Το μαγκωμένο «ναι» και το εκφοβιστικό «όχι»

Το πολυπόθητο σχέδιο νόμου «Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα» δημοσιοποιήθηκε λοιπόν, πιο αυστηρό, με αρκετές αλλαγές. Η ψήφισή του δεν θα αργήσει, λοιπόν.

Αν δει κανείς το ποτήρι μισοάδειο, οι ποικίλων προελεύσεων αγκυλώσεις έπαιξαν το γνωστό ρόλο τους , κι έτσι οι ρυθμίσεις γίνονται πιο αυστηρές, πολλά παιδιά αποκλείονται ενώ θεσπίζονται συζητήσιμα προαπαιτούμενα όπως οι τρεις συστατικές επιστολές, το λεπτό (και κατά το δοκούν ερμηνευόμενο σημείο «της εθνικής ασφάλειας»), τα τεστ γλώσσας, ενώ δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές για τη διδασκαλία της, οι γνώσεις πατριδογνωσίας. Αν το δει πάλι κανείς μισογεμάτο, δεν μπορεί παρά να είναι ανακουφισμένος που τουλάχιστον αποφεύχθηκε το σύνηθες σενάριο της επ’αόριστον αναβολής και σύντομα θα υπάρχει ένα –αυστηρό έστω- θεσμικό πλαίσιο πολιτογράφησης για τους αόρατους συμπολίτες μας…

Η απαισιόδοξη ανάγνωση λέει πως σημειώθηκε υποχώρηση, η αισιόδοξη ότι ακόμα και αυτό το δειλό βήμα είναι σημαντικό. Περισσότερα και πιο συγκεκριμένα προσεχώς. Το θέμα απαιτεί πολλή συζήτηση εξάλλου.

Δημοσιεύματα όπως τα παρακάτω είναι αρκετά διαφωτιστικά:

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=05/02/2010&id=128939

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=32&artId=290269&dt=05/02/2010

Στο μεταξύ αυτό που συνεχίζεται είναι η παραπληροφόρηση και η κινδυνολογία

Τα Νέα, ανακαλώντας πρωτοσέλιδα τύπου «Φωτιά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι» βγήκαν την Παρασκευή με το υπερβολικό πρωτοσέλιδο «Νόμος-διαβατήριο για 500.000 μετανάστες», ωσάν να έχουν αυτοί περάσει ήδη τις  χρονοβόρες διαδικασίες πολιτογράφησης

Όσο για την παλινορθωμένη αβερωφική δεξιά που ζει μέρες δόξας… Ο Μεσσήνιος εθνικόφρων  αρχηγός (αφότου ρέκαξε λίγες βδομάδες πριν «η κυβέρνηση σπεύδει να νομιμοποιήσει όλους τους λαθρομετανάστες») αμφιταλαντεύεται: δεν ξέρει αν πρέπει να πανηγυρίσει που εισακούστηκαν εν πρέπει οι ενστάσεις του ή αν πρέπει να αναθεματίσει και πάλι το νομοσχέδιο:«Αν μείνει ως έχει, θα λειτουργήσει ως μαγνήτης για να έρθουν και άλλοι παράνομοι μετανάστες», φέρεται να είπε στον Γ. Ραγκούση.  Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος (νο 2 του κόμματός του, πλέον, μετά την ευδόκιμη θητεία του στο extra channel) από κοντά σιγοντάρει, με παρόμοια ρητορική.

Ο αναχρονιστικός συντηρητικός μηχανισμός της δεξιάς  (με τη συχνή επικουρία νοσταλγών του πατριωτικού 80’s ΠΑΣΟΚ) ρίχνει διαρκώς στάχτη στα μάτια, θολώνει τα νερά ταυτίζοντας παραπλανητικά την παροχή ιθαγένειας με τη μεταναστευτική ροή, αναπαράγει ανακρίβειες, αντιστέκεται στην οποιαδήποτε ρύθμιση. Ο εθνικιστικός λαϊκισμός δεν έχει όρια, οι μάσκες πέφτουν και το πρόσωπο μιας αποκρουστικής, αναχρονιστικής ιδεολογίας, που έχει εξορίσει και το τελευταίο (νέο)φιλελεύθερο κατάλοιπο που διέθετε, αποκαλύπτεται ολοένα και συχνότερα. Το πρόβλημά για αυτήν δεν είναι οι όποιες διατάξεις του νομοσχεδίου, είναι το ίδιο το νομοσχέδιο. Δεν είναι το πώς, είναι το αν.

ΥΓ: Το ΛΑΟΣ πάλι δια στόματος του πανεπιστημιακού κου Γουδή, θεωρεί πως τα επεισόδια στην Πανόρμου ήταν μεταξύ και Ελλήνων και μεταναστών εποίκων… Τι να πει κανείς…

Ένα Σχόλιο

  1. Για να καταλάβω δηλαδή, σας ενοχλεί (τον Χριστόπουλο πχ. ήδη τον ενοχλεί) που με την τροποποίηση της αρχικής πρότασης νόμου μπορεί πλέον να κοπεί ένας Βαλκάνιος εθνικιστής (που θεωρεί πως τα σύνορα της Ελλάδας άντε να έπρεπε να είναι στον Αμβρακικό και τη Λαμία φερ’ ειπείν) και είναι δραστηριοποιημένος σε αντίστοιχους συλλόγους (εξ ου και τον πήραν είδηση;) Και η λογική είναι πως εφόσον έχουμε εγχώριους αντίστοιχους (το γνωστό σύνθημα) γιατί να μην εισάγουμε κι άλλους στο σύνολο των πολιτών; Ή μήπως πως είναι αντιδημοκρατικό το να στερήσεις από κάποιον το δικαίωμα να αποφασίζει για τα σύνορα του κράτους στο οποίο ζει; Παρεμπιπτόντως σε αντίθεση με άλλες εποχές, λόγω της υποχρεωτικής εξήγησης απορριπτικής απόφασης, εάν κάποιον τον κόψουν πχ. (για να μην πιάσω τους Αλβανούς) γιατί είναι θιασώτης της Βουλγαρίας του Αγίου Στεφάνου, πλέον είναι υποχρεωμένοι να του το πούνε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: