Μικροί πράκτορες

Πριν από κάποιες μέρες η Μάγια Τσόκλη ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εισηγήτρια του κοινοβουλευτικού τομέα τουρισμού, οργάνωσε μια “επίθεση φιλίας” όπως βαφτίστηκε, με αποδέκτες τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα και στόχο να αντιστραφούν οι αρνητικές εικόνες που εξέπεμψαν τα διεθνή ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα. Ήταν μια κοινή δράση με την συμμετοχή του ΕΟΤ και διαφόρων παραγόντων της βιομηχανίας τουρισμού, όπως εταιριών που παράγουν ελληνικά προϊόντα, κατά τη διάρκεια της οποίας μοιράστηκαν αναμνηστικά δωράκια στους τουρίστες. Επιπλέον, η κ. Τσόκλη ζήτησε και πήρε άδεια από το υπουργείο Παιδείας ώστε στην εκδήλωση να πάρουν μέρος και μαθητές από διάφορα σχολεία.

Παρ’ όλα αυτά δύο σχολεία από τον Πειραιά δε μπόρεσαν να συμμετάσχουν καθώς δέχτηκαν πιέσεις και καταγγελίες από το ΠΑΜΕ. Το δελτίο τύπου του ΚΚΕ που ακολούθησε λέει μεταξύ άλλων:

«Είναι απαράδεκτο και ως μεθόδευση και ως πρωτοβουλία η επιχείρηση επιστράτευσης – χρησιμοποίησης μαθητών από σχολεία του Πειραιά προς όφελος του προπαγανδιστικού μηχανισμού μεγαλοξενοδόχων και εφοπλιστών που ανέλαβε και οργανώνει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Τσόκλη. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, έχοντας την άδεια και τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας, επιχείρησε με θρασύτητα να χρησιμοποιήσει τους μαθητές στο μοίρασμα δώρων του ΕΟΤ προς τους τουρίστες, σε ευθεία αντίθεση με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος τις οποίες η κυβέρνηση ενοχοποιεί και συκοφαντεί, με τον αβάσιμο και ψευδή ισχυρισμό ότι πλήττουν τον τουρισμό.».

Η Οργάνωση Πόλης Πειραιά της ΚΝΕ μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Αποτελεί ιδεολογική τρομοκρατία, στην κυριολεξία επιχείρηση πλύσης εγκεφάλου παιδικών συνειδήσεων, ηλικίας 13 έως 15 χρόνων. Θέλουν να μάθουν τους μαθητές να προσκυνούν το κεφάλαιο, να υπερασπίζονται τα κέρδη του, να ζουν υποταγμένοι, κόντρα στα συμφέροντα αυτών και των εργαζόμενων γονιών[…] Οι μαθητές να βρεθούν στο πλευρό των ναυτεργατών και του συνόλου της εργατικής τάξης. Εκεί είναι η θέση τους».

Καταρχάς να επισημανθεί πως δεν ζητήθηκε μόνο η άδεια του υπουργείου αλλά πρωτίστως η άδεια των γονιών που με υπεύθυνη δήλωση επέτρεψαν στα παιδιά τους “να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις «επίθεσης φιλίας» προς τους ξένους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας”.  Άλλωστε αντίστοιχες εθελοντικές δράσεις με τη συμμετοχή μικρών μαθητών γίνονται συχνά για λόγους ευαισθητοποίησης (αναδασώσεις, επιχειρήσεις καθαριότητας σε παραλίες). Μπορώ να δεχτώ ενστάσεις ως προς την ευρύτερη συμμετοχή παιδιών σε τέτοιες δράσεις (που συχνά έχουν λαϊκίστικο χαρακτήρα), αλλά δε μπορώ να δεχτώ την άποψη πως τα υποταγμένα στο κεφάλαιο παιδιά, χρησιμοποιήθηκαν ως όπλο της πλουτοκρατίας ενάντια στους λαϊκούς αγώνες του ΚΚΕ.

Τώρα σχετικά με την ανακοίνωση του ΚΚΕ και όσους διακρίνουν σκοτεινές επιχειρήσεις επιστράτευσης μαθητών προς όφελος εφοπλιστών και άλλων μηχανισμών, ας ανατρέξουμε σε παλαιότερα αποσπάσματα του Ριζοσπάστη. Εκεί θα διαβάσουμε διάφορα αποσπάσματα για τις τακτικές παρέμβασης που ακολουθεί το ΚΚΕ στα σχολεία.

«Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες το πρωί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στο 5ο Λύκειο Αιγάλεω, με αφορμή το θέμα που έβαλε στους μαθητές καθηγήτρια, φιλόλογος, στη Γ’ Λυκείου».
«Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μη γίνονται φερέφωνα της πολιτικής του ιμπεριαλισμού στα σχολεία, αλλά να πρωτοστατήσουν στην προώθηση της ιστορικής αλήθειας ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα».
«Επανέρχεται και επιμένει στο …δικαίωμα να διδάσκει αντικομουνισμό, ψέματα και σκοταδισμό η καθηγήτρια του 3ου Γυμνασίου Ηλιούπολης, που λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα είχε μοιράσει στους μαθητές, σε μάθημα Ιστορίας, φυλλάδιο σημειώσεων όπου ταύτιζε τον Σταλινισμό με το φασισμό».
«Οι Μαθητικές ΟΒ επιλέγουν να απαντήσουν και με αυτό τον τρόπο στην αντικομουνιστική προπαγάνδα που εκτυλίσσεται με διάφορες μορφές και στα σχολεία, προκειμένου να πεισθούν τα παιδιά των εργατών ότι ο κόσμος που ζουν δεν αλλάζει και πρέπει να είναι υποταγμένα στη «νέα τάξη πραγμάτων».
«Τους ενοχλεί πολύ η παρέμβαση της ΚΝΕ στα σχολεία, αλλά δε θα τους περάσει. Ο,τι και να κάνουν, όλο και περισσότεροι νέοι και νέες που τώρα στα σχολεία ψηφίζουν για πρώτη φορά θα κάνουν την επιλογή, η πρώτη τους ψήφος να είναι νεανική και κόκκινη, ψήφος ρήξης και ανατροπής, καταδίκης στον αντικομμουνισμό».

Οι τακτικές του ΠΑΜΕ το τελευταίο διάστημα με τις καταλήψεις ξενοδοχείων και ακινητοποιήσεις πλοίων κινούνται εκτός νομιμότητας και ανεξάρτητα αν γίνονται για σωστούς ή λάθος λόγους, ούτε εκφράζουν τις προσπάθειες ενός “ολόκληρου λαού”, ούτε είναι υπεράνω κριτικής, ούτε υπηρετούν το «δίκιο» του εργάτη καθώς χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι πλήττονται από αυτές. Είναι επίσης σαφές πως και τον τουρισμό πλήττουν και την διεθνή εικόνα της χώρας και άρα είναι απολύτως λογικό πως η εκάστοτε κυβέρνηση θα αντιδράσει και θα προσπαθήσει να περισώσει το πιο πολύτιμο εθνικό εισόδημα που μας έχει μείνει από τον τουρισμό. Ο καθένας πράττει με γνώμονα το συμφέρον του, είτε είναι η προώθηση του τουρισμού όπως έγινε με τη συγκεκριμένη δράση είτε είναι το συμφέρον ορισμένων ναυτεργατών (και λέω ορισμένων γιατί άλλοι θα χάσουν τις δουλειές τους όταν οι εταιρείες που τους απασχολούν φύγουν από τον Πειραιά). Και για να κλείσουμε,, οι ισχυρισμοί περί επιστράτευσης παιδιών, ιδεολογικής τρομοκρατίας και σκοτεινών επιχειρήσεων είναι γελοίοι. Πίσω στην τραγική μας πραγματικότητα η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι καν σε θέση να αποτρέψει 100 άτομα να καταλάβουν ένα ξενοδοχείο ή ένα λιμάνι, λέτε να τα καταφέρει η κ. Τσόκλη με τους μικρούς μαθητές της;

Advertisements

5 Σχόλια

  1. Είμαι περίεργος όταν οι γονείς συμφωνούν (με υπεύθυνες δηλώσεις – και παρευρίσκονται οι ίδιοι) στο να συμμετάσχουν τα παιδιά τους σε εκδηλώσεις (πχ. παρέλαση στους Ευζώνους στο Πολύκαστρο του Κιλκίς) για το Μακεδονικό αν σας πιάνει αντίστοιχη ευαισθησία για το δικαίωμα τους να θέλουν να αποκτήσουν τα παιδιά τους εθνική συνείδηση ή επειδή εκεί σας χαλάει η ιδεολογική συμπόρευση θα καταγγέλατε την πρωτοβουλία (ορισμένων εκπαιδευτικών παρακαλώ, κόντρα στο υπουργείο, την ΕΛΜΕ και το ΠΑΜΕ).

  2. Tι σχέση έχει αυτό;

  3. Ωραίο το ποστ. Συχνά η εκπαίδευση γίνεται γήπεδο για τέτοιες προπονήσεις επαναστατικής γυμναστικής από διάφορες πλευρές, αλλά το ΚΚΕ έχει την πρωτοκαθεδρία, ως αποκλειστικός εισαγωγέας ιδεολογικής καθαρότητας. Δείτε και αυτό από λίγο παλιότερα: http://antiphono.wordpress.com/2009/06/08

  4. Πολύ απλά: Βγήκατε να διαμαρτυρηθείτε όταν τα ΠΑΜΕ και όλοι οι προαναφερθέντες τα έβαλαν με την παρέλαση στους Ευζώνους; Κι εκεί τα παιδιά με την άδεια (και την παρουασία) των γονιών τους συμμετείχαν. Τον Φαρισαϊσμό σας σχολιάζω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: