Η «ηθική» του Πρετεντέρη

Tου Στέλιου Διακουλάκη

«Αυτό πάει πολύ… Πρέπει να υπάρχει κάποιο μέτρο κοινωνικής ηθικής… Ποιό διεστραμμένο μυαλό το σκέφτηκε αυτό;» βροντοφώναξε ο Γιάννης Πρετεντέρης από το τηλεπαράθυρο σχολιάζοντας πτυχή του φορολογικού νομοσχεδίου που μόλις είχε ανακοινωθεί. Σε τί αναφερόταν με αγανάκτηση μεγαλύτερη από αυτή των πολιτών που ρωτήθηκαν σχετικά στο βίντεο που ακολουθούσε; Στη φορολόγηση των αποζημιώσεων των απολυμένων που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Η συνέχεια του δελτίου ήταν στο ίδιο μήκος κύματος: Σαμαράς και Τσίπρας από το βήμα της Βουλής συναγωνίζονταν σε χαρακτηρισμούς πάντα για την ίδια ρύθμιση: «ακρότητα», «ανήθικη», «παράλογη» «κοινωνικά άδικη», «βαρβαρότητα»… Χώρος για αντίλογο δεν είχε καν προβλεφθεί… Και ο τελευταίος ανενημέρωτος τηλεθεατής είχε πια πειστεί: Σε καιρούς ανεργίας και απολύσεων η κυβέρνηση τολμά και φορολογεί ακόμα και τις αποζημιώσεις απολύσεων του κοσμάκη! Ο Πρετεντέρης και το mega είχαν και πάλι διαμορφώσει το κλίμα…

Αλλά μήπως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι; Μπορεί, πράγματι, στο νομοσχέδιο να υπάρχει ρύθμιση για φορολογία των αποζημιώσεων, όμως η ενημέρωση που λάβαμε δεν ήταν απλώς ελλιπής, αλλά ολότελα διαστρεβλωτική. Γιατί απλούστατα πρώτον, αυτή η πρόβλεψη δεν είναι καινούργια αλλά ήδη ισχύει, προϊόν παλιότερων φορολογικών ρυθμίσεων και δεύτερον, το νομοσχέδιο βελτιώνει κατά πολύ το ισχύον καθεστώς αφού το αφορολόγητο υπερδιπλασιάζεται από 20.000 σήμερα σε 50.000, γίνεται,  δηλαδή, πολύ πιο επιεικές και δίκαιο για την πλειοψηφία των εργαζομένων που λαμβάνουν αποζημίωση για απομάκρυνση από τη δουλειά τους.

Και εντάξει, Σαμαράς και Τσίπρας διέγνωσαν ότι το θέμα πουλάει και για αντιπολιτευτικούς λόγους παραποίησαν τα δεδομένα βγάζοντας δακρύβρεχτους λόγους για τους «κακομοίρηδες που χάνουν τη δουλειά τους και βλέπουν την αποζημίωση τους να φορολογείται…». Ούτε η πρώτη ούτε και η τελευταία φορά είναι που η ανάγκη για λαϊκισμό και δημιουργία εντυπώσεων οδηγεί σε συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας…

Ο Πρετεντέρης όμως γιατί κόπτονταν τόσο πολύ; Τόσους λόγους έχει για να επικρίνει την κυβέρνηση, γιατί επέλεξε να φωνάξει για κάτι που ούτε καν στέκει; Εδώ, ερχόμαστε σε μία άλλη ρύθμιση του νομοσχεδίου πάντα στο θέμα των αποζημιώσεων, που ορίζει ότι η φορολόγηση τους παύει να είναι ενιαία (με συντελεστή 20%) για όλα τα επίπεδα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα αλλά στο εξής θα αυξάνεται αναλογικά από το 10% για να φτάσει στο 40% για αποζημιώσεις άνω των 200.000 ευρώ. Είναι ευκόλως εννοούμενο ότι με τη ρύθμιση αυτή πλήττεται όχι ο «κακομοίρης» μικρομεσαίος εργαζόμενος αλλά ένα ελάχιστο ποσοστό εργαζομένων, κυρίως υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων εταιρειών ή τραπεζών, που τα συμβόλαια τους ορίζουν υψηλές αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης (αντίστοιχες προφανώς των μισθών τους) και οι ίδιοι σαφώς και δεν περιμένουν να ζήσουν από τα ποσά αυτά. Πόσω μάλλον που για τα στελέχη αυτά ο χρόνος που μένουν εκτός επαγγελματικής στέγης είναι συνήθως περιορισμένος.

Και ο Πρετεντέρης πώς σχετίζεται με τη ρύθμιση αυτή; Με το δημοσιογραφικό κόσμο να έχει βουίξει ότι τον τελευταίο καιρό ο δημοσιογράφος βρίσκεται σε ρήξη τόσο με τον Πρόεδρο του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη όσο και τη διεύθυνση του mega, ενδεχόμενη απομάκρυνση του από τα μέσα στα οποία εργάζεται θα του επιφέρει φυσικά υψηλή αποζημίωση. Συνειδητοποιώντας ότι με τις νέες ρυθμίσεις η αποζημίωση αυτή θα υπόκειται σε σημαντικά ψηλότερη φορολογική κλίμακα σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, το συμπέρασμα δεν μπορεί παρά να είναι ένα: ο Πρετεντέρης παριστάνει τον αγανακτισμένο πολίτη και παρέχει στρεβλή ενημέρωση για απόλυτα ιδιοτελείς σκοπούς που έχουν να κάνουν με την τσέπη του… Τα περί «μέτρου κοινωνικής ηθικής» είναι προφανώς υποκριτικά και σε τελική ανάλυση δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα αντίστοιχα γνωμικά περί «νόμιμου και ηθικού» του κολλητού του Γιώργου Βουλγαράκη…

(Ο Στέλιος σχολιάζει επίκαιρα άρθρα στο μπλογκ www.arthroimeras.blogspot.com)

Advertisements

Ένα Σχόλιο

  1. Εγώ, αποζημιώθηκα σαν στέλεχος ιδιωτικής επιχείρησης επί Νέας Δημοκρατίας και πλήρωσα φόρο περισσότερο από όσο θα πλήρωνα με τα νέα μέτρα, ακόμη και πριν τις αλλαγές υποχώρησης του Παπακωνσταντίνου. Και για την ίδια χρονιά πλήρωσα και έκτακτη εισφορά !
    Δυστυχώς τα κόμματα είτε υποστηρίζουν άκριτα κάποιες συντεχνίες είτε κριτικάρουν την κυβέρνηση για μη σοβαρά ζητήματα.
    Αντί να ζητήσουν να καταργηθούν οι παρελάσεις και άλλες αχρείαστες ή οπισθοδρομικές και αντιδραστικές εκδηλώσεις (έστω και προτάσσοντας λόγους κόστους), αντί να ζητήσουν ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ να μειωθούν από εφέτος οι εξοπλιστικές δαπάνες στο μισό, λένε πράγματα που απλώς «χαϊδεύουν αυτιά».
    Δυστυχώς για τα κόμματα, όλα τα κόμματα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: