Η πρώτη πολιτική ορκωμοσία σε ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι γεγονός!

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε στην Ελλάδα η πρώτη πολιτική ορκωμοσία σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Πιο συγκεκριμένα, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο που αντικατέστησε τον ήδη υπάρχοντα θρησκευτικό. Ευχή μας είναι το παράδειγμα του Παντείου να βρει και άλλους συνεχιστές. Σας παραθέτουμε τον όρκο:

«Εδώ, στον χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, ενώπιον του Πρύτανη, των καθηγητών μου, των συμφοιτητών μου, και ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας, δεσμεύομαι στην τιμή και την υπόληψή μου ότι θα χρησιμοποιώ τις γνώσεις που απόκτησα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου με πνεύμα ελευθερίας και τεκμηριωμένο στοχασμό.

Δεσμεύομαι στην τιμή και την υπόληψη μου ότι θα ακολουθώ όσα επιτάσσει η ακαδημαϊκή και επιστημονική δεοντολογία, συμβάλλοντας ενεργά στην προώθηση του ορθού λόγου, της επιστημονικής γνώσης και της τεκμηριωμένης κριτικής και στην ανάσχεση της μισαλλοδοξίας, των προλήψεων και των συλλογικών ιδεοληψιών προς όφελος της κοινωνίας.

Δεσμεύομαι στην τιμή και την υπόληψη μου ότι, κατά την άσκηση των μελλοντικών μου δραστηριοτήτων, θα συνδράμω όσους έχουν την ανάγκη μου, θα προασπίζομαι την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, την ισότητα, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα κάθε συνανθρώπου μου, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, κοινωνική τάξη, θρήσκευμα, γλώσσα, εθνική, φυλετική ή πολιτισμική ταυτότητα.»

Advertisement

5 Σχόλια

  1. Αν και δεν είμαι κατά της θρησκείας, θεωρώ πως ο όρκος σε τέτοιες περιστάσεις πρέπει να είναι πολιτικός!

    Ωραία κίνηση!

  2. μπράβο στο τμήμα μου. είμαι περήφανη…

  3. Μόνο ένα μπράβο; Πολλά μπράβο!!

  4. Είχανε ξαναορκιστεί και πέρσι- με το έτσι θέλω, με αποτέλεσμα ο πρύτανης, που ήταν να παραστεί, τό’ μαθε και την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια. Τώρα, αν μπορεί κανείς να μου πει για ποιο λόγο πρέπει να υπάρχει όρκος (έστω και πολιτικός), πολύ θα χαρώ να το πληροφορηθώ. Σπούδασα στην Ιταλία και (εννοείται) ότι δεν ορκίστηκα σε τίποτα. Όχι μόνον εγώ και τότε αλλά ποτέ και κανένας…

  5. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο μεγάλο θέμα. Στο Βιολογικό Αθηνών που ορκίστηκα πριν 3 χρόνια για το master μου, ο όρκος δεν ήταν θρησκευτικός… Αρχαιοελληνικός ναι, θρησκευτικός όχι….

    Όσο για το γιατί να υπάρχει όρκος, είναι γιατί είσαι (ορκίζεσαι) επιστήμονας, κι αυτό, υπό μία έννοια, έχει θέση λειτουργήματος. Στην Ιταλία πουλάνε πτυχία… στο εμπόριο δεν ορκίζεσαι… :P

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: