Είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες!

Κυριακή σήμερα και είπα να ασχοληθώ με το «τσιμπολόγημα» των κυριακάτικων εφημερίδων˙ και για να είμαι περισσότερο ακριβής με το «τσιμπολόγημα» από το κυριακάτικο Βήμα. Διαβάζω λοιπόν, στην τέταρτη σελίδα της εφημερίδας το άρθρο με το ευφάνταστο τίτλο ««Γύπες» στην Αθήνα«. Εκτός από το σαρκοβόρα πουλιά στο κείμενο εμφανίζονται και άλλα αιμοβόρα ζώα, όπως οι λύκοι, προκειμένου να τονιστεί η δεινή θέση της Ελλαδίτσας μας απέναντι στους παντός είδους αδίστακτους καιροσκόπους.

Αυτό όμως, που προκαλεί ενδιαφέρον είναι η πραγματικά συγκινητική εισαγωγή του άρθρου. Αντιγράφω:

«Oι εικόνες από τους δρόμους της πρωτεύουσας είναι τελευταίως καταθλιπτικές. Τα πρόσωπα είναι σκυθρωπά, τα αυτοκίνητα λιγοστά, το κέντρο της Αθήνας μοιάζει νεκρό, σε τίποτε δεν θυμίζει την άναρχη μεν αλλά πολύβουη και μαζί ζωντανή μεγαλούπολη που όλοι ξέρουμε.«

Προφανώς ο δημοσιογράφος γοητεύτεται από το μπορτιλιάρισμα, τα κορναρίσματα, το νέφος, όλα αυτά δηλαδή τα στοιχεία που κάνουν «ζωντανή» την πρωτεύουσα. Υποθέτω μάλιστα ότι θα κατεβαίνει στο κέντρο με το αυτοκίνητό του, στα πλαίσια της ιερής προσπάθειας να μη χαθεί η εικόνα της Αθήνας που όλοι «αγαπήσαμε». Βέβαια, υπάρχει ακόμα ελπίδα, να κρατηθεί ζωντανή η Αθήνα, καθώς διαβάζω παρακάτω, στο κομμάτι «Κοινωνία» του Βήματος: «Μικρότερα είναι τα ποσοστά εκείνων που δηλώνουν ότι ανέβαλαν την αγορά αυτοκινήτου ή κατοικίας, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι φαίνονται να μην κωλύονται με τις δαπάνες του αυτοκινήτου«.

Για να επανέλθω όμως στο αρχικό άρθρο, πραγματικά ένιωσα συντετριμμένος όταν διάβασα ότι: «Αντιστοίχως καταθλιπτικές όμως είναι και οι εικόνες από τα μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία των Αθηνών. Τα γεμάτα τραπέζια στα εστιατόρια του Ηilton και της «Μεγάλης Βρεταννίας» είναι λιγοστά και όσα γεμίζουν φιλοξενούν περίεργες παρέες.»

Εμπρός συμπολίτες! Ας γεμίσουμε τα τραπέζια του Hilton και της «Μεγάλης Βρεταννίας». Μην αφήσουμε αυτή την «παλιά» Αθήνα να σβήσει. Και τι έγινε που θα πληρώσουμε λίγο παραπάνω, όταν πρόκειται μάλιστα για ένα τόσο ζωτικό θέμα. Αγαπάτε λοιπόν, την Αθήνα; Αποδείξτε το!

Κλείνοντας το «τσιμπολόγημα» του Βήματος θα σταθώ σ’ έναν ακόμη πνευματικό ταγό της χώρας, τον Διονύση Σαββόπουλο. Ξέρετε τώρα με την κρίση οι απόψεις των ιερών τεράτων-δημιουργών έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Αρκεί βέβαια να έχουν να πουν κάτι. Γιατί ο συμπαθής Νιόνιος αναλώνεται σε αβλαβείς γενικότητες: » Έτσι πάθαμε ασφυξία, μες την απάτη ζήσαμε και συμμετείχαμε: τραγούδι και Καγιέν» λέει εκτός των άλλων. Για Καλή μου Μοίρα πότε δεν έβγαλα τόσα λεφτά για να μπορώ να αγοράσω Καγιέν. Έχω βέβαια καταφέρει να πάω στο Ηρώδειο αλλά πάντα τη βγάζω μ’ ένα μπουκαλάκι νερό, ούτε με τούρτες, ούτε με γκλαμουριά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: