Τα ίδια προβλήματα, οι ίδιοι πολιτικοί, οι ίδιες ομιλίες.

Η πολιτικός λόγος στην Ελλάδα έχει μείνει στάσιμος. Ακόμα και σε διάστημα δεκαετιών, τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια και μαζί τους ο βαρετός, συχνά μελοδραματικός, ρομαντικός και ασαφής λόγος των πολιτικών αρχηγών. Φαίνεται πως οι αντίπαλοι συντάκτες… αντιγράφουν διαφορετικά δεν εξηγείται η κοινοτοπία και η ομοιότητα των ομιλιών που δίνουν οι πολιτικοί. Αποφάσισα λοιπόν να γράψω και εγώ έναν τέτοιο λόγο, έτσι σαν Κυριακάτικη πρωινή ενασχόληση, αφού είναι προφανές πως 5 – 6 κλισέ φρασούλες και μερικές πατριωτικές κορώνες αρκούν να γραφτεί ένας ολοκληρωμένος πολιτικός λόγος. Ιδού το αποτέλεσμα.

Φίλες και φίλοι, Ελληνίδες και Έλληνες,

Απευθύνομαι σήμερα σε εσάς ως Έλληνας πολίτης που αγωνιά για το μέλλον του Τόπου, για το μέλλον των παιδιών μας, για το μέλλον όλων μας.
Απευθύνομαι σήμερα σε εσάς ως Έλληνας πρωθυπουργός και σας καλώ ΜΑΖΙ να συμπορευθούμε, ΜΑΖΙ να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και ΜΑΖΙ να αποδείξουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά.
Να κάνουμε την Ελλάδα όπως την θέλουμε, όπως την ονειρεύονται τα παιδιά μας, όπως πραγματικά της αξίζει.
Μια Ελλάδα ανθρώπινη.
Μια Ελλάδα με παγκόσμιο κύρος.
Μια Ελλάδα με φυσικό πλούτο.
Μια Ελλάδα που γεννά ελπίδες.
Μια ευρωπαϊκή Ελλάδα. Την δική μας Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι, Ελληνίδες και Έλληνες,

Διανύουμε μια δύσκολη και σημαντική για τον Τόπο περίοδο. Η προηγούμενη κυβέρνηση βύθισε την χώρα στα χρέη, τα υψηλά ελλείμματα, την αναξιοπιστία, τις πελατειακές σχέσεις, την διαπλοκή, τον διεθνή απομονωτισμό και οδήγησε στην απαξίωση του ΕΣΥ και της Εθνικής Παιδείας.

Ο Έλληνας πολίτης πληρώνει ακριβά την τεράστια σπατάλη του δημόσιου πλούτου από την προηγούμενη κυβέρνηση και τις χαμένες ευκαιρίες της τελευταίας τετραετίας.
Ο Έλληνας πολίτης έχασε την εμπιστοσύνη του στις αρχές και τις αξίες της Πολιτείας, του Κράτους, του Κοινοβουλίου και της Δικαιοσύνης.
Για εμάς δέσμευση είναι ένα πολιτικό σύστημα στην υπηρεσία του πολίτη. Ένα κράτος με κοινωνικό, δίκαιο και ανθρώπινο χαρακτήρα.

Σήμερα δεν είναι μέρα να αποδώσουμε πολιτικές και ποινικές ευθύνες στους υπεύθυνους, από όπου κι αν προέρχονται.
Σήμερα είναι μέρα αλλαγής.
Σήμερα είναι μέρα για καινοτόμες δράσεις και ριζοσπαστικές πολιτικές.
Σήμερα κανείς δεν περισσεύει, είμαστε όλοι μαζί και πρέπει να μείνουμε ενωμένοι. Τέρμα στη διγλωσσία, τέρμα στην ομηρία των αγκυλώσεων, τέρμα στις πολιτικές σκοπιμότητες και τις αντιπαλότητες.
Σήμερα είναι μέρα οράματος και ελπίδας για την Αναγέννηση της Ελλάδας.

Φίλες και φίλοι, Ελληνίδες και Έλληνες,

Οι τεράστιες προκλήσεις της εποχής απαιτούν μια σφαιρική και υπεύθυνη αντιμετώπιση. Η κυβέρνηση μας έχει ΗΔΗ καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο απόδρασης από την κρίση της χώρας.

 • Δέσμευσή μας είναι η πάταξη της διαφθοράς, οι τομές στην Δημόσια Διοίκηση, η ενίσχυση της διαφάνειας με όρους αξιοπιστίας και αξιοκρατίας.
 • Δέσμευσή μας είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με την Ελλάδα να κατέχει ισχυρό κεντρικό ρόλο στις διεθνής αγορές. Μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης και οικονομική εξυγίανση. Μεγαλύτερο εισόδημα για κάθε Έλληνα και περισσότερη ευημερία.
 • Δέσμευσή μας είναι η μάχη κατά της ανεργίας με νέες και ίσες ευκαιρίες για τους νέους. Δεν συμβιβαζόμαστε με την ανεργία νέων ανθρώπων. Δημιουργούμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας.
 • Δέσμευσή μας είναι ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα. Ένα παραγωγικό πρότυπο για την δίκαιη αναδιανομή του πλούτου. Καλύτερη Πρόνοια. Μεγαλύτερες συντάξεις. Άνετη ζωή για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα. Kαταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
 • Δέσμευσή μας είναι μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δωρεάν παιδεία που δίνει στους νέους τα εφόδια για παραγωγική σκέψη και καινοτομία. Η αναμόρφωση της Παιδείας με μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τον ρόλο της ανώτατης εκπαίδευσης. Η αύξηση της χρηματοδότησης κατά 5%.
 • Δέσμευσή μας είναι η αναβάθμιση του συστήματος Υγείας. Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που εγγυάται ασφάλεια στον πολίτη και αξιοπρεπή περίθαλψη με 10.000 νέες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών το πρώτο τρίμηνο.
 • Δέσμευση μας είναι η προστασία του Περιβάλλοντος και της φυσικής μας κληρονομιάς. Η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη και την ανανεώσιμη ενέργεια, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Καμία ανοχή στα αυθαίρετα. Όπου δάσος θα ξαναγίνει δάσος.

Φίλες και φίλοι, Ελληνίδες και Έλληνες,

Έχουμε χρέος να υπηρετήσουμε τα ιδανικά των Ελλήνων με όραμα και ευθύνη. Κοιτάμε μπροστά. Είμαστε περήφανοι. Προχωράμε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση σε τομές για να αλλάξουμε εκ βάθρων την πατρίδα μας. Για εμάς, για εσάς, για τα παιδιά μας. Εδώ και τώρα αλλαγή για την μεγάλη Ελλάδα του αύριο. Μια Ελλάδα για τους Έλληνες.

Σας ευχαριστώ,

Ο Πρωθυπουργός
Α.Ν.

Advertisements

2 Σχόλια

 1. Αγαπητέ/ή Α.Ν.
  Διαβάσαμε το κείμενό σας και θα θέλαμε να περάσετε από τα γραφεία μας στην Ιπποκράτους να συζητήσουμε για πιθανή συνεργασία. Ψάχνουμε νέους δυναμικούς κειμενογράφους που να θέλουν να εργαστούν με πάθος και δυναμικότητα. Όπως φαίνεται και από το εξαιρετικό κείμενό σας σίγουρα μοιράζεστε το όραμα του ΠΑΣΟΚ για μία νέα Ελλάδα. Παρακαλώ καλέστε μας να κανονίσουμε μία συνάντηση ή στείλτε το βιογραφικό σας (σε ανακυκλωμένο χαρτί) στα κεντιρικά μας γραφεία.

  Ευχαριστώ,

  Δ.Σ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: