Με τι μισθό είστε ικανοποιημένος/η;

Είναι η κλασική ερώτηση όταν κάποιος περνάει από συνέντευξη στον ιδιωτικό τομέα. Θεωρώ δε, ότι είναι από τις πιο ανούσιες και άχρηστες πληροφορίες που παρέχονται σε μια τέτοια διαδικασία. Υποτίθεται ότι συμβάλλει στη δημιουργία του προφίλ του εργαζόμενου αλλά στην ουσία η απόφαση για το μισθό που θα του δοθεί είναι ήδη ειλημμένη. Και ας αγωνιά ο υποψήφιος για την απάντηση που θα δώσει: αν πει ένα μικρό ποσό (σκέφτεται) δε θα φανεί αρκετά φιλόδοξος. Αν αναφέρει ένα αρκετά μεγάλο, ίσως νιώσει ενοχές, καθώς δεν αρμόζει ιδιαίτερα την περίοδο αυτή με την κρίση να κάνει εμφανή τα σημάδια της.

Πριν από καμιά εβδομάδα γνωστός μου πέρασε από συνέντευξη σε μεγάλη εταιρεία για μια θέση -όπως του είπαν- entry level (μου θυμίζει το new entry σε top ten τραγουδιών). Φυσικά ο μισθός σε μια τέτοια θέση είναι ο βασικός, ήτοι 700 με 800 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Πείτε μου τώρα ήταν ανάγκη να τον ρωτήσουν με τι μισθό είναι ικανοποιημένος; Ας τα βάλουμε κάτω για να δούμε με τι μισθό το μήνα θα μπορούσε να ζήσει ικανοποιητικά:

  1. Για νοίκι δίνει 350 ευρώ.
  2. Για κοινόχρηστα: 45 ευρώ.
  3. Για λογαριασμούς (τηλέφωνα, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ): 100 ευρώ
  4. Για σούπερ μάρκετ κλπ.: 100 ευρώ
  5. Για διασκέδαση (βάζω και τα τσιγάρα μέσα): 100 ευρώ

Εκτός από το νοίκι και τα κοινόχρηστα τα οποία είναι πραγματικά, τα υπόλοιπα ποσά είναι στρογγυλοποιημένα προς τα κάτω. Συνολικά ξοδεύει το μήνα 695 ευρώ και η προσφερόμενη θέση θα είχε μισθό 800 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Προς τι επομένως η συγκεκριμένη ερώτηση; Γνωρίζουν οι ιδιωτικές εταιρείες το κόστος ζωής ή σφυρίζουν αδιάφορα; Εύκολα λοιδορούμε τους ‘Ελληνες για την μακροχρόνια παραμονή στο πατρικό τους σπίτι, αλλά από την άλλη ξεχνάμε και την πραγματικότητα.

Κάποιος που τελειώνει το Πανεπιστήμιο στα 22, θα κάνει το απαραίτητο μεταπτυχιακό για άλλα δύο χρόνια (θα έχει φτάσει δηλαδή τα 24), θα βρει δουλειά γύρω στα 25, θα παίρνει για τουλάχιστον δύο χρόνια 700-800 ευρώ, θα αυξηθεί ο μισθός του στα επόμενα δύο στα 1300-1400, θα πατήσει τα 30, ε, τότε ίσως να μπορεί να αντέξει οικονομικά την αυτόνομη διαβίωση (δεν έχω βάλει και το στρατό). Καλά κρασιά δηλαδή. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί κυκλοφορεί τόσο μαύρο χρήμα στην αγορά.

Β.Λ.

Advertisement

Ένα Σχόλιο

  1. 1700 eyrw katwtatos misthos! Etsi de leei to timhmeno? Alla to syssitio, syssitio!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: