Η συντεχνία των βιομηχάνων και ο φύλακας-άγγελος

Ούτε ο πρόεδρος των βιομηχάνων κος Δ. Δασκαλόπουλος κατάφερε να ξεφύγει από τη συντεχνιακή νοοτροπία που έχει ποτίσει τις αντιλήψεις των Ελλήνων. Έριξε τις ευθύνες σε όλους τους άλλους και παρουσίασε τους επιχειρηματίες λίγο-πολύ ως άμοιρους ευθυνών. Δε χρειάζεται να απαριθμήσω τη διαπλοκή επιχειρηματιών με το δημόσιο που εκτείνεται από την ανάθεση κατασκευαστικών έργων και φτάνει μέχρι το σκάνδαλο της Siemens και τους κερδοσκόπους.

Εννοείται ότι δεν καταδικάζω συλλήβδην τους επιχειρηματίες και ούτε δαιμονοποιώ την επιχειρηματικότητα. Ούτε όμως καταδικάζω συλλήβδην για παράδειγμα και  τους δημόσιους υπαλλήλους. Υπάρχουν και ευσυνείδητοι υπάλληλοι που τιμούν τη δουλειά τους και παράγουν έργο.

Απλά ο κος Δασκαλόπουλος ακολούθησε την πεπατημένη οδό, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του. Έτσι, εκτός των άλλων, ανέφερε το εξής παράδοξο για κάποιον που στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία: «το πολιτικό σύστημα έχει απεμπολήσει τον καθοδηγητικό ρόλο του«. Τώρα πείτε μου ποια είναι η διαφορά νοοτροπίας του δημόσιου υπαλλήλου απ’ αυτήν του προέδρου των βιομηχάνων; Εγώ πάντως δε βρίσκω καμία. Μια ζωή οι «συντεχνίες» ζητούν από τους πολιτικούς και το κράτος να βρει τη λύση, να καθοδηγήσει. Και πάντα το πολιτικό σύστημα έβρισκε μια κάποια λύση. Γι’ αυτό βέβαια φτάσαμε ως εδώ. Και ενώ τούτες τις δύσκολες ώρες βλέπουμε αλλαγές που ούτε καν είχαμε φανταστεί, οι αντιλήψεις για το φύλακα-άγγελο κράτος δύσκολα απεμπολίζονται.

Advertisements

Ένα Σχόλιο

  1. Οι ΔΥ, ακόμα και αυτοί που ονομάζεις ευσυνείδητους δεν μπορούν να παράξουν ποτέ έργο. Το να κολλάς 500 χαρτόσημα την ημέρα σε κόλλες χαρτί, το να πηγαίνεις φακέλους από το ένα γραφείο στο άλλο δεν είναι παραγωγή έργου, είναι αέρας κοπανιστός.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: