Μετά την κινδυνολογία, καιρός για παραπληροφόρηση: στοιχεία για μια νεοδημοκρατική πατάτα περιωπής

Η στάση της σαμαρικής Ν.Δ. στο ζήτημα της χορήγησης ιθαγένειας είναι γνωστή σε όλους μας και όσο περνάει ο καιρός την εμπεδώνουμε όλο και περισσότερο: Επενδύει δια στόματος του αρχηγού της στον φόβο (με κορυφαία την απίστευτη δήλωση: «Όταν βρισκόμαστε στην καρδιά της χειρότερης οικονομικής κρίσης που πέρασε η Ελλάδα τη μεταπολεμική περίοδο, το να χορηγούμε ιθαγένεια μαζικά σε μισό εκατομμύριο μετανάστες, μαζί με τα παιδιά τους, εγκυμονεί κινδύνους κοινωνικών εκρήξεων»)· περιγράφει αυθαίρετα και παντελώς αστήρικτα μια μελλοντική χώρα-ξέφραγο αμπέλι (χωρίς να μας λέει τίποτα για το πλαίσιο των ημερών Παυλόπουλου-Πολύδωρα)· παραπληροφορεί για το τι ισχύει σε άλλες χώρες (θυμηθείτε τις αποστομωτικές απαντήσεις του Μίλτου Παύλου και του Γιάννη Ραγκούση στους ισχυρισμούς Σαμαρά)· αναπαράγει ιδιοτελώς τη σύγχυση (πολιτογράφηση αλλοδαπών & ομογενών= μεταναστευτική πολιτική= υποτίθεταιαθρόες μεταναστευτικές ροές), λαϊκίζει απειλητικά («θα καταργήσω το νομοσχέδιο όταν γίνω κυβέρνηση»)·  ασπαίροντας μάταια να σηκώσει κεφάλι, εξακολουθεί να σπεκουλάρει ανά πάσα στιγμή, πάνω σε ένα τόσο λεπτό ζήτημα,  ενεργοποιώντας φοβικά αντανακλαστικά, μπας και πάρει τουλάχιστον την πελατεία του ΛΑΟΣ. Τα παραδείγματα είναι δυστυχώς αναρίθμητα και διαρκώς αυξανόμενα. Και όπως ήταν αναμενόμενο, το κουτσούρεμα του νομοσχεδίου, το οποίο τελικά θα αφορά λίγες χιλιάδες μόνο μετανάστες, αν και εφόσον περάσουν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όχι μόνο δεν της άρκεσε, αλλά της άνοιξε την όρεξη.

Το θέμα μας όμως δεν είναι όλα τα λίγο πολύ γνωστά προαναφερθέντα, αλλά μια τελευταία ατυχέστατη νεοδημοκρατική έμπνευση: η ανερυθρίαστη παραποίηση μιας έρευνας και η επίμονη επίκληση των «στοιχείων» της, που υποτίθεται πως ενίσχυαν τη θέση της Ν.Δ, ότι η χορήγηση ιθαγένειας, ακόμα και στα παιδιά δεύτερης γενιάς, είναι δευτερεύον, ου μην αλλά και επικίνδυνο, ζήτημα που προφανώς δεν χρήζει επίλυσης. Ας δούμε τι συνέβη, λοιπόν:

Πιστός στην επικίνδυνη γραμμή του καινοφανούς ελληνικού «συνειδησιόμετρου» που τόσο στηρίζει ο μεσσήνιος πρόεδρος, ο γραμματέας μεταναστευτικής πολιτικής της Ν.Δ και πρώην βουλευτής Λευκάδας, Θ. Σολδάτος έκανε λίγες μέρες πριν την ακόλουθη δήλωση, την οποία αναπαρήγαγαν στελέχη της αντιπολίτευσης, καθώς και πολλά ιστολόγια :

«Θέτουμε υπ’ όψιν της κυβερνήσεως [δώστε έμφαση στη γενική –θα τη ζήλευε και ο Άδωνις], το αποτέλεσμα πρόσφατης επιστημονικής μελέτης του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, (2010), σύμφωνα με την οποία μόνο ένα ποσοστό, περίπου 50%, των εφήβων μεταναστών δεύτερης γενιάς ανέφεραν, σε σχετικό ερώτημα, ότι αισθάνονται Έλληνες (23% δηλώνουν τη χώρα προέλευσης)»

Προσπαθώντας να ξεπεράσουμε τις όποιες ενστάσεις για τον ψυχολογισμό μιας τέτοιας προσέγγισης όπως και την υστερόβουλη, αποσπασματική χρήση των πορισμάτων της έρευνας, αναζητήσαμε την παραπομπή. Έτσι μπήκαμε στον ιστότοπο του ινστιτούτου μεταναστευτικής έρευνας (http://www.imepo.gr/Content4.aspx?C=38). Και όταν τελικά φτάσαμε στο επίμαχο σημείο της περίφημης έρευνας («Εθνοτική ταυτότητα και ψυχοκοινωνική προσαρμογή: Μια εμπειρική έρευνα σε εφήβους μετανάστες δεύτερης γενιάς») που, έμπλεος ανησυχίας, «έθεσε υπ’όψιν της κυβερνήσεως» ο κος Σολδάτος,  μας περίμενε μια δυσάρεστη (αλλά δηλωτική του ήθους της σαμαρικής δεξιάς) μικρή έκπληξη . Το στοιχείο που επικαλέστηκε ο αρμόδιος γραμματέας και οικειοποιήθηκε η παράταξή του, απλούστατα δεν υπάρχει, ή μάλλον υπάρχει αλλά είναι τελείως διαφορετικό

Για του λόγου το ασφαλές, ας δούμε τι λέει η έρευνα (σ.78): «Αν εστιάσουμε την ανάλυση αποκλειστικά στους μετανάστες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε άνω του 60%» και συνεχίζει με κάτι πολύ ενδιαφέρον: «ας σημειωθεί εδώ ότι η αντίστοιχη αναλογία μεταξύ των γηγενών εφήβων που αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες δεν ξεπερνά τους 7 ή 8 στους 10»

Μάλιστα! Άρα το περίφημο 50% του κου Σολδάτου, δεν είναι 50, αλλά πάνω από το 60% όσον αφορά τα παιδιά της δεύτερης γενιάς. Μόλις 10% πιο κάτω δηλαδή από τους Έλληνες εφήβους. Μιλάμε, για παραποίηση μέχρι αηδίας,. Οποιοσδήποτε έχει στοιχειώδη γνώση, εξάλλου, της ψυχολογίας των εφήβων, δεν απορεί καθόλου για την απόρριψη της εθνοτικής ταυτότητας ακόμα και από Έλληνες μαθητές. Πολλοί από εμάς το ίδιο θα κάναμε, εδώ που τα λέμε.

Αιδώς, Μεσσήνιοι! Σε αυτό το χαλκευμένο στοιχείο, το οποίο κάθε άλλο παρά ανησυχητικό φαντάζει, βρήκε λοιπόν να επενδύσει εσχάτως το παλινορθωμένο αβερωφικό κόμμα των εθνικοφρόνων. Τι κι αν επί των ημερών του κατά Ηλία Κανέλλη «εθνικόφρονα φυλάρχου» (’90-92) και ευρύτερα της παράταξής του γράφτηκαν οι πιο σκοτεινές της μεταναστευτικής πολιτικής; Παρ’ όλα αυτά, αυτός ο ξεπεσμένος θίασος με το ξεπερασμένο ρεπερτόριο, στρεβλώνοντας και παραποιώντας κατά το δοκούν στοιχεία, επιμένει στη λογική του αποκλεισμού, προσβάλλοντας χυδαία τους αόρατους συμπατριώτες μας, ενεργοποιώντας υπερσυντηρητικά αντανακλαστικά και σηκώνοντας εθνικιστικές παντιέρες . Θα φιλοτιμηθεί κανένας τους να επανορθώσει, έπειτα (και) από αυτήν την πατάτα;  Θα πάρουν προσεχώς το ισχνό ποσοστό που αξίζει στις σκουριασμένες, τυφλωμένες απόψεις ενός κόμματος που, έχοντας αποβάλει κάθε φιλελεύθερο στοιχείο, μοιάζει όσο ποτέ πλέον βγαλμένο από τη δεκαετία του 1950;

Advertisements

5 Σχόλια

 1. …..Το φελεκι κι μου μεσα με αυτους τους ΝΟΥΔΕΣ

 2. βεβαια οι αερολογοπατατες
  αποτελουν παραδοσιν στους Νουδες
  (κοιτα τι θυμηθηκα τωρα..

  http://nosferatos.blogspot.com/2008/09/blog-post_2670.html

 3. Σύντομα θα δούμε να προτείνουν – από κοινού με το Λά.Ο.Σ. (του οποίου ιδεολογικός πατέρας είναι ο δηλωμένος νεοναζί Κώστας Πλεύρης) – κάτι σαν ΑΥΤΟ:

  http://en.wikipedia.org/wiki/RuSHA

 4. Ωραίο άρθρο: Αν θέλετε διαβάστε κι αυτό
  http://diavatirio.net/diavat/news.php?extend.6704

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: