«Στημένα» τα θέματα στις Πανελλήνιες!

Καλά που υπάρχει ο Ριζοσπάστης και με κάνει να γελάω ενώ το συννέφο κατήφειας  έχει κατακλύσει την Ελλάδα. Δε θα μπορούσε βέβαια εν μέσω Πανελληνίων να μην κάνει την ιδεολογική του παρέμβαση. Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, τα θέματα στη Γλώσσα και στη Λογοτεχνία εκπορεύονται από την αδίστακτη μανία των καπιταλιστών να αλλοτροιώσουν την εργατική συνείδηση των μαθητών. Παραθέτω δύο αποσπάσματα από το φύλλο του Σαββάτου (15/5) και της Πέμπτης (20/5). Ειλικρινά είναι απολαυστικά. Το πρώτο αναφέρεται στο μάθημα της Γλώσσας και το δεύτερο στο αντίστοιχο της Λογοτεχνίας:

«Οι μαθητές ήρθαν αντιμέτωποι με τη διασκευή παλιότερου κειμένου της Αλεξάνδρας Κορωναίου, καθηγήτριας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, για την …«αυτομόρφωση» (διάβαζε «διά βίου μάθηση» και διά βίου εργασιακή περιπλάνηση με την ευθύνη και το κόστος να το πληρώνει ο ίδιος ο εκπαιδευόμενος – εργαζόμενος). […] Με το πρόσχημα της «συμμετοχής» στην αυτομόρφωση οι αστικές κυβερνήσεις «καλούν» τα παιδιά των εργαζομένων να τα βγάλουν πέρα μόνα τους![…] Δεν τηρούν, πια, ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα και υποχρεώνουν μαθητές 17 και 18 χρονών να αφομοιώσουν και να περιγράψουν την πολιτική που θα τους καταδικάσει τη ζωή! Είναι φανερό πως το συγκεκριμένο κείμενο δε μιλά για αυτομόρφωση, αλλά για υποχρεωτική κατάρτιση σε χρηστικές δεξιότητες (του τύπου βιδώνω βίδες) που γρήγορα θα απαξιώνονται!«

Μάλιστα. Δε χρειαζόμαστε λοιπόν, καταρτισμένους επαγγελματίες που θα ξέρουν καλά τη δουλειά τους, θα κατεβάζουν ιδέες, θα κάνουν τα προϊόντα ανταγωνιστικά. Αν το κράτος είναι κυρίαρχο και ισχυρό θα βρει τη λύση, όπως εξάλλου έκανε και στις βιομηχανίες του πρώην ανατολικού μπλοκ και κατάφερε σιγά-σιγά να τις φαληρίσει.

Και συνεχίζω μ’ ένα μικρό απόσπασμα για τα θέματα της Λογοτεχνίας. Για όσους δεν το γνωρίζουν οι μαθητές εξετάστηκαν στο αφήγημα του Γιώργο Ιωάννου «Στου Κεμάλ το σπίτι». Απολαύστε το:

«[…] η κραυγαλέα διαμαρτυρία του συγγραφέα για την αστικοποίηση, καρπό της μεταπολεμικής καπιταλιστικής άναρχης ανάπτυξης και δόμησης, η οποία κατέστρεψε την αισθητική των πόλεων.»

Αλήθεια τα τερατώδη ομοιόμορφα συγκροτήματα διαμερισμάτων στις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού δεν αποτελούν προσβολή στην αισθητική; Έλεος, σύντροφοι.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: