Ψυχραιμία παιδιά!

Το κείμενο που ακολουθεί, στάλθηκε στο mail μας και το αναδημοσιεύουμε αυτούσιο. Αφορά τη σύλληψη έξι Ελλήνων και ενός Πολωνού στις 12/5 από την πολωνική αστυνομία. Το κείμενο αποτελεί άλλο ένα δείγμα ισοπεδωτικής σκέψης καθώς οι συνθήκες σύλληψης και κράτησης των διαδηλωτών, όχι μόνο συκρίνονται αλλά και εξισώνονται με αυτές στην Ελλάδα. Πραγματικά η ευγενής τύφλωση των «αντιεξουσιαστών», των «οργισμένων παιδιών» οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς.

«Στις 12.05.10 η πολωνική αστυνομία συνέλαβε εμένα, άλλους 5 Έλληνες και 1 Πολωνό, με την κατηγορία κλοπής της ελληνικής σημαίας και της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετοχής σε παράνομη συγκέντρωση έξω από την ελληνική πρεσβεία της Βαρσοβίας. Στην Πολωνία θεωρείται παράνομη η συγκέντρωση άνω των 15 ατόμων χωρίς άδεια, κάτι που θυμίζει δικτατορικά καθεστώτα.

Μας κράτησαν για 40 περίπου ώρες υπό άσχημες συνθήκες σε αστυνομικό τμήμα και κρατητήριο, 12 ώρες (και κάποιους έως και 18 ώρες) χωρίς φαγητό, και με την άρνηση της επικοινωνίας με συγγενείς, με δικηγόρο και με την ελληνική πρεσβεία. Ακόμα, η αστυνομία αρνήθηκε την παροχή διερμηνέα στα κρατητήρια, παρόλο που οι κανονισμοί προέβλεπαν κάτι τέτοιο.

Στο αστυνομικό τμήμα, μας έβγαλαν φωτογραφίες σαν κατάδικους και μας έγδυσαν για σωματικό έλεγχο, μας ζήτησαν να υπογράψουμε πρωτόκολλα που μας είχαν μεταφραστεί ελλιπώς και μας κατήσχεσαν όλα τα προσωπικά μας αντικείμενα.

Έπειτα, κρατηθήκαμε σε φυλακή και κρατητήρια για αλκοολικούς για περίπου 24 ώρες σε ξεχωριστά κελιά, χωρίς καμία επικοινωνία με τον έξω κόσμο, με άθλιο και ελάχιστο φαγητό και με νερό από τη βρύση της τουαλέτας. Τα κελιά ήταν βρώμικα και παγωμένα και για μεγάλο διάστημα οι φύλακες αρνήθηκαν να μας δώσουν τις κουβέρτες που δικαιούμασταν. Αφεθήκαμε ελεύθεροι μετά από 40 ώρες από τη στιγμή που μας σταμάτησαν, καθώς δεν είχαμε καμία σχέση με το κατέβασμα και την κλοπή των σημαιών.

Αμφιβάλλω αν στην Ελλάδα επικρατούν καλύτερες συνθήκες. Αυτή είναι η αστυνομία που μας προφυλάσσει από τους εγκληματίες; Αυτός είναι ο νόμος και η δικαιοσύνη; Τι εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κανείς πλέον στη δύναμη της εξουσίας; Η αστυνομία εφαρμόζει τακτικές τρομοκρατίας, χωρίς να προσφέρει εντέλει καμία ασφάλεια, τα ΜΜΕ σιωπούν και κατευθύνουν. Ο φόβος είναι μια σκιά που πρέπει να αποτινάξουμε από πάνω μας. Ας περάσουμε όλοι σε δράση! Ας απαιτήσουμε μια κοινωνία δικαίου, χωρίς την τρομοκρατία της εξουσίας!»

Δεν το συζητάμε. Απαράδεκτη η στάση της πολωνικής αστυνομίας αλλά και ο νόμος που απαγορεύει τις συγκεντρώσεις πάνω από 15 ατόμα! Είναι ευνόητο το δικαίωμα του καθενός να διαδηλώνει και να αγωνίζεται ειρηνικά. Από την άλλη όμως , ναι, στην Ελλάδα επικρατούν καλύτερες συνθήκες. Μπορείς κάποιος να ανοίξει πανό στην Ακρόπολη χωρίς να συλληφθεί, μπορεί μια ομάδα απεργών να κλείσει το λιμάνι χωρίς να συλληφθεί, δεν μπαίνει στην φυλακή κάποιος που καταλαμβάνει ένα Υπουργείο ή ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Δεν λέω ότι η ελληνική αστυνομία δεν έχει προβεί σε αυθαιρεσίες τις οποίες έχουμε καταγγείλει ουκ ολίγες φορές από τούτο εδώ το ιστολόγιο. Αλλά δεν είναι όλες οι αστυνομίες του κόσμου ίδιες, ούτε υφίστανται παντού οι ίδιοι νόμοι. Και στο κάτω-κάτω της γραφής δεν τρομοκρατεί στην Ελλάδα μόνο η Αστυνομία ή το Κεφάλαιο αλλά και οι διάσπαρτες ομάδες ψευτοεπαναστατών που αποφάσισαν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους βάζοντας τυφλές βόμβες ή 20-30 «αναρχικοί» που στις διαδηλώσεις σπάνε βιτρίνες, καίνε μαγαζιά, αφαιρούν τη ζωή από αθώους ανθρώπους. Απ’ αυτούς άραγε ποιος θα μας γλιτώσει;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: