Μην κάνετε «ήρωες» τους χρυσαυγίτες!

Ας δούμε τι λένε οι διατάξεις του αντιρατσιστικού Ν.927/1979 με αφορμή την επιχείρηση της αστυνομίας στα γραφεία της Χρυσής Αυγής:

«Άρθρο 1.

1. Όστις δημοσίως, είτε προφορικώς είτε διά του τύπου ή διά γραπτών κειμένων ή εικονογραφήσεων ή παντός ετέρου μέσου εκ προθέσεως προτρέπει εις πράξεις ή ενεργείας δυναμένας να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βίαν κατά προσώπων ή ομάδες προσώπων εκ μόνου του λόγου της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής του, τιμωρείται με φυλάκισιν μέχρι δύο ετών ή με χρηματικήν ποινήν ή και δι’ αμφοτέρων των ποινών τούτων.

2. Διά των εν παρ. 1 ποινών τιμωρείται και όστις συνιστά ή συμμετέχει εις οργανώσεις, αι οποίαι επιδιώκουν ωργανωμένην προπαγάνδαν ή δραστηριότητας πάσης μορφής τεινούσας εις φυλετικάς διακρίσεις.

Άρθρο 2

Όστις δημοσίως, είτε προφορικώς είτε διά του τύπου ή διά γραπτών κειμένων ή εικονογραφήσεων ή παντός ετέρου μέσου, εκφράζει ιδέας προσβλητικάς κατά προσώπου ή ομάδος προσώπων λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής των, τιμωρείται με φυλάκισιν μέχρις ενός έτους ή χρηματικήν ποινήν ή και δι’ αμφοτέρων των ποινών τούτων.»

Στην απόφαση-πλαίσιο μάλιστα, του Συμβουλίου της Ε.Ε του Νοεμβρίου του 2008 με την οποία θα έπρεπε να εναρμονιστούν τα κράτη μέλη ως τις 28 Νοεμβρίου 2010, ρητά αναφέρεται -εκτός των άλλων- ότι:

Άρθρο 1

Αδικήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας

 1. Κάθε κράτος μέλος λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλίσει ότι τιμωρούνται οι ακόλουθες εκ πρόθεσεως τελούμενες πράξεις:

α) η δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους που στρέφεται κατά ομάδες προσώπων ή μέλους ομάδας, που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών του καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής.

β) η τέλεση πράξης που αναφέρεται στο στοιχείο α) με δημόσια διάδοση ή διανομή φυλλαδίων, εικόνων ή άλλου υλικού […]» (Περισσότερα δείτε εδώ)

Νομίζω ότι ο νόμος του 1979 αλλά και η απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. δεν απαγορεύει σε κανένα να είναι νεοναζί, βαθύτατα χριστιανός ορθόδοξος ή μουσουλμάνος πιστός. Ούτε αποτρέπει για παράδειγμα κάποιον από το να ασκήσει σκληρή κριτική στον πολιτικό του αντίπαλο.

Απαγορεύει όμως, οποιαδήποτε ενέργεια που προκαλεί πράξεις βίας, καταπάτησης ανθρωπίνων διακαιωμάτων, καταπίεσης και διακρίσεων κάθε «ετερότητας», στοχοποίησης ανθρώπων ή ομάδων σύμφωνα με τα φυλετικά ή εθνικά τους χαρακτηριστικά. Η δημοκρατία έχει να κάνει με τον πλουραλισμό και το ίδιο το Σύνταγμα προσπαθεί με τις συγκεκριμένες διατάξεις να τον διαφυλάξει. Όταν λοιπόν, θίγονται και θέτονται υπό αμφισβήτηση βασικές αρχές της ελευθερίας και της ισότητας, παρεμβαίνει ο νομοθέτης και ενισχύει ένα από τα συστατικά στοιχεία της Δημοκρατίας: την ανοχή. Ανοχή σε όσουν έχουν διαφορετική θρησκεία φυλετική ή εθνική καταγωγή κλπ.

Η εύλογη, θεωρώ, ένστασή μου έχει να κάνει με την αδικαιολόγητη αποδοχή της Χρυσής Αυγής ως έναν πολιτικό χώρο τη στιγμή που ατιμωρητί και επανειλημμένα προβαίνει σε  δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους (είτε μέσα από το διαδίκτυο, είτε με φυλλάδια, είτε σε δημόσιες παρεμβάσεις κ.ο.κ.). Το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο. Το Συμβούλιο της Ευρώπης επίσης. Γιατί λοιπόν, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις από το να κάνει εφόδους η Αστυνομία στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και να θυματοποιεί τα στελέχη της δημιουργώντας νέους ήρωες-σύμβολα;

Β.Λ.

Advertisements

14 Σχόλια

 1. Σε ποιο σημείο ακριβώς είναι ξεκάθαρο το Σύνταγμα; Όχι πάντως στο άρ. 29 παρ. 1.

 2. Για γίνε πιο σαφής.

 3. Το 29 παρ.1 δεν υφίσταται ερήμην του 5 παρ 2.

 4. Φελέκι, υπέλαβα ότι αναφερόσουν σε απαγόρευση πολιτικού κόμματος. Πράγμα που δεν υπάρχει. Όπως ξέρεις καλά και εσύ, e-lawyer, όπως και όλη την σχετική θεωρία, την βούληση του συντακτικού νομοθέτη, την μη αναθεώρηση του άρθρου, την απουσία νομοθετικής πρόβλεψης στον νόμο περί χρηματοδοτήσεως των κομμάτων και λοιπά. Οπότε περιμένω να ακούσω πώς θα στείλετε τους χωροφυλάκους.

 5. Όσο κι αν σιχαίνομαι την Χρυσή Αυγή και κυρίως αυτό που αντιπροσωπεύει, ακόμα δεν έχω καταλάβει ποιο είναι το νόημα αυτών των απαγορεύσεων και τι ακριβώς θεωρούμε ότι θα πετύχουμε μ’ αυτές; Θα πάψει η Χρυσή Αυγή να υπάρχει; Τα στελέχη της θα μπούνε φυλακή; Θα πάψουν αυτοί που τους ψήφισαν να υπάρχουν; Θα αλλάξουνε μυαλά; Έτσι θα βγάλουμε το δόντι του φιδιού; Έτσι θα πάει η κοινωνία μας μπροστά; Δείτε τι έγινε πρόσφατα με το βρετανικό ακροδεξιό κόμμα BNP και την παρουσίασή του στο Question Time του BBC. Πολλοί διαμαρτυρήθηκαν ότι δίνοντάς τους φωνή και βήμα θα πάρουν περισσότερη δύναμη. Όμως δεν έγινε αυτό. Ο ηγέτης τους Nick Griffin ξεφτιλίστηκε. Και η δημοκρατικότητα που οφείλει να χαρακτηρίζει τις σύγχρονες κοινωνίες έμεινε αλώβητη.

 6. The far-right British National Party claimed last night that its leader’s appearance on the BBC’s Question Time programme had delivered the “single biggest recruitment night” in its history.

  Read more: http://www.pressandjournal.co.uk/Article.aspx/1453397?UserKey=#ixzz0gRgrVH76

 7. Οι αγγλικές εφημερίδες όμως και όσοι το παρακολούθησαν μίλησαν για συντριβή. Είναι λογικό και αναμενόμενο το BNP να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτή την εμφάνιση κατ’ αυτό τον τρόπο.

  Αλλά ακόμα και αν είναι έτσι όπως ισχυρίζονται, και πάλι δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημά μας. Σε μια δημοκρατική κοινωνία ο κάθε ένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει. Και αν κάποιος έχει φασιστικές αντιλήψεις και απόψεις, ας πάει με τους φασίστες. Δηλαδή, η απαγόρευση τι θα αλλάξει; Θα αλλάξει τα μυαλά των φασιστών; Δεν καταλαβαίνουμε ότι με αυτό τον τρόπο γινόμαστε και οι ίδιοι φασίστες και φανατικοί; Una faccia, una razza;

 8. Γιατί δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις τους Συντάγματος για τη Χρυσή Αυγή; Τα φυλλάδιά της, οι λόγοι των στελεχών της, οι παρεμβάσεις της σε δημόσιους χώρους κλπ. δεν προτρέπουν σε πράξεις μίσους και φυλετικών διακρίσεων; Η Δημοκρατια θα πρέπει να διαφυλάξει το σεβασμό στον «άλλον», νομίζω ότι είναι σαφές. Και με αφορμή το BNP διάβασα στη εφ. Guardian ένα ενδιαφέρον άρθρο για το ρόλο των media στην όλη ιστορία (http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/feb/23/media-bnp-push-agenda). Αντιγράφω: «Come election time, every media outlet is anxious to see how much the BNP vote will expand by. But despite the Nick Griffin on Question Time drama and two new MEPs, the BNP’s electoral support remains woefully small at around 2%. In contrast, more successful parties such as the Greens are ignored by the media, because they’re not seen as «dangerous». This always overplays the BNP presence in people’s minds and gives the impression it has become a widely successful party.»

 9. «Γιατί δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις τους Συντάγματος για τη Χρυσή Αυγή; »

  Ποια διάταξη; Όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο.

 10. Τι θεωρείτε κε Αθανάσιε ότι πρέπει να γίνει μ’ ένα «πολιτικό χώρο» που τα στελέχη του κυκλοφορούν με πιστόλια, μαχαιρώνουν μετανάστες, σχετίζονται με νονούς της νύχτας και παραληρούν με μίσος ενάντια σε ό,τι μη «ελληνικό»;

 11. Τα κύριε Αθανάσιε προδίδουν εκνευρισμό και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Έκανα μια ερώτηση, αν μπορής, απαντάς, αν μπορής, όχι.

  «Τι θεωρείτε κε Αθανάσιε ότι πρέπει να γίνει μ’ ένα “πολιτικό χώρο” που τα στελέχη του κυκλοφορούν με πιστόλια, μαχαιρώνουν μετανάστες, σχετίζονται με νονούς της νύχτας και παραληρούν με μίσος ενάντια σε ό,τι μη “ελληνικό”;»

  Μιλάμε για πολιτικά κόμματα και η απάντηση είναι τίποτε. Ο καθένας ευθύνεται για τις πράξεις του, διάλυση πολιτικών κομμάτων δεν προβλέπεται στην αποδώ πλευρά του Αιγαίου.

 12. Θα ρωτήσω ψυχολόγο για το πρόβλημα της χαμηλής αυτοπεποίθησης. Το έχω σκεφτεί εδώ και καιρό αλλά δεν βρίσκω χρόνο να τον επισκεφτώ.
  Τα κόμματα δεν είναι μεταφυσικες οντότητες. Διαχειρίζονται από κάποια άτομα και όταν αυτά προχωρούν σε έκνομες ενέργειες θα πρέπει να υποστούν και τις συνέπειες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: