Διακήρυξη: Πολιτική συμμετοχή ή ρατσιστικός αποκλεισμός (αναδημοσίευση)

Με αφορμή τα πολυάριθμα μέλη που αριθμεί ήδη το group μας στο facebook υπέρ της χορήγησης ιθαγένειας στους νόμιμους μετανάστες, αλλά και τον υπερεθνικιστικό, ρατσιστικό παροξυσμό που στιγματίζει τη συζήτηση για το πολύπαθο αυτό ζήτημα, σας προσκαλούμε να στηρίξετε,  ακόμα κι αν έχετε επιμέρους ενστάσεις, την πρωτοβουλία σχολιάζοντας εδώ, αφού διαβάσετε το παρακάτω κείμενο. Η συμμετοχή σας είναι σημαντική! Ας ακουστεί επιτέλους και η δική μας φωνή!

Διακήρυξη: Πολιτική συμμετοχή ή ρατσιστικός αποκλεισμός

Η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την «Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα» αποτελεί ένα πρώτο δειλό αλλά ουσιαστικό βήμα για τη νομοθετική ρύθμιση και τη στοιχειώδη κατοχύρωση της ισονομίας και ισοπολιτείας των αλλοδαπών συμπολιτών μας. Απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία, ωστόσο, τις τελευταίες μέρες, υψώθηκε ένα ιδεολογικοπολιτικό τείχος ρατσισμού και εθνικισμού, που δε δίστασε να επινοήσει ακόμα και τη λύση του «δημοψηφίσματος», προκειμένου να καλύψει την ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες απόψεις του για το δήθεν «περιούσιο έθνος». Όσοι από εμάς τους Έλληνες πολίτες εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως ο συνταγματικός πατριωτισμός και οι αρχές της ισότιμης πολιτοφροσύνης δεν εξαρτώνται από ψευδεπίγραφες φυλετικές μυθολογίες αλλά από τη βούληση μιας δημοκρατικής κοινωνίας που διευρύνει το «αίσθημα του συνανήκειν», με άξονα τα δικαιώματα του «πολιτικού σώματος των πολιτών» και όχι  με το «δίκαιο του αίματος» και το «χρώμα του δέρματος», υπογράφουμε μια κοινή διακήρυξη για τη στήριξη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Τα δημοκρατικά δικαιώματα δεν τίθενται σε δημοψήφισμα. Η πολιτική συμμετοχή των «αόρατων συμπολιτών» μας είναι η καλύτερη απάντηση στον αναχρονιστικό ρατσισμό.

ΤΟ ΦΕΛΕΚΙ

Advertisements

3 Σχόλια

  1. Η εντύπωσή μου είναι πως ενώ όταν άρχισε η διαβούλευση του υπουργείου για το νομοσχέδιο η επίθεση του φασιστικού-ξενοφοβικού μετώπου υποτιμήθηκε εν μέρει (τις πρώτες μέρες) από τους δημοκρατικούς πολίτες, σταδιακά άρχισε καταιγισμός σχολίων σε πολλές εκατοντάδες ιστοσελίδες, σχολίων που με κάθε τρόπο εξέφραζαν τον αποτροπιασμό τους για το δηλητήριο που έχυνε το φαιό μέτωπο, αλλά και με πολλά επιχειρήματα και πολλές προτάσεις για τη δημοκρατική απάντηση. Η διαίσθησή μου, πιθανόν να λαθεύω, μου λέει ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Νομίζω πως τα σοβαροφανή «επιχειρήματα» του φαιού μετώπου που στόχευαν κόσμο απληροφόρητο έχουν καταρριφθεί ένα- ένα και αυτό που τους έχει απομείνει είναι απλώς οι ύβρεις και οι χυδαιότητες που έτσι κι αλλιώς ανακυκλώνονται στο στενό τους χώρο. Αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε, αλλά αντίθετα να εντείνουμε την κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα. Δημοσιεύσεις, υπογραφές, συμμετοχή σε εκδηλώσεις.

    Επισημαίνω δύο κείμενα προς υπογραφή. Αν υπάρχουν κι άλλα θα παρακαλούσα να δημοσιοποιηθούν.

    http://www.petitiononline.com/greekcit/petition.html

    http://www.petitiononline.com/ddpcivil/petition.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: