Η ενσωμάτωση είναι το ζητούμενο

Η ενσωμάτωση σε μία κοινωνία δεν επιτυγχάνεται μόνο με φυσικές διαδικασίες αλλά στηρίζεται σε παράγοντες όπως το πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο που την διασφαλίζει, την ικανότητα προσαρμογής αυτών που καταλήγουν να ζουν στη χώρα μας και βεβαίως την δεκτικότητα της κοινωνίας που τους περιβάλλει.

Η εκχώρηση ιθαγένειας αγγίζει ένα μικρό κομμάτι των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας και δεν αρκεί για να λυθεί το μείζον ζήτημα της ενσωμάτωσης του συνόλου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα άλλωστε είναι οι εξεγέρσεις που έγιναν στα προάστια του Παρισιού από μετανάστες που έχουν την γαλλική ιθαγένεια. Είναι όμως ένα σημαντικό βήμα που κατοχυρώνει την ιδιότητα του ισότιμου πολίτη, σφραγίζει τη σχέση του με το κράτος και του παρέχει σημαντικά πολιτικά και εκλογικά δικαιώματα.

Μια πολιτική ενσωμάτωσης πρέπει να συνοδεύεται από τη διαφάνεια στις σχέσεις μετανάστη – κράτους, από την διασφάλιση της ειρήνης και όχι της βίαιης καταστολής, από εργασιακούς νόμους που προστατεύουν τους μετανάστες από την εκμετάλλευση, από θεσμούς που υπερασπίζονται την ανθρώπινη ιδιότητα, τις πολιτικές και θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Αν η πολιτεία δεν προστατεύει θεσμικά αυτούς που υποδέχεται στη χώρα, μας καμία ουσιαστική ενσωμάτωση δε μπορεί να επιτευχθεί.

Από την άλλη χιλιάδες άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, με ξεχωριστές πολιτισμικές συνήθειες και βιώματα, καλούνται να προσαρμοστούν σε μία ξένη κοινωνία, να ζήσουν αρμονικά μαζί μας αλλά και μεταξύ τους. Η ενσωμάτωσή τους πολλές φορές θα ξεκινήσει από τους ίδιους, από τη δική τους προσαρμογή στις κοινωνικές επιταγές της καθημερινότητας, τον σεβασμό και την ανεκτικότητα σε κάτι καινούργιο και διαφορετικό, από τον τρόπο που εκφράζουν τις θρησκευτικές τους παραδόσεις μέχρι το σημείο που αποβάλλουν και δεν επιβάλλουν τα δικά τους κοινωνικά στερεότυπα. Οφείλουν να αποκτήσουν με τη βοήθεια της πολιτείας και της κοινωνίας κάποια κοινή αναφορά σε θέματα γλώσσας, αντιλήψεων, συμβολισμών και νοοτροπίας, κάτι που φυσικά επιτυγχάνεται πολύ πιο ομαλά στα παιδιά μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς που έχουν μεγαλώσει εδώ. Για αυτό και η απόδοση ιθαγένειας σε αυτούς είναι ένα απολύτως αυτονόητο επακόλουθο.

Η ενσωμάτωση δεν υπονοεί ταύτιση με τον «δικό μας» τρόπο ζωής. Είναι δείγμα αυτοπεποίθησης μιας κοινωνίας να δείχνει σεβασμό σε διαφορετικές συμπεριφορές και να εκτιμά τις επιρροές που δέχεται, δίχως να θεωρεί ότι απειλείται από αυτές. Ο μισαλλόδοξος, θλιβερός λόγος πολλών συντηρητικών στοιχείων της πολιτικής και θρησκευτικής ζωής του τόπου δημιουργούν πόλωση και έχθρα. Επενδύουν στο παράλογο της εθνοφυλετικής καθαρότητας, στη φοβικότητα και την άγνοια καθιστώντας τους μετανάστες που ζουν εδώ πολίτες β’ κατηγορίας. Η ποινικοποίηση ανθρώπων με φυλετικά, γλωσσικά και θρησκευτικά κριτήρια οδηγεί στην απομόνωση ομάδων που συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο και εν τέλει στην απάνθρωπη μεταχείριση, την εξαθλίωση, τον εθνικιστικό παροξυσμό και τις βίαιες συγκρούσεις.

Πολλοί από τους μετανάστες που ζουν χρόνια στη χώρα μας ή που γεννήθηκαν εδώ θα γίνουν σύντομα Έλληνες πολίτες. Από εκεί και πέρα είναι ευθύνη της κοινωνίας μας να αντιμετωπίσει τους ίσους πολίτες, ως ίσους ανθρώπους.

Α.Ν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: