Διακήρυξη: Πολιτική συμμετοχή ή ρατσιστικός αποκλεισμός

Με αφορμή τα πολυάριθμα μέλη που αριθμεί ήδη το group μας στο facebook υπέρ της χορήγησης ιθαγένειας στους νόμιμους μετανάστες, αλλά και τον υπερεθνικιστικό, ρατσιστικό παροξυσμό που στιγματίζει τη συζήτηση για το πολύπαθο αυτό ζήτημα, σας προσκαλούμε να στηρίξετε,  ακόμα κι αν έχετε επιμέρους ενστάσεις, την πρωτοβουλία σχολιάζοντας εδώ, αφού διαβάσετε το παρακάτω κείμενο. Η συμμετοχή σας είναι σημαντική! Ας ακουστεί επιτέλους και η δική μας φωνή!

Διακήρυξη: Πολιτική συμμετοχή ή ρατσιστικός αποκλεισμός

Η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την «Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα» αποτελεί ένα πρώτο δειλό αλλά ουσιαστικό βήμα για τη νομοθετική ρύθμιση και τη στοιχειώδη κατοχύρωση της ισονομίας και ισοπολιτείας των αλλοδαπών συμπολιτών μας. Απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία, ωστόσο, τις τελευταίες μέρες, υψώθηκε ένα ιδεολογικοπολιτικό τείχος ρατσισμού και εθνικισμού, που δε δίστασε να επινοήσει ακόμα και τη λύση του «δημοψηφίσματος», προκειμένου να καλύψει την ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες απόψεις του για το δήθεν «περιούσιο έθνος». Όσοι από εμάς τους Έλληνες πολίτες εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως ο συνταγματικός πατριωτισμός και οι αρχές της ισότιμης πολιτοφροσύνης δεν εξαρτώνται από ψευδεπίγραφες φυλετικές μυθολογίες αλλά από τη βούληση μιας δημοκρατικής κοινωνίας που διευρύνει το «αίσθημα του συνανήκειν», με άξονα τα δικαιώματα του «πολιτικού σώματος των πολιτών» και όχι  με το «δίκαιο του αίματος» και το «χρώμα του δέρματος», υπογράφουμε μια κοινή διακήρυξη για τη στήριξη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Τα δημοκρατικά δικαιώματα δεν τίθενται σε δημοψήφισμα. Η πολιτική συμμετοχή των «αόρατων συμπολιτών» μας είναι η καλύτερη απάντηση στον αναχρονιστικό ρατσισμό.

ΤΟ ΦΕΛΕΚΙ

Advertisements

60 Σχόλια

 1. Παρά τις ενστάσεις μου τόσο για τον (μικρό) αριθμό μεταναστών που θα πάρουν την ιθαγένεια όσο και για το πανάκριβο παράβολο, στηρίζω τη νομοθετική πρωτοβουλία και την προσπάθεια που κάνει το «Φελέκι». Άλλωστε, θαρρώ πως ήσασταν από τους πρώτους που θίξατε το ζήτημα…

 2. Πολύ ορθό το κείμενο φελέκι. Στηρίζω τη νομοθετική πρωτοβουλία και ελπίζω το 2010 να είναι έτος προόδου για την κοινωνία μας και όχι συντηρητισμού και ξενοφοβικών στερεότυπων.

 3. Προσυπογράφω το κείμενο και στηρίζω τη νομοθετική πρωτοβουλία.

 4. Η νομοθετική πρωτοβουλία είναι μια σημαντική εξέλιξη διότι δίνει απαντήσει στη διεκδίκηση για τα πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών και ιδίως για τα δικαιώματα της δεύτερης γενιάς.Το νομοσχέδιο, ωστόσο, επιδέχεται βελτίωσης σε ορισμένα σημεία.Προσυπογράφω !

 5. Προσυπογράφω
  Θα σας πρότεινα μία πιο επίσημη συλλογή υπογραφών μέσω petitiononline ή κάτι αντίστοιχο.

 6. Εννοείται ότι προσυπογράφω το κείμενο! Προκειμένου όμως να υποστηριχθεί μαζικά η πρωτοβουλία, συμφωνώ ότι είναι προτιμότερη η συλλογή υπογραφών μέσω petitiononline

 7. Κεκτημένη ταχύτητα μας έκανε να μην το σκεφτούμε. Ευχαριστούμε πολύ για την υπενθύμιση.Ελπίζω αύριο να έχουμε έτοιμη τη φόρμα.

 8. Στηρίζω την παρούσα πρωτοβουλία.

 9. Στηρίζω τη νομοθετική πρωτοβουλία.

 10. Προσυπογράφω.

  Εδώ και όπου αλλού χρειαστεί.

 11. Αγαπητές φίλες και φίλοι,
  υποστηρίζω κι εγώ το σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια των μεταναστών, έστω και αυτών των λίγων, έστω και με περιορισμούς. Τι να κάνουμε, είναι ένα πρώτο βήμα. Ας δείξει η κινητοποίησή μας στο συγκεκριμένο αλλά και η όλη κοινωνική και πολιτική μας δράση τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, και είναι πολλά αυτά που αφορούν τη βελτίωση της κοινωνικής μας ζωής, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της λειτουργίας της δημόσιας σφαίρας. Ωστόσο, επισημαίνω ότι η επιτυχία της προσπάθειάς μας χρειάζεται επιχειρήματα, φιλικά απέναντι σε όσους πραγματικά εκφράζουν φόβο, αποστομωτικά απέναντι στους κακούς διαχειριστές του φόβου. Ας αναπτύξουμε όλα τα πολιτικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά, δικαιικά, πολιτισμικά και άλλα επιχειρήματα που διαθέτουμε. Η πολιτική συμμετοχή που ζητάμε για τους μετανάστες βρίσκεται στον πυρήνα της δημοκρατίας και αφορά πρωτίστως τον ίδιο το δημόσιο διάλογο, άρα όλους μας, τις ιδέες μας, τις πεποιθήσεις, νοοτροπίες, στάσεις και την πειθώ και επιρροή τους.

 12. Προσυπογράφω

 13. προσυπογράφω.

 14. προσυπογράφω.

 15. προσυπογράφω το κείμενο και στηρίζω την πρωτοβουλία

 16. Kαλημέρα και χρόνια φωτεινά!
  Νομίζω ότι η φιλική ευαισθητοποίηση και η ορθή ενημέρωση προέχουν δημοψηφισμάτων και εντυπωσιασμών.

 17. προσυπογράφω

 18. Στηρίζω την πρωτοβουλία, υπερθεματίζω και προσυπογράφω. Πρόκειται για στοιχειώδες δικαίωμα, που ισχύει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες. Ας αναλογιστούν οι Ελληναράδες τα δικαιώματα που απολαμβάνουν, εδώ και μισό αιώνα τουλάχιστον, οι ΕΛΛΗΝΕΣ μετανάστες στις ευρωπαϊκές χώρες – όχι μόνο αυτονόητα εκλογικά δικαιώματα αλλά και ελληνικά σχολεία, λ.χ. στη Γερμανία.

 19. Συμφωνώ και προσυπογράφω, σημειώνοντας όμως ότι το σχέδιο νόμου είναι και άτολμο και στερείται οράματος (κατά τη γνώμη μου, η ιθαγένεια πρέπει να δίνεται σε όποιο άτομο τη ζητήσει δι’ απλής αιτήσεως). Είναι όμως ένα καλό πρώτο βήμα.

  • Συμφωνώ απόλυτα και προσυπογράφω.

   Συμφωνώ και με την άποψή σου, Νίκο, για ιθαγένεια με μιά απλή αίτηση, αλλά… στην παρούσα κατάσταση, όπου υπάρχουν -δυστυχώς ακόμα- κράτη, θα δημιουργήσει αρκετές επιπλοκές.

 20. Προσυπογράφω την πρωτοβουλία.

 21. προσυπογράφω το κείμενο και στηρίζω την πρωτοβουλία

 22. κι εγώ προσυπογράφω και στηρίζω

 23. Προσυπογράφω, στηρίζω, διαδίδω την πρωτοβουλία και το κείμενο.

 24. Ως μέλος του blog, εννοείται πως προσυπογράφω το κείμενο και στηρίζω την πρωτοβουλία.

 25. Προσυπογράφω.

 26. Προσυπογράφω και περιμένω να υπογράψω και το αντίστοιχο μέσω petitiononline.
  Καμια φορά τα αυτονόητα χρειάζονται αγώνα… Διαδώστε το όλοι περεταίρω.

 27. Προσυπογράφω.

 28. Ε ναι, λοιπόν, κι εγώ…
  Καιρός είναι πια ν’ανοίξουμε λίγο τα μάτια μας και τ’αυτάκια μας.

 29. Στηρίζω τη νομοθετική πρωτοβουλία.

 30. Κι εγώ, κι εγώ…! προσυπογράφω και στηρίζω, και ελπίζω οι Έλληνες να ανοιξουν επιτέλους τα μάτια τους…

 31. προσυπογράφω

 32. εννοείται πως στηρίζω τέτοιες πρωτοβουλίες και ειλικρινά απορώ πώς σε μια χώρα μεταναστών και προσφύγων, «συνήθεια» αιώνων, γίνονται τέτοιες συζητήσεις.
  Όλοι αυτοί που κόπτονται για το αμιγώς ελληνικό αίμα τους, είναι άραγε βέβαιοι 100% ότι είναι απόγονοι του Περικλή, του Λυκούργου ή του Πέλοπα. Αναρωτιέμαι πόθεν προκύπτει η συμπαγής ελληνικότητα του καθενός από εμάς που έτυχε να γεννηθεί στην Ελλάδα.
  Οι παππούδες (ναι, οι παππούδες, ούτε καν οι προπαππούδες) των μισών και παραπάνω εξ ημών είναι βλάχοι, καραγκούνηδες, αρβανίτες, σαρακατσαναίοι, και δεν ξέρω εγώ τι άλλο.
  Προσωπικά, αισθάνομαι μια χαρά για τον παππούλη μου, που ήταν βλάχος, και για τη γιαγιά μου, που ήταν σαρακατσάνα.
  Ο λαϊκός πολιτισμός, προϊόν της νεότερης Ελλάδας, είναι ένα υπέροχο μωσαϊκό όλων αυτών, και άλλων τόσων, λαών και ομάδων, με διαφορετικές καταβολές.
  Σκεφτείτε σε 200 χρόνια έναν άλλον, λαϊκό πολιτισμό του μέλλοντος!
  Ντίνα Τσιάγκα

 33. Προσυπογράφω.

 34. Για όσους έψαχναν για petitiononline, υπάρχει από χθες, με πρωτοβουλία της ΚΕΜΟ, και αυτή η δυνατότητα στη διεύθυνση:http://www.petitiononline.com/greekcit/petition.html
  Σημειωτέον: εκεί θα βρείτε και εξαιρετικά διαφωτιστική κριτική ανάλυση του νομοσχεδίου.

 35. Προσυπογράφω!!!!!!

 36. prosupografw

 37. Εννοείται ότι στηρίζω τη νομοθετική πρωτοβουλία και φυσικά προσυπογράφω.

 38. Άκουγα το πρωί στο VIMA FM το Βελόπουλο να ξεσπαθώνει με τα γνωστά πατριωτικά του φληναφήματα και μου ήρθε να σπάσω το ραδιόφωνο. Κάποια στιγμή μάλιστα είπε ότι επειδή οι πολιτικοί πρέπει να βλέπουν μπροστά, ο κίνδυνος είναι ότι επειδή οι μετανάστες γεννάνε από 5 παιδιά, σε 20 χρόνια θα υπάρχουν 3 εκ «μουσουλμάνοι». Λες και οι μουσουλμάνοι δεν είναι άνθρωποι! Ρατσισμός σε όλο του το μεγαλείο. Μάλιστα ο Παπαχρήστος (ο ένας δημοσιογράφος της εκπομπής, ο άλλος ήταν ο Χιώτης) βγήκε από τα ρούχα του.
  Πιστεύω ότι θα ακούσουμε αρκετά τέτοια «πατριωτικά» επιχειρήματα και -ελπίζω να κάνω λάθος- όχι μόνο από τους ελληναράδες σαν το Βελόπουλο και τα άλλα παλικάρια του ΛΑΟΣ.
  Εννοείται ότι προσυπογράφω.

 39. Τι κάθεσαι και ασχολείσαι με τέτοιες γελοιότητες; Στο χέρι μας είναι να δείξουμε και την άλλη Ελλάδα, αυτή που δεν τρέφεται από τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό.

 40. Προσυπογ΄ραφω

 41. προσυπογράφω

 42. προσυπογράφω και στηρίζω

 43. Προσυπογράφω!

 44. συμφωνω και συγχαιρω για την αντισταση σε κολλημενες πεποιθησεις. η προσπαθεια για ενοτητα και η απορριψη του διαχωρισμου μας καθιστα ολους συνυπευθυνους (αρα πιο υπευθυνους) και πιο ωριμους

 45. Προσυπογράφω και στηρίζω ολόψυχα.
  Επί τη ευκαρία, θεωρώ ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε την κινητικότητα των ρατσιστών-φασιστών. Υπάρχει ήδη από χθές ένα σημαντικότατο κείμενο όπως γράφει πιο πάνω το feleki που μπορούμε να υπογράψουμε και πάση θυσία να διαδώσουμε προς υπογραφή παντού. Αυτό ή ενδεχομένως κι άλλα παρόμοια κείμενα με υπογραφές. Το αυγό του φιδιού έχει ήδη σπάσει το τσόφλι. Ας το συντρίψουμε όσο είναι καιρός. Και πρώτ᾽απὄλα με τη συμμετοχή μας στα κείμενα (petitions)

  Υπογράψτε εδώ:
  http://www.petitiononline.com/greekcit/petition.html

 46. Προσυπογράφω

 47. sthrizw kai prosypografw

 48. Προσυπογράφω.

 49. Προσυπογράφω

 50. Προσυπογράφω

 51. Στηρίζω με τα χίλια την πρωτοβουλία!!!

 52. Προσυπογράφω το κείμενο και στηρίζω τη νομοθετική πρωτοβουλία…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: