Η Ελλάδα στη δεκαετία του 1980: κοινωνία, πολιτική, μαζικός πολιτισμός

Tα 8ο’s: Μια κομβική δεκαετία, που σημαδεύτηκε από τη βαθιά τομή του 1981 στα πολιτικά πράγματα, τη ραγδαία αλλαγή στις κοινωνικές ιεραρχίες και το πολύ διακριτό άλλα και αμφιλεγόμενο πολιτισμικό στίγμα. Ένα θεματικό λεξικό για την εποχή αυτή από τη σκοπιά των κοινωνικών επιστημών, που δουλεύτηκε πολλά χρόνια από πλήθος ειδικών εκδίδεται στο τέλος Μαΐου από τις εκδόσεις Το Πέρασμα σε επιμέλεια των  Βασίλη Βαμβακά και Παναγή Παναγιωτόπουλου. Το προκλητικό αυτό βιβλίο πλαισιωμένο με πλούσιο και υπομνηματισμένο τεκμηριωτικό υλικό, εξετάζει με σύγχρονους όρους το πολιτικό σύστημα, τις κοινωνικές δομές και το πολιτισμικό κεφάλαιο της δεκαετίας του ’80, ενώ περιλαμβάνει και μια εμβριθή εισαγωγή αρθρωμένη γύρω από τρεις αξονικές έννοιες: τον κοινωνικό εκσυγχρονισμό, τον πολιτικό αρχαϊσμό και τον πολιτισμικό πλουραλισμό.

Και πιστέψτε μας, είναι πολύ δελεαστικός ένας πρωτότυπος, πολύχρωμος, ευρύς χώρος όπου η γειτνίαση του Ράλλη με τους ραδιοπειρατές και εκείνη των ηλεκτρονικών παιχνιδιών με το Σταθεροποιητικό Πρόγραμμα του 1985 δεν μειώνει την πειθαρχημένη και εμπεριστατωμένη επιστημονική ανάλυση και την κριτική ματιά. Η συστέγαση του Στάθη Ψάλτη, της Εταιρείας δολοφόνων, του Φεμινιστικού κινήματος και των νεορθόδοξων αναδεικνύει μια ενδιαφέρουσα και διαφορετική αφήγηση της ελληνικής κοινωνίας, πέρα από τη νοσταλγία ή την δαιμονοποίηση της εποχής.

Το «Φελέκι» με αφορμή αυτό το καινοτόμο έργο αναφοράς – που μοιάζει χρήσιμο τόσο για τον ερευνητή στις κοινωνικές επιστήμες όσο και για τον βιβλιοφάγο ή  απλώς για όποιον γοητεύεται από αυτή τη περιόδο της μεταπολιτευτικής ιστορίας- ετοιμάζει αφιέρωμα στη δεκαετία του 1980, ξεκινώντας από τη συζήτηση με τους επιμελητές και τους συντάκτες των λημμάτων του λεξικού. Πάσα πρόταση δεκτή, πάσα συμμετοχή ευκταία!

Όσοι θέλετε ορεκτικό, ρίξτε μια πρώτη σύντομη νοσταλγική ματιά: (έπεται συνέχεια)

(Το υλικό είναι αντλημένο από το γκρουπ του λεξικού: http://www.facebook.com/photo_search.php?aid=-1&view=all&oid=17280865700&s=260&hash=e3aaa283e0cf08ec33263f8d230c8a28#!/group.php?gid=17280865700)

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: