Κίνητρο για διαφθορά τα υψηλά πρόστιμα για το κάπνισμα…

Του Βασίλη Βενιζέλου

Πρόστιμα το ύψος των οποίων δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση εστιών διαφθοράς στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ιδιαίτερα στη δημοτική αστυνομία και το λιμενικό σώμα, περιλαμβάνουν οι ρυθμίσεις με τις οποίες απαγορεύεται από την 1η Σεπτεμβρίου 2010 το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημοσίους χώρους. Οι σχετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για το ΕΣΥ και την Πρόνοια, το οποίο έδωσε την Πέμπτη 1η Ιουλίου στη δημοσιότητα η υπουργός Υγείας.

Με τις ρυθμίσεις απαγορεύεται ακόμη και η δημιουργία καπνιστηρίων σε όλους τους κλειστούς δημοσίους χώρους, ενώ δίνεται παράταση οχτώ μηνών στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έκτασης άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων με ζωντανή μουσική, προκειμένου να προσαρμοσθούν στο νέο θεσμικό πλαίσιο.

Σχετικά με τα πρόστιμα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι οι παραβάτες καπνιστές θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν από 50 έως 500 ευρώ, ενώ οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων στα οποία εντοπίζεται παρανομία θα καταβάλλουν από 500 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με τις υποτροπές που σημειώνουν. Πέραν των προστίμων, οι κυρώσεις στους ιδιοκτήτες οι οποίοι υποτροπιάζουν θα φθάνουν κλιμακωτά ακόμη και στο οριστικό κλείσιμο του καταστήματος.

Παρά το γεγονός ότι το ύψος των προστίμων που προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις για το κάπνισμα κινούνται στο μισό σχεδόν του ύψους των προστίμων που προβλέπει ο σχετικός νόμος Αβραμόπουλου, ωστόσο δεν παύουν να είναι και πάλι υψηλά.

Έτσι, αυτά τα υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες ιδιοκτήτες καταστημάτων δημιουργούν κίνητρο για αυτούς να καταβάλλουν το πρόστιμο όταν αυτό θα κινείται σε χαμηλά επίπεδα, δηλαδή στην πρώτη τους παράβαση και τις πρώτες υποτροπές, αλλά να «λαδώνουν» τους ελεγκτές δημοτικούς αστυνομικούς ή λιμενικούς όταν το ύψος του προστίμου εκτοξευθεί εξαιτίας αλλεπάλληλων υποτροπών…

Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς εξαιτίας των αντικαπνιστικών μέτρων θα ήταν ο συνδυασμός πολύ πυκνών και συχνών ελέγχων με χαμηλό ύψος προστίμων για τους παραβάτες ιδιοκτήτες, λογική που, όμως, δεν υιοθετεί η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου.

Advertisements

2 Σχόλια

  1. Άλλο ένα ρατσιστικό μέτρο. Να πετάξουν τους καπνιστές από παντού, ενώ μάλιστα είναι η πλειοψηφία της χώρας. Και να στείλουν τον κόσμο στα ψυχοφάρμακα (καθώς κάπου πρεπει να εκτονωθεί, με την υποβάθμιση του βιοτικού του επιπέδου που διεξάγεται…)

    • @Koprodog

      Ρατσιστικό μέτρο; Σε μία δημοκρατία, η ελευθερία του καθενώς σταματάει εκεί που αρχίζει του άλλου. Δεν καταλαβαίνω γιατί εγώ, ως μη καπνιστής, πρέπει να εισπνεω τον καπνο αυτών που επιλέγουν να καταστρέφουν την υγεία τους (και την δική μου μαζί).

      Κανείς δεν μπορεί να σε σταματήσει να καπνίζεις στον δικό σου χώρο. Αλλά όταν η δραστηριότητα σου καταστρέφει την υγεία των άλλων, τότε οι άλλοι έχουν το δικαίωμα να αντιδράσουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: