρία ανατροπής του κλίματος απαξίωσης της πολιτικής αλλά και της έναρξης της συζήτησης από άλλες βάσεις, με καινούργιους προβληματισμούς.

Κάτι που μας έδινε ιδιαίτερη ικανοποίηση στις συζητήσεις μας ήταν η διαφαινόμενη προσπάθεια του Παπανδρέου να φέρει ρήξη με το βαθύ ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τουλάχιστον έτσι πιστεύαμε. Δυστυχώς ο πρώτος σχηματισμός της κυβέρνησης οδήγησε τώρα, με τον ανασχηματισμό, στην ομολογία του Παπανδρέου της αποτυχίας του˙ αποτυχίας που αν δεν είναι καθολική, εντούτοις αφορά θέσεις κλειδιά που προαπαιτούσαν ανθρώπους με σχέδιο, με θέληση να απορρίψουν τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις και ιδέες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Λούκα Κατσέλη που μετά την καταστροφική της παρουσία στο Υπουργείο Οικονομίας -ωϊμέ, ωϊμέ- πήρε αξίωμα στο Υπουργείο Εργασίας.

Ο ανασχηματισμός όμως, του Γ. Παπανδρέου θα μπρορούσε να θεωρηθεί διπλή ήττα. Από τη μία στελέχη που δεν κατάφεραν να επιδείξουν κάποιο έργο παραμένουν στην κυβέρνηση και από την άλλη επανέρχονται στο προσκήνιο ασήμαντες πολιτικές προσωπικότητες του παρελθόντος σε μια περίοδο τεράστιας ανάκης απεγκλωβισμού της πολιτικής ζωής από το αμαρτωλό παρελθόν.

Ξεχνώντας τις διακηρύξεις του περί ευέλικτων σχημάτων κυβέρνησης ο Παπανδρέου προέκρινε αυτή τη φορά μία πολυμελή κυβέρνηση που ανάθεμα αν θα καταφέρει να συντονιστεί.

Αλήθεια γιατί υπάρχουν τόσοι αναπληρωτές; Να καταλάβουμε την αναγκαιότητα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή στο Υπουργείο Εξωτερικών. Αλλά στο Υπουργείο Παιδείας; Φανταζόμαστε ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να αναπληρώνει κάποιος την κα Διαμαντοπούλου όταν περιοδεύει στη Θράκη ή στην Πελοπόννησο.

Με ποια κριτήρια ο Παπουτσής, ένας άνθρωπος που δεν έχει εργαστεί ούτε μια μέρα της ζωής του, ο χειρότερος Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέλαβε το καυτό Υπουργείο Προ.Πο.;

Τι είδους ανασχηματισμός είναι αυτός με την επιεικώς ανίκανη Ξενογιαννακοπούλου στο νευραλγικό υπουργείο των Εξωτερικών;

Αμ, το άλλο! Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να γίνουν  Υπουργός και  Υφυπουργός πρόσωπα που εκλέγονται χρόνια στην Α’ και Β’ Αθηνών που ως γνωστόν είναι περιοχές γεμάτες από εύφορα χωράφια!

Δεν χρειάζεται βέβαια να αναφερθούμε στην πρώτη παγκόσμια καινοτομία που φέρει το όνομα Υπουργείο Υγείας, Διατροφής και Αθλητισμού: Οι εμμονές του ΓΑΠ γίνονται πραγματικότητα.

Βρισκόμαστε λοιπόν, ένα χρόνο σχεδόν από την εκλογή του ΠΑΣΟΚ να διαπιστώνουμε ότι την απόλυτη ακινησία του Κ. Καραμανλή έχει διαδεχτεί η αεικίνητη προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να ανακάτευει την τράπουλα και να καταλήγει σε πλήρη σύγχυση˙ να προχωράει στην πανηγυρική επαναφορά της «καμαρίλας» και στη φοβισμένη απόφαση να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο» είχε δηλώσει ο Παπανδρέου πριν κάποιους μήνες αναφερόμενος στην αδυναμία δανεισμού της χώρας. Σε περίοδο πολέμου λοιπόν, δεν επιλέγεις τους άτολμους και ανίκανους λαϊκιστές, ούτε τους έμμεσα συνυπεύθυνους για τα χάλια της χώρας. Όσο για «πόλεμο», οι αντίπαλοι δεν είναι μονάχα τα τέρατα των αγορών και η τρόϊκα, αλλά και τα τέρατα της Δεξιάς που καραδοκούν πίσω από το Δίκτυο 21, πίσω από τη βιτρίνα του ΛΑΟΣ που ξεπλένει τις αμαρτίες κάθε λογής ακροδεξιού, στο ακραία συντηρητικό ΚΚΕ και στη συγκρουσιακή θολούρα της συριζικής αριστεράς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: