Έλλειψη πολιτικής

Του Μαριάμπα

Η πολιτική αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα λίγο πολύ κινείται στα πλαίσια ενός «εξορθολογισμού» των δημοσίων δαπανών και του χρέους με κυρίαρχο πρίσμα αυτό της λογιστικής διευθέτησής τους. Το κράτος αντιμετωπίζεται με όρους μιας προβληματικής επιχείρησης όχι μόνο από τους λογιστές του ΔΝΤ, αλλά και από ντόπιους λογιστές. Ακόμα όμως και για το μικρότερο σουβλατζίδικο που παλεύει να επιβιώσει, τα «σωστά» βιβλία θα το βοηθήσουν να πάρει νέα δάνεια αλλά δεν θα αργήσει να ζητήσει νέα αν δεν αλλάξει προσανατολισμούς και μάλιστα άμεσα.

Έχουν βγάλει λοιπόν, όλοι το μπλοκάκι τους και βέβαια κόβουν και ράβουν από τα εύκολα, τόση μείωση μισθών και συντάξεων, κόψε τις προσλήψεις, χέσε τους συμβασιούχους, αύξησε το ΦΠΑ, βάλε φόρους σε μπενζίνες. Σε κάθε μίνι γύρο στη λίστα του μπακάλη, η ερώτηση παραμένει η ίδια: να τ’ αφήσω μπάρμπα ή να κόψω κι άλλο; Με μια τέτοια λογική, δεν χρειάζεται κανείς να πληρώνει αδρά πολιτικούς να κάνουν τη δουλειά. Ένα λογιστικό γραφείο τα καταφέρνει περίφημα. Βάλε πλάι του και μια ιδιωτική εταιρεία είσπραξης χρεών, όπως αυτές που χρησιμοποιούν με επιτυχία οι τράπεζες, και σε λίγα χρόνια καθάρισες. Βγήκαμε από πάνω, και πάμε παρακάτω. Πού όμως;

Στο ερώτημα αυτό αδυνατεί να απαντήσει η πολιτική ηγεσία, καθώς για πολλά χρόνια τώρα είχε εσφαλμένα θεωρήσει ότι πολιτική και άσκηση (ή κριτική) εξουσίας είναι δύο έννοιες ταυτόσημες. Αν όμως το μόνο που κάνεις είναι να ασκείς εξουσία ή να ασκείς κριτική στην εξουσία, αυτό δεν σημαίνει ότι ασκείς και πολιτική. Η άσκηση πολιτικής προϋποθέτει ένα πολιτικό όραμα και σχέδιο, πραγματισμό, επιχειρήματα και συμμετοχή σε διάλογο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: