Είμαστε όλοι Μακεδόνες!

Σε αντιδιαστολή με το προηγούμενο άρθρο της Ρένας, παραθέτω την παρακάτω δήλωση  για να δούμε τις αγκυλώσεις της Ελλάδας που υποτίθεται ότι δε βρίσκεται στην ίδια θέση με την Κύπρο, τουλάχιστον στο κομμάτι των εθνικών της θεμάτων:

«Η Μακεδονική ταυτότητα είναι μέρος της ταυτότητας κάθε Έλληνα. Δεν τη διαπραγματευόμαστε. Με αυτή γεννιόμαστε, με αυτή πεθαίνουμε και αυτό είναι καλό να το ακούσουν όχι μόνο στα Σκόπια, αλλά και στη Νέα Υόρκη, και όπου χρειάζεται.» (πηγή: NewsTime).

Οι δηλώσεις αυτές δεν ανήκουν σε κάποιο βουλευτή του ΛΑΟΣ αλλά στον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα. Είναι η απάντηση του υφυπουργού σε επερώτηση βουλευτών του ΛΑΟΣ για το Μακεδονικό.

Μάλιστα. Τώρα αισθάνομαι περήφανος που ο οργάνισμός μου διατηρεί αναλλοίωτο εκτός από το ελληνικό DNA και το μακεδονικό.

Η Ελλάδα με μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, κομμάτι μια παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας τρέφεται με ιδεολογικούς όρους του 19ου αιώνα. Είναι πραγματικά θλιβερό να τροφοδοτείται η ελληνική κοινωνία -και μάλιστα διά στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών- με το ξεπερασμένο (απ’ ό,τι φαίνεται τελικά δεν είναι) δόγμα του εθνικισμού.

Ο κ. Δρούτσας λοιπόν, εξυπηρετεί με συνέπεια τις αρχές του εθνικισμού: προωθεί την ομοιογένεια αφού πρώτα έχει αποδεχτεί την ύπαρξη μιας διαφορετικής ταυτότητας, την οποία και κατονομάζει (μακεδονική).

Ουσιαστικά δηλαδή δεν αρνείται την πολιτισμική ποικιλία, αντίθετα θα έλεγα την αποδέχεται, όχι όμως για να την αναδείξει αλλά για να την καθυποτάξει στις αρχές της πολιτισμικής ομοιομορφίας. Ο υφυπουργός των Εξωτερικών αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα της λεγόμενης ψευδής συνείδησης της εθνικιστικής ιδεολογίας. Μια συνείδησης που ισχυρίζεται ότι προασπίζεται τον παραδοσιακό πολιτισμό ενώ θέλει στην ουσία να κατασκευάσει μια ανώνυμη μαζική κοινωνία.

Δε θα μπορούσα επομένως, να μη συμφωνήσω με τα λόγια του M. Hroch, παρμένα από του βιβλίο του E.J. Hobsbawm «Έθνη και εθνικισμός» (σελ. 241): «[…] ο εθνικισμός ή η εθνικότητα […] είναι ένα υποκατάστατο για παράγοντες ολοκλήρωσης σε μια αποσυντιθεμένη κοινωνία. Όταν η κοινωνία αποτύχει, το έθνος εμφανίζεται ως υπέρτατη δύναμη»

Β.Λ.

Advertisements

Ένα Σχόλιο

  1. εγω δεν ειμαι μακεδονας ΑΛΛΑ ΑΘΗΝΑΙΟΣ Απογονος του δημοσθενη τελεια και παυλα.
    ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΜΑΚΕΔΟΝΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: